Любопитни хранителни навици на котките

котка се храни Снимка: iStock

В секи собственик на котка знае, че те са много конкретни в това с какво харесват да се хранят, какво не обичат, кога или къде хапват. Те са претенциозни дори за купичките си за храна или вода и могат наистина да поставят собствениците си на върха на нервен срив с поведението си.

Все пак, като стопани на тези темпераментни животни, не трябва да приемаме тяхното държание твърде навътре, а по-скоро да подхождаме с хумор и разбиране, доколкото ни е възможно.

Тези домашни любимци имат определени странности, що се касае до хранене. Нека да ги разгледаме!

Какви са „нормалните" хранителни навици на котките

Трудно е да се определи кое хранене на мъркащите приятели се приема за обичайно и кое не. Котка и думата „нормално” са просто несъвместими. Все пак, има някои характерни поведения, които са продиктувани от дивия характер на тази животни.

Dogsandcats.bg

котка иска още хранаСнимка: iStock

Обикновено, те се хранят задължително с месо и най-вече сами. Ако все пак се хранят с някого, това най-вероятно ще са малките или котки, които са част от клана им, но като цяло предпочитат да са сами и да изяждат всичко без да споделят.

В природата те изяждат храната си веднага щом я хванат. Което означава, че тя не е нито топла, нито студена. Това ни дава много информация за правилната температура на храната, която им сервираме. Най-добре тя да е със стайна температура. Ако се чудите защо мъркащият приятел не иска да дояде половината си консерва, която сте извадили от хладилника - причината би могла да е, защото е студена. Помислете дали на вас би ви била вкусна студена супа от хладилника. В тези случаи би било добре да затопляте много фино храната, така че да не е студена, но внимавайте да не я направите гореща!

Храната се изяжда за секунди

Често мяукащите приятели се хранят толкова бързо, че докато се обърнем да изхвърлим празната консерва в кофата, те вече облизват празната купичка.

Това поведение е често срещано, когато в дома имате и други домашни любимци. Независимо дали е друга котка, куче или друг представител, възможно е мяукащият ви приятел да се стресира от това, че няма да остане храна за него. В резултат на което ще бърза да изяде храната си, за да не му я откраднат.

котка иска още хранаСнимка: iStock

Ако гальовният спътник наистина се храни със скоростта на светлината е добре малко да го забавите. Още повече, че това поведение често води до повръщане. Тъй като храната не е сдъвкана добре, тя натоварва стомаха на животинчето ви, така че шансът да я повърне е голям.
На помощ биха могли да ви дойдат автоматичните хранилки, които можете да настроите да разпределят храната на определено време по няколко пъти на ден. Също така, всякакви пъзели, лабиринти и аксесоари, които съчетават храненето с игра са също много полезни, правят храненето забавно и карат котката ви да се раздвижи.

Ако нямате бюджет за тези аксесоари, можете просто да давате храната на котката си на малки порции или да я разпределяте в различни купички. Така котката ви ще има време да сдъвче докато се премести от една купа в друга.

Игра с храната

Докато някои представители се нахвърлят лакомо на храната, други пък предпочитат да си поиграят с нея, преди да хапнат. Често това се случва със сухата храна, тъй като тя е „удобна” за търкаляне и гонене, преди да бъде изядена.

Това не е обезателно лошо поведение, тъй като помага на мяукащия ви приятел да ангажира хищническите инстинкти. Единствено трябва да внимавате да не цапа твърде много и да поддържате дома си чист, тъй като има риск да погълне нещо мръсно заедно с храната.

котка и лабиринтСнимка: iStock

Храни се само когато е сам

Както обсъдихме по-рано, тези животни предпочитат да изядат всичко самостоятелно. Някои са твърде крайни, най-често малките, и не започват в никакъв случай да ядат, докато не бъдат оставени насаме.

Всъщност, причините са, че тези приятели трябва да се пазят от големите хищници в дивата природа. Макар и вкъщи да нямате лъвове и тигри, мяукащият ви приятел може да иска да се храни на тихо, спокойно и необезпокояван. Най-добре да разположите купичките за храна на комфортно място в дома, където не се чуват твърде много излишни шумове.

Оставяне на трофеи

Ако живеете в къща с двор и гальовният ви приятел редовно се скита навън, твърде вероятно да носи различни трофеи, които да крие на разни места. Ако се питате защо не ги изяжда веднага, може би защото в момента не е гладен.

котка и трофей мишкаСнимка: iStock

В природата гальовните животни не спират да ловуват, дори когато са сити. Ако хванат някоя нова мишка или птица, те със сигурност ще я запазят за по-късно, когато огладнеят пак.

Отказ от храна

Ако мяукащият ви спътник изведнъж спре да яде, на първо време трябва да се замислите какво се е променило напоследък - дали сте сменили храната, дали котката ви е подложена на стрес или показва симптоми на някакви здравословни смущения.

Мъркащите приятели обичат рутината и последователността. Ако нещо се промени наоколо, със сигурност няма да са щастливи от това.В случай че искате да разнообразите храната им, те могат да се стресират и да откажат да се хранят. Това най-вероятно ще е знак, че трябва да върнете старата храна.

Ако котката ви отказва упорито да се храни и нищо не се е променило наоколо, може би е добре да посетите ветеринаря си, тъй като може би има здравословен проблем, за който трябва да се погрижите.

Собствениците на мяукащи животни рядко се изненадват от странностите на тези животни. Все пак, благодарение на тези приятели смело можем да кажем, че животите ни са доста по-цветни и изпълнени!

Виж още