17 породи котки, които пускат по-малко козина

котешка козина Снимка: iStock

С обствениците на мъркащи животни сме се примирили с факта, че веднъж когато заживеем с такъв домашен любимец - нашите дрехи, мебели, възглавници ще заприличат силно на козината му.

Разбира се, винаги можем да положим усилия да спасим дома си от голямо количество котешка козина като:

  • Разресваме редовно котката си
  • Почистваме с прахосмукачка
  • Отстраняваме космите по меката мебел с помощта на ръкавици или ролка
  • Държим дрехите си прибрани в шкафове и не позволяваме на мъркащия приятел да влиза в тях

Въпреки всичко, няма как да се отървем напълно и винаги ще открием някой друг косъм, особено по тъмните си дрехи. В това няма нищо лошо, все пак, животът с домашен любимец изисква определени „жертви“ от наша страна, но ние сме толкова влюбени в животинчето си, че то е част от нашето семейство.

Все пак, някои породи котки могат да пускат по-малко козина от други и да не я сменят толкова много през пролетта. Да видим кои са те!

Dogsandcats.bg

1. Девън Рекс и Корниш Рекс

девън Рекс грижа за козинатаСнимка: iStock

Тези представители не изискват голяма голяма поддръжка за козината, защото тя е много къса, с почти никакъв подкосъм. Можете да ги разресвате рядко, веднъж в седмицата или дори веднъж на две седмици. Въпреки че няма да направят жилището ви в козина, тези приятели имат нужда от грижа за кожата, защото липсата на гъста козина води до по-голямо омазняване, което е типично за всички представители, които нямат пухкаво палто.

2. Сфинкс, Донски Сфинкс, Петерболд, Ликой

Щом говорим за котки, на които козината пада малко, няма как да пропуснем представителите, които нямат такава или тя се състои от малък, фин пух.

Всички тези представители се характеризират с липсата на козина (Сфинкс и Донски Сфинкс) или много късата и по-рядка такава (Петерболд и Ликой). Макар че не образуват килим от козината си във вашия дом, тези очарователни котки имат нужда от грижа за кожата, както споменахме за котките Рекс. Липсата на козина, води до прекомерно омазняване и лошо разнасяне на естествените масла. Затова е необходимо да къпете редовно (но без да прекалявате, защото ще им навредите) тези домашни любимци и да почиствате ушите им, според инструкциите на вашия ветеринарен лекар.

3. Курилски бобтейл

Тези очарователни представители с къса като на зайче опашка, могат да се срещнат както с дълга козина, така и с къса. Тя не пада прекалено много, а грижите за нея са минимални. Необходимо е да разресвате мъркащия си приятел веднъж или два пъти седмично.

4. Британска късокосместа

Британска късокосместа котка лежиСнимка: iStock

Едни от най-популярните породи котки, които можем да видим в България (и по цял свят), както името предполага - тези приятели не „цапат“ твърде много с козината си. Тяхната козина е много мека на допир, прилича на плюш и е доста гъста, но въпреки това се поддържа с минимални усилия - разресване 1-2 пъти в седмицата.

5. Бенгалска котка

Тези красиви, малки леопарди са много активни и предизвикателството пред собственици на тези домашни любимци е да ги ангажират достатъчно, защото са много активни и обичат приключенията. Грижата за козината не е твърде голяма и няма да покрият дома ви в техния цвят.

6. Руска синя

Тези изящни представители имат много мека, гъста и копринена козина, която не пада твърде много и е лесна за поддържане. Разресването 1-2 пъти в седмицата е повече от достатъчно. В допълнение, тези котки имат един много голям плюс, че произвеждат малко алергени, което ги прави подходящи да живеят с хора, които страдат от алергии.

7. Ла Перм

котка Ла ПермСнимка: iStock

Макар че тези пухкави представители имат къдрава и гъста козина, всъщност тя не пада прекалено много. Седмичното разресване е напълно достатъчно и през пролетта жилището ви няма да стане в същия цвят като тях.

8. Сиамска котка

Сиамците са едни от най-популярните домашни котки в цял свят, като козината им е къса, много красива и мека и лесна за поддържане. Тези приятели са доста игриви и биха се радвали на седмичните ритуали на разресване и с най-голямо удоволствие ще стоят мирно и ще се наслаждават на този „масаж“.

9. Сингапурска котка

Освен, че не пускат козина, тези приятели са очарователни и известни с това, че са доста малки на размер. Те са сладки, енергични и интелигентни. Обичат да общуват и с удоволствие ще ви преследват навсякъде в жилището докато вършите задълженията си.

10. Бомбайска котка

Тези малки пантери имат къса, копринена, черна на цвят козина, която не пуска косми. Въпреки малкото количество, което ще остави по дрехите ви - поне можете да се радвате, че няма да си личи на черните. Тези представители се срещат само в черен цвят, така че ако искате да имате мистична и много красива котка - Бомбайската със сигурност ще е за вас.

Това е нашата селекция от мяукащи представители, които се характеризират с това, че отделят по-малко козина от обикновено. Все пак, независимо дали имаме някоя от тези котки или такава, която превръща мебелите в косми - с повече грижи за домашния любимец и дома - можем да избегнем огромното количество козина, която пада от тях.

Вижте още:

Как да се погрижим за котешката козина през пролетта

10 от най-дребните породи котки

9 породи котки, които имат къси опашки

Виж още