Как да определя какъв пол е котката ми

малки котета Снимка: Pixabay

А ко сте прибрали мъничка топчица от улицата и сте решили да я превърнете във ваш домашен любимец и да я засипете с любов, може да срещате трудности с определяне на нейния пол. В такива случаи много стопани кръщават домашния си любимец по един начин, а после се оказва, че името не е особено подходящо. Разбира се, някои котешки родители дори и в тези ситуации избират да не сменят името, което прави нещата доста нестандартни.

Причината светът да изобилства от такива истории е, че определянето на пола на малките котета не е никак лека задача. Все пак, има определени детайли, които могат да ви подскажат дали новият ви член на семейството е момче или момиче. Да разберем кои са те!

Котета на два месеца

малки котетаСнимка: Pixabay

Ако котката ви е на два месеца или повече, процедурата може би е по-проста, макар винаги да има шанс да сбъркате. Изберете момент, когато котката ви е спокойна - след хранене например или, ако е дошла да се гушка при вас. Можете да я вземете в скута си и внимателно да повдигнете опашката. За да определите пола, трябва да се фокусирате върху две неща: разстоянието между ануса и гениталния отвор и формата на гениталния отвор.

Dogsandcats.bg

При мъжките котараци, разстоянието между ануса и отвора към гениталиите и по-голямо от това при женските. Също така, отворът на пениса изглежда като кръг, докато отворът на вулвата е по-скоро като линия. Можете да запомните, че гениталните органи на женските приличат много на удивителен знак - линия и точка, докато при мъжките са по-скоро две точки с различна големина.

Имайте предвид, че всичко това се вижда изключително трудно при котките, дори и да са на два месеца. Често си мислим, че бихме могли да видим и дори опипаме тестисите и да установим тяхното наличие или съответно отсъствие, но всъщност те още не са развити и не могат да се видят, нито усетят.

Малки бебе котета

В случай, че сте открили много мъничко коте, което дори трябва все още да се храни от майка си, следва незабавно да го заведете на ветеринар, за да го прегледа и да ви даде насоки как да се погрижите за него. Сигурно в такава ситуация едва ли първата ви грижа да е да научите пола, а по-скоро дали котето е здраво, но все пак ветеринарният ви лекар със сигурност ще помогне в загадката.

Ако пък имате у дома кралица, която е родила и искате от много ранна възраст да разберете какъв пол са бебетата - това е дори още по-трудно, преди да навършат два месеца.

Още повече, че в този период, не винаги е добра идея да ги взимате и отделяте от майката. Ако все пак го правите и тя не възразява - трябва да се случва за минимално време. За да определите дали са женски или мъжки, важат същите правила, които описахме по-горе. Все пак, много внимавайте да не ги изморявате, така че не ги взимайте от майката за повече от няколко минути.

Ако имате търпение, можете да изчакате да пораснат малко и вашият ветеринар да ви помогне в определянето на техния пол.

Цветът на козината също подсказва за пола

коте три цвятаСнимка: Pixabay

Цветът на козината също би могъл да ви насочи, тъй като някои нюанси се срещат по-често при мъжки или женски представители. Обикновено мяукащите приятели, които имат три цвята, най-често оранжево, бяло и черно - почти винаги са женски, тъй като тези цветове се получават при хромозоми, които имат женските котки.

От друга страна, най-често котараците, които са изцяло оранжеви или с бели райета, са по-склонни да бъдат мъжки. Разбира се, този метод може да не е много надежден, тъй като винаги съществуват изключения.

Точното определяне на пола на новия ви мяукащ съквартирант е важно, тъй като ще избегнете не само злополуки с името, но така ще сте подготвени за определени котешки поведения. Ако се забавите с кастрирането, можете да очаквате от мъжките да маркират предмети в дома ви или пък да страдат от проблеми с пикочните пътища, тъй като уретрата им е по-дълга и тънка сравнение с женските.

Ако не бързате много, винаги можете да изчакате котетата да пораснат малко, когато гениталните им области станат по-ясно изразени или пък да изчакате преглед от ветеринар, който със сигурност ще ви помогне да определите пола правилно. Така или иначе няма значение дали котето е мъжко или женско, със сигурност ще ви донесе много любов и значителна доза интрига в живота ви.

Вижте още:

Как да разбера на каква възраст е котката ми

Виж още