Как да разбера каква порода е котката ми

група от котки Снимка: iStock

А ко вашият гальовен домашен любимец е от развъдник - едва ли си задавате този въпрос, тъй като знаете прекрасно каква е неговата порода (вероятно сте искали конкретна). От друга страна за мъркащи животни, които сте прибрали от улицата или осиновили от приют изясняването на породата е по-трудно.

В общия случай, тези котки са смесени и не са една конкретна порода, но не пречи да си изясните вероятната смеска на вашия гальовен приятел, защото това може да ви помогне да разберете колко голям ще стане (макар че размерът при котките не представлява проблем, тъй като са малки животни, за разлика от кучетата), какви черти на характера може да прояви и какви вероятни грижи за козината трябва да полагате.

И така, как да разберете каква порода е вашата котка? Има няколко начина, по които можете да познаете, но само един ще ви даде солиден отговор.

Как да определите породата на вашата котка по физически белези

Въпреки че вероятно не можете да определите конкретна порода само въз основа на външния вид, има важни улики на вашата котка, които може да намекнат за нейната генетика.

Dogsandcats.bg
  • Цвят, шарка и дължина на козината

група от коткиСнимка: iStock

Въпреки че някои цветове са често срещани, независимо от породата (например оранжевите таби и черните котки не са специфични за породата), някои модели са по-често срещани при определени породи, отколкото при други.

Има голяма разлика в цветовете и шарките на козината на котките. Някои породи котки, като Сиамските и Хималайските породи се характеризират с това, че техните лапи, лице, уши и опашка са с различен нюанс от тялото им, докато други породи котки, като Бенгалска и Египетска мау, имат палта, които идват на петна или мраморни шарки.

Въпреки това, цветовете и петната на козината могат да се припокриват между няколко породи котки и могат да бъдат намерени и при гальовни животни от смесени породи. По същия начин дължината на козината не ви казва много за генетичния състав на вашата котка.

Повечето котки от смесени породи се определят като домашни късокосмести, домашни среднокосмести или домашни дългокосмести. Домашните късокосмести са едни от най-често срещаните домашни мъркащи животни в цял свят.

  • Размер

група от коткиСнимка: iStock

Докато средната котка тежи около 4-5 килограма, някои породи (като Мейн Куун) могат да наклонят везните с почти 10, а други (като малките Сингапурски котки) са значително по-малки. Размерът на вашата котка, заедно с неговия тип тяло, може да ви подскаже коя порода е тя.

Кльощавите мъркащи животни могат да сочат към по-стройна порода, като например Сиамска, докато по-закръглените типове тяло могат да бъдат от рода на Норвежката горска котка.

  • Форма на главата

Понякога формата на главата на вашата котка също може да даде улики. Някои породи като Персийците, Хималайците и Шотландските клепоухи имат плоски лица, докато други - като Сиамските котки имат по-тесни и ъгловати черти. Някои породи котки имат отличителни черти на ушите - едва ли ще сбъркаме сгънатите уши на Шотландските клепоухи котки и Американския Кърл. Други породи може да имат пухкави кичури в ушите си, като Мейн Куун, Рагдол, Норвежка горска котка, Сибирска и други.

Разглеждането на съвкупността от физическите качества на гальовния приятел може да помогне за стесняване на списъка с възможните породи котки. Например, ако една котка има слабо телосложение, ъгловато лице и тъмно оцветени точки по лицето, краката и опашката, тя е по-вероятно да е Сиамка, отколкото Мейн Куун. Ако котката има едро телосложение, дълга козина и големи уши с кичури косми по тях, те са по-скоро Мейн Куун, отколкото Сиамка.

Как да определите породата на вашата котка въз основа на черти на поведение

Определянето на породата на вашата котка по външен вид може да помогне значително, но трябва да имате предвид и поведението ѝ. Все пак има няколко уговорки. Въпреки че е вярно, че различните породи котки имат различни темпераменти и черти, това не означава, че мързеливата котка е Персийска или котката, която обича водата, е Турски ван.

Въпреки това, ако имате бял мъркащ приятел, който много прилича на Турски ван или Турска ангорска котка и забелязвате, че е игрив и обича водата - шансът да бъде някоя от тези породи е доста голям.

Използване на ДНК тестове

група от коткиСнимка: iStock

За да разберете каква порода е вашата котка с абсолютна сигурност, ви е необходим котешки ДНК тест. Тези комплекти използват ДНК на вашето коте, за да декодират неговата генетика и да ви дадат задълбочена информация за неговото потекло. Тези тестове обикновено се правят от развъдници, за да проверят породата, както и налични заболявания, Разбира се, тези тестове изискват определен бюджет, така че ако сте твърдо решени, че имате нужда от такъв, за да определите породата на вашата котка - пригответе се.

Въпреки всичко по-важно е мъркащият ви приятел да е в добро здраве, да се чувства добре и съжителството ви да е изгладено с много любов, игри и малко пакости. Котката ви е такава, каквато е, независимо от породата. Определена порода не прави домашния любимец по-специален. Котката със смесена порода е също толкова забележителна, колкото и чистокръвната котка.

Вижте още:

Кои котки са „чистокръвни“ или с „родословие“

Как наричаме котките без родословие

Какви фактори формират характера на вашата котка

Виж още