Как изглеждат бълхите при котките?

котка бълхи Снимка: iStock

В ъпреки че бълхите са риск за вашата котка през цялата година, те са най-активни през по-топлите месеци, започвайки още през март. Има повече от 200 вида бълхи, които могат да бъдат намерени по животни в Съединените щати. Използването на целогодишно средство за предотвратяване на бълхи е най-добрата стратегия за предпазване на котката и дома ви от тези паразити.

Как да разберете дали котката ви има бълхи

Бълхите са много активни насекоми. Те могат да скочат върху преминаващи животни и да се заровят в козината до кожата, където остават скрити, докато хапят и поглъщат кръв. Това е неприятно за котката, тъй като ухапванията могат да причинят силен сърбеж, алергични реакции и възпаление.

Бълхите са малки, безкрили, плоски насекоми с три чифта крака. Възрастната бълха е само около 1-3 мм и изглежда като малко черно петно. Бълхите могат да се видят при котки като живи насекоми или малки кафяво-черни петна, които приличат на мръсотия. Тези малки петънца са мръсотия от бълхи, която всъщност е техните изпражнения.

Важно е да запомните, че дори домашните котки се заразяват с бълхи. След като те попаднат в дома ви, могат да се размножат бързо. Най-честият начин бълхите да влязат във вашето домакинство е върху семейното куче или друг домашен любимец, който влиза вътре, след като е бил на открито. Котките също могат да получат бълхи от съседни домашни любимци, нова среда или от вас.

Dogsandcats.bg

Симптоми на бълхи при котки

Бълхите по вашата котка най-вероятно са новоизлюпени възрастни бълхи, които идват от вашата къща или двор, където чакат, докато вашият домашен любимец е наблизо. Малката бълха скача върху вашата котка и намира топла, влажна и безопасна среда в козината на мяукащия приятел. Ако мъркащият приятел започне да драска и хапе кожата и козината, това силно подсказва за проблем с бълхи.

котка бълхиСнимка: iStock

Друг признак, че котките може да имат бълхи, е безпокойството и необичайното поведение, тъй като бълхите са много дразнещи за котката. Разклащането на главата и почесването на ушите е друга индикация, че домашният любимец може да има проблем с бълхи, тъй като те обичат да се крият в тези области. Прекомерното миене е друго нещо, за което трябва да следите, тъй като може да е признак на сърбяща кожа. Най-често котките ще имат малко или никакви симптоми, така че е важно котката ви да се преглежда редовно, когато ходят на ветеринарен лекар за рутинни прегледи за здравословно състояние и когато не се чувстват добре.

Как да проверите котката си за бълхи

Ако подозирате, че мяукащият приятели има бълхи, първо трябва да проверите кожата около основата на опашката или под мишниците и в областта на слабините. Потърсете малки, движещи се черни точки.

Добра идея е да използвате гребен срещу бълхи, за да изчеткате козината на котката по гърба и краката, за да видите дали можете да хванете бълхите. Зъбците на гребена са предназначени да хващат и изваждат бълхи изпод козината. Докато разресвате котката си, слезте до кожата с гребена, след което изпразнете съдържанието на гребена в купа със сапунена вода. Поставянето на живите бълхи във водата бързо ще ги убие; в противен случай може да скочат от гребена и да се върнат в дома ви.

Тъй като бълхите приемат кръв от котката ви, когато се прикрепят, специален трик може да определи дали черното петно, което сте открили на котката ви, е бълха. Докато използвате гребена против бълхи, дръжте бяла хартиена кърпа под котката си. „Мръсотия“ от бълхи, всъщност изпражнения от бълхи, ще паднат от кожата на котката върху кърпата. Добавете много малко количество вода към кърпата и ако тези черни петна станат тъмно червеникаво-кафяви на цвят, знаете, че имате проблем с бълхи. Това, което виждате, е смляната кръв, която бълхата отдели с изпражненията си.

Как изглеждат бълхите по котките?

Яйцата на бълхите са почти микроскопични. Те са с дължина около 0,5 мм и около половината от ширината, което е около размера на зърно сол. Хората често бъркат мръсотията от бълхи за яйца от бълхи, въпреки че и двете са признаци на заразяване с бълхи. За разлика от яйцата на бълхите, мръсотията от бълхи е тъмна и ронлива. Самата мръсотия от бълхи не е вредна за вашата котка и може лесно да се измие, но почти винаги е индикация за по-голям проблем с бълхи.

Тъй като яйцата от бълхи лесно се бъркат със суха кожа или пясък, те обикновено не са първото нещо, което забелязвате, ако смятате, че котката ви има проблем с бълхи. Намирането на мръсотия от бълхи или действителни бълхи върху вашия домашен любимец или в дома са по-очевидни признаци на заразяване с бълхи.

котка бълхиСнимка: iStock

Самите възрастни бълхи се забелязват като много бързо движещи се малки черни насекоми. На този етап те не остават само върху вашата котка и могат да се движат из целия ви дом, особено в зони, където котката ви прекарва много време.

Могат ли котките да умрат от заразяване с бълхи?

Бълхите винаги са голямо неудобство, но могат да бъдат и смъртоносни, ако не бъдат лекувани навреме. Най-значимият страничен ефект от тежко заразяване с бълхи при котки е анемията. Докато анемията от бълхи може да засегне котки от всички възрасти, котенцата са изложени на по-висок риск от най-тежките странични ефекти.

Признаците на анемия при котенца включват:

  • Бледи венци
  • Летаргия
  • Слабост
  • Намален апетит

Ако подозирате, че вашето коте има бълхи, важно е да отидете до ветеринаря за пълен физически преглед възможно най-скоро.

Най-сигурният начин да се справите с тези паразити е да обезпаразитявате котката си редовно. Ако мъркащият спътник се е сдобил с бълхи - посетете ветеринарния лекар, за да го прегледа и да му даде по-силно лекарство, което да се справи с тези гадини.

Виж още