Защо котката майка мести често котенцата си и как да я спрем

малки котенца Снимка: iStock

В ълнуващо е да имате малки котенца у дома, но не забравяйте, че това изисква грижи и внимание и от ваша страна. Някои котки майки могат да започнат да преместват котенцата си далеч от района на гнездото и това може да се случи по различни причини. Все пак има няколко метода, които можете да използвате, за да спрете майката да мести котенцата си, както и да откриете причината за това поведение от нейна страна.

Защо майките котки местят котенцата си?

Докато нашите домашни котки вече може да са свикнали с живот в комфорт и изобилие, те все още запазват вкоренени навици от времето си като диви животни. Майките котки местят своите котенца по различни причини, включително:

  • Районът на гнездото е твърде шумен
  • Едно коте е болно и майката го отделя от останалите
  • Има твърде много човешки посетители
  • Котката се чувства застрашена
  • Районът на гнездото е мръсен

Как да спрете котката да мести котенцата си

малки котенцаСнимка: iStock

Ако вашата котка мести котенцата си и мястото, което е избрала, е напълно подходящо, тогава има няколко неща, които можете да направите, за да я насърчите да задържи котенцата и да гнезди там, където е в момента. Може да се наложи да използвате един метод или комбинация.

Dogsandcats.bg

1. Избягвайте да взимате котецата в ръцете си през първите дни

Въпреки че може да бъде невероятно вълнуващо да имате новородени котенца в къщата, устояйте на желанието да ги вземете и гушкате. Вашата майка котка трябва да върши страхотна работа, като се грижи за своите котенца и докато има чисто гнездо и достъп до храна, вода и тава за отпадъци, тя се нуждае от минимален надзор.

Ако много хора идват да се срещнат с котенцата и дори да ги вземат, майката котка ще започне да се чувства застрашена. Миризмата ѝ може да започне да се губи, тъй като котенцата се държат непрекъснато, което я кара да се чувства объркана. В този случай тя може да реши да премести котенцата на място, където е по-малко вероятно да бъде безпокоена.

Ограничете човешкия контакт до минимум, докато котенцата навършат поне 4 седмици, и не допускайте посетители, докато не навършат около 8 седмици. Когато котенцата започнат да се движат и изследват сами, майката котка ще стане по-спокойна и ще приема хората, които посещават нейните бебета.

2. Поддържайте зоната на гнездото възможно най-тиха

малки котенцаСнимка: iStock

Веднага щом разберете, че котката ви очаква котенца, започнете да мислите за потенциални места за нейното гнездо. Повечето котки ще изберат тихо място с ниска светлина и малко хора. Въпреки че вашата котка ще намери някъде за себе си, това може да не е място, което ще е подходящо. Може да опитате да убедите котката си да сложи гнездото си някъде, което отговаря на нейните критерии и ви позволява да наблюдавате нея и нейните котенца от разстояние.

Ако вашата котка е решила да построи гнездото си на неподходящо място, но вие решите да го оставите там, където е, поддържайте района възможно най-тих и спокоен. Уверете се, че другите домашни любимци се са далеч от гнездото ѝ. Можете дори да построите рамка или да поставите гнездото в голяма щайга. Покрийте района с одеяла, за да добавите допълнително уединение и топлина.

3. Проверете здравето на майката котка и котенцата

Понякога майка котка ще премести едно коте, ако смята, че може да е болно. Ако забележите, че кралицата вади едно коте от гнездото, вместо да се опитва да премести цялото котило, тя може да е разбрала, че нещо не е наред с това конкретно коте.

В този момент се обърнете към вашия ветеринарен лекар, за да го помолите за съвет, а ако е необходимо - да заведете котето на преглед.

Майките котки могат да страдат от различни здравословни проблеми и всеки от тях може да означава, че тя е решила да премести котенцата си. Маститът е инфекция на млечните жлези и е болезнен. Вашата котка може да се нуждае от антибиотици и може да се наложи котенцата да бъдат хранени от шише, докато се възстанови. Хипокалцемия се случва, когато котките майки не получават достатъчно калций. Може да причини задъхване, мускулни тремори, залитане и гърчове. Метритът на матката е инфекция, която води до треска, летаргия, намалено производство на мляко и секреция с лоша миризма от матката на вашата котка. Тя ще се нуждае от незабавна ветеринарна помощ.

малки котенцаСнимка: iStock

4. Уверете се, че гнездото е топло

Новородените котенца не могат да регулират собствената си телесна температура, така че се нуждаят от помощ, за да се затоплят през първите няколко седмици от живота си. Ако има течение, където майка ви котка е направила гнездото си, тогава тя може да реши да го премести на по-топло място. Проверете дали вратите и прозорците са затворени. Може дори да помислите за добавяне на термометър в стаята, за да можете да следите температурата.

5. Поддържайте гнездото чисто

Котките инстинктивно ще искат да държат котенцата си някъде чисто. Това е така, защото силните аромати могат да привлекат хищници в дивата природа и това ще изложи на опасност живота на нейните котенца. Ако гнездото се замърси, тя може да започне да се опитва да премести котенцата си на по-чисто място.

Като част от ежедневната ви проверка, отстранете всички замърсени одеяла, почистете добре кутията за отпадъци и се уверете, че разлятата храна е изчистена. Ако гнездото и околността са възможно най-чисти, по-вероятно е котката майка да остане на същото място.

Понякога позволяването на котка да премести гнездото е единственият начин на действие

Ако вашата котка е напълно решена да премести гнездото си, може да не успеете да я спрете! Ако тя реши, че нещо заплашва нейните котенца, тогава тя може да изпадне в стрес, ако не е в състояние да ги премести. Ако сте опитали всички тези методи и тя все още е убедена, че преместването на котенцата е правилният начин, може просто да се наложи да го приемете.

Докато новото място не е опасно, няма проблем с местенето, затова е по-добре да оставите кралицата да го направи. Осигурете ѝ необходимата топлина с помощта на одеяла и кутия/щайга и възможно най-тихо място далеч от посетители и други домашни любимци.

Виж още