Безопасен ли е зехтинът за котките

котка зехтин Снимка: iStock

З наем че някои мъркащи животни са силно привлечени от маслини. Разбира се, това не се случва със зехтинът, но любопитните мяукащи животни често ни се пречкат докато готвим и могат да забият глава в овкусената ни със зехтин салата. Или пък да оближат мазното петно, останало по плота от него. Това ни води до въпроса - безопасен ли е зехтинът за котките?

Простият отговор на този въпрос е положителен - за повечето котки зехтинът не представлява опасност. Въпреки това, има няколко неща, които трябва да имате предвид, ако разберете че гальовният спътник е имал досег до зехтин.

Вижте още: Безопасни ли са маслините за котките

Зехтинът и котките

Зехтинът е основен продукт в повечето кухни и обикновено се предлага като здравословна добавка към човешката диета, особено с неговите антиоксидантни предимства. Предполага се, че зехтинът освен че е безопасен за котките, също може да донесе някои ползи за тяхното здраве. Разбира се, ако котката ви проявява силен интерес към него и се чудите дали не можете да включите мъничко в диетата на домашния любимец - по-добре се консултирайте с ветеринарен лекар. Все пак, е важно да отбележим, че за котките няма по-здравословно хранене от качествената котешка храна. Каквато и човешка храна да им дадем, защото те са „поискали“ - тя трябва да е в силно ограничени количечства.

Dogsandcats.bg

Като цяло зехтинът е безопасен за котките

котка зехтинСнимка: iStock

Ако сте приготвили месо със зехтин и се чудите дали можете да почерпите мъркащия домашен любимец с малко парче - да, можете. Зехтинът не се счита за токсична храна и като цяло е безопасен за консумация от повечето котки. Въпреки това, някои подправки и други добавки към рецептите могат да бъдат токсични за котките.

Какви са ползите за здравето на котките от зехтина

На първо място, зехтинът е чудесен антиоксидант и съдържа много витамин Е. Това може да помогне за подобряване на имунната система на котката.

Тъй като зехтинът също съдържа мононенаситени мазнини, той всъщност може да помогне за предпазване от диабет и свързаните с него сърдечно-съдови заболявания при мъркащите животни. Зехтинът може дори да помогне на котката да отслабне поради начина, по който мононенаситените мазнини разграждат мастните клетки в тялото на животното.

И още, консумацията на зехтин може да помогне за поддържане на козината и кожата на котката в здраво и блестящо състояние.

Все пак, консултирайте се с ветеринарен лекар, преди да правите експерименти

Винаги е добре да поговорите с ветеринарния си лекар, ако желаете да разнообразите диетата на мяукащия спътник. Прекалената консумация на човешки храни винаги е опасна за котките, тъй като те имат по-различни хранителни нужди от нашите. Ако давате зехтин на котката си или готвите с него и решите да почерпите мяукащия спътник с някое парче месо - уверете се, че разполагате с качествен зехтин, който няма допълнителни подправки, които да са токсични за мяукащите спътници.

Зехтинът е полезен за нас, хората, но все пак това не означава, че трябва да храним и мъркащите животни с него. Можем да добавим мъничко към диетата (след консултация с ветеринар) и да не се притесняваме, ако котката ни е изяла нещо, което е съдържало зехтин, но е по-добре експериментите ни да се ограничат до тези ситуации.

Вижте още:

Кокосовото масло и котките: да или не

Ползите от Омега-3 мастни киселини за котките

Рибеното масло е полезно и за котките

Виж още