Котките изпускат ли газове

котка в гръб Снимка: iStock

В ъпреки че котките са елегантни и царствени животни, дори на тях се случва от време на време да изпускат газове, които – всички ще се съгласим – не са никак приятни на миризма.

Това не се случва твърде често и обикновено не е причина за безпокойство, но все пак си заслужава да се информираме повече за това, в случай че усетите тази не особено красива миризма, идваща от гальовния домашен любимец.

Как котките отделят газове

Също както много други животни, мяукащите приятели могат да имат газове в храносмилателния си тракт и този газ, напуска тялото по познатия ни начин.

Котките обикновено отделят газове тихо, без кой знае каква миризма. Въпреки това, понякога могат да имат прекомерно подуване на корема и дискомфорт, което всъщност води до неприятното „ухание“. В случай, че мяукащият ви спътник има стомашно-чревно неразположение, следва да помислите дали не сте направили някаква промяна в храненето. Ако абсолютно всичко си е постарому и на пръв поглед няма причина гальовното животинче да изпитва каквито и да е проблеми с корема си – тогава следва да посетите ветеринарния си лекар, защото може да се е появил друг проблем.

Dogsandcats.bg

Какво причинява газове при котките и как можете да ги излекувате

Понякога симптомите на газове са ясни – можете да чуете или да помиришете. Съществуват други признаци, обаче, които са по-фини:

 • Коремът на котката ви изглежда подут
 • Гальовният спътник не позволява да го докосвате
 • Домашният любимец е по-малко игрив, тъй като чувства дискомфорт
 • Котката ви отказва да се храни или яде много по-малко от обикновено

котка в гръбСнимка: Pixabay

Газовете понякога се маскират от други симптоми на стомашно разстройство – диария, повръщане или болки в корема. Когато почиствате тоалетната на гальовното ви животинче, можете да откриете кръв в изпражненията, което със сигурност е индикация за болка.

Ако това се случи, трябва да се обадите на вашия ветеринарен лекар, за да уговорите среща възможно най-скоро.

Защо котките имат газове

Те се появяват поради различни причини. Обикновено, това е съвсем в реда на нещата и се случва, когато котката ви поглъща твърде много въздух докато се храни. В други случаи газовете се появяват в следствие на:

 • Неподходяща храна

Ако гальовният ви приятел консумира храна, която не е подходяща за него, това може да доведе до стомашно-чревно разстройство, както и газове. Някои храни предизвикват такава реакция в котките. Високото съдържание на фибри в храните или определен вид месо, който не понася на стомаха на гальовния ви приятел могат да доведат до газове. Човешките храни също могат да причинят това, защото не винаги са подходящ избор за котките, макар и те много да настояват да си хапнат от ястието ни.

 • Развалена храна

В случай че котката ви е хапнала мокра храна, която е престояла – разстроеният стомах не би бил изненада. Ако пък мъркащият пакостник се е добрал до боклука и си е хапнал хубаво нещата, които сте изхвърлили, резултатът също би могъл да е същият. Млечните продукти също действат така на котките, защото те не могат да ги преработват, така че ако котката ви някак се е добрала до мляко, кашкавал или сирене – има шанс да се появят газове.

 • Изяждане на твърде много храна за кратко време

Някои представители се нахвърлят яростно на храната и я омитат за секунди. Това освен, че може да предизвика повръщане (тъй като не са успели да я сдъвчат), може да доведе и до разстройство и поява на газове.

 • Хранителни алергии

Котките страдат от хранителни алергии. Те могат да ги имат както по рождение, така и да се появят в някакъв момент от живота им. Биха могли да развият алергия и към храните, които консумират с години. Макар че в тези ситуации газовете са по-рядък резултат, все пак не са изключени.

 • Алергия към прах или вредители

Мяукащите приятели не са застраховани от алергии към прах, кърлежи, бълхи, полени и други. Те също могат да предизвикат стомашно-чревни неприятности при котките.

котка спиСнимка: Pixabay

Възможно ли е котешките газове да са признак за сериозни здравословни проблеми

Ако газовете се появяват от време на време и обикновено са свързани с храна – няма за какво да се притеснявате. Ситуацията се премине сама. Въпреки това, ако мяукащият ви приятел има съпътстващи проблеми, следва да се обадите на ветеринарния си лекар. Следете за:

 • Повръщане
 • Подуване на корема
 • Кървави изпражнения
 • Отказ от храна и вода

Ветеринарният лекар ще постави диагноза на темпераментния ви приятел, но някои възможни състояния са заболяване на червата, стомашно-чревна обструкция, червеи или други паразити и рак.

В случай, че мяукащият ви приятел получава повече газове заради храната или, защото си похапва скришно от боклука ви – решенията са ясни. Сменете храната и подсигурете кофата за боклук, така че котката ви да не може да я отваря лесно.

В ситуациите, в които състоянието на мяукащия ви приятел е свързано с друго заболяване – ветеринарният лекар е този, който ще насрочи необходимото лечение.

Все пак, трябва да отбележим, че това явление не е причина за безпокойство. Котките не изпускат газове често, така че това не е нещо, за което трябва да мислим и да се притесняваме. Все пак, ако всичко това е съпроводено с други симптоми – най-добре обсъдете с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че котката ви е в отлично здраве.

Вижте още:

Страда ли котката ми от алергия

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още