Защо котешката майка премества само едно коте от котилото

малки котета Снимка: iStock

А ко вашата прекрасна котка току-що е родила котенца, това може да бъде вълнуващ момент за вас и за нея. Въпреки желанието да се запознаете с котенцата веднага, най-добре е да оставите котката си насаме с бебетата през първите няколко дни. Освен осигуряването на храна, вода и чиста тоалетна за котката майка, повечето специалисти препоръчват да не общувате с котенцата, докато не навършат поне 8 дни.

През това време може да наблюдавате котката и нейните бебета от разстояние. В повечето случаи кралиците ще държат котенцата си в същото топло и уютно гнездо, което са обособили, преди да родят. От време на време котката може да реши да премести гнездото на друго място, ако се чувства неудобно.

В редки случаи обаче котката може да извади само едно коте от гнездото и това е сценарият, който ще разгледаме по-подробно. Защо котешките майки преместват само едно коте и кога трябва да се притеснявате от това поведение?

Възможно е котката да иска да премести всички котенца на ново място

малки котетаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Понякога кралицата решава да премести всичките си котенца на ново място. Може би сегашното гнездо ѝ се струва твърде шумно или изложено на риск, или пък има твърде много хора, които идват да гледат нея и котенцата ѝ, а тя наистина иска да остане сама.

В този случай кралицата може да премести едно коте, преди да се върне в гнездото си, за да прибере останалите. Възможно е просто да сте я хванали по средата на преместването, затова я наблюдавайте и вижте дали не планира да премести цялото котило. Не се намесвайте в този процес, освен да осигурите повече одеяла, храна, вода и тоалетна наблизо след като котката се настани на новото място.

Нещо може да не е наред с едното коте

Котките са чувствителни същества, но също така имат силни инстинкти за оцеляване. Понякога котката усеща, че нещо не е наред с едно от котенцата ѝ, дори това да е нещо, което не можем да видим. Някои котенца могат да имат скрито здравословно състояние и в този случай котката майка може да отстрани това котенце от гнездото и да съсредоточи вниманието си върху останалите, здрави котенца. Това може да изглежда като сурово решение, но то е връщане към инстинктите на котката за оцеляване в дивата природа.

В дивата природа котето, което се разболее сериозно, може да привлече хищници, а това поставя в сериозна опасност и майката, и останалите членове на нейното котило.

малки котетаСнимка: iStock

Ако видите, че вашата майка котка е преместила само едно коте и не прави опит да създаде ново гнездо или да премести други котенца, може да има нещо нередно с това едно коте. Можете да опитате внимателно да ги поставите обратно в гнездото и да изчакате да видите какво ще се случи.

Трябва също така да се запишете на ветеринарен преглед, за да разберете дали котето има скрито здравословно състояние. Ако котката майка непрекъснато отстранява котенцето и не му позволява да се кърми, можете да храните бебето от бутилка и да го отгледате вие. Котенцата се нуждаят от хранене на редовни интервали и ще трябва да ги държите на топло и сухо. Попитайте ветеринарния си лекар за съвет как да се грижите за мъничето. Този сценарий обикновено настъпва в рамките на 24 часа след раждането на котката ви, така че я наблюдавайте внимателно от разстояние.

Котката е объркана и дезориентирана

Повечето котки се справят добре с раждането, но други не чак толкова. Някои котки майки могат да изглеждат объркани и дезориентирани след раждането. Тя може да се държи по странен начин, включително да премести котенцата на места, които не очаквате, а след това вероятно да забрави за тях.

В този случай приберете неправилно поставеното коте и го поставете в гнездото. Наблюдавайте внимателно котката си и се обадете на ветеринарния лекар, за да обясните как се държи тя и да помолите за съвет.

малки котетаСнимка: iStock

Котката може да има твърде много котенца, за които да се грижи

Някои котки имат по-големо поколение, отколкото реално могат да се грижат. В тази ситуация котката ви може да реши да отстрани едно от най-слабите котенца от гнездото, за да концентрира енергията си върху останалите. Това се случва рядко, но не е нечувано.

Ако котката ви е имала необичайно голямо котило и прави опити да отстрани едно коте от гнездото, тя следва вкоренените си инстинкти за оцеляване. Може би ще успеете да я убедите да задържи котенцето в гнездото и да давате допълнително мляко на това коте, за да помогнете на всички котенца да пораснат големи и силни.

Какво трябва да направите с отстраненото коте?

Ако котката ви е отстранила едно коте, каква е следващата ви стъпка? Първото нещо, което трябва да направите, е да поставите котето обратно в гнездото заедно с неговите другарчета. Наблюдавайте внимателно майката, за да видите дали тя не се опитва да го отстрани отново.

Ако го направи, междувременно дръжте котенцето на топло и сухо. Обадете се на ветеринарния си лекар за съвет възможно най-скоро, тъй като новородените котенца се нуждаят от мляко на редовни интервали, топлина и помощ в ходенето до тоалетна. Ветеринарният лекар може да поиска повече информация, да както и да дойдете с котенцето за преглед или да ви даде съвет как да го отгледате.

малки котетаСнимка: iStock

С грижите и вниманието на своите стопани повечето отхвърлени котенца се развиват добре и се превръщат в жизнени млади индивиди с много енергия! Ако наблюдавате отблизо котката си и нейните котенца, вие сте в състояние да предложите помощ, ако е необходимо. Майка котка, която изважда котенце от гнездото си, е рядко явление, но ако все пак се случи, най-добре е да знаете как да се справите с него, за да помогнете на вашата котка и нейните нови бебета.

Виж още