Винаги ли трицветните котки (calico) са женски

трицветна котка Снимка: iStock

Т рицветните мяукащи животни, или калико (от английски език - calico) са красиви и впечатляващи поради трите цвята, които се преплитат в козината. Тя обикновено е съставена от бяло, черно и оранжево или червено.

Трицветните котки са добре известни с това, че са почти винаги женски, но трябва да проверим дали това твърдение се основава на факти или е поредния котешки мит? Истината е, че освен при редки генетични състояния, трицветните котки действително са винаги женски. Сега ще разберем защо!

Какво е калико котка

Калико котките са кръстени на плата калико, който е внесен от САЩ и става доста популярен в Европа през 17-18 век и има различни окраски и подобни трицветни нюанси.

Мяукащ домашен любимец с три цвята, но без бяло се определя като друг цвят - например костенурка или таби. Бялото обикновено е най-разпространеният цвят при котките и съставлява около 75% от цветовете, но това може да варира.

Dogsandcats.bg

Съществуват и „разредени“ трицветни котки, състоящи се от оцветяване, което е предимно бяло, но с малки цветни петна.

Защо трицветните котките са почти винаги женски

трицветна коткаСнимка: iStock

Както казахме, трите цвята при гальовните животни не се ограничават до конкретна порода и могат да бъдат всякакви. Теоретично мъжките трицветни котки са почти невъзможни, защото те имат имат полови хромозоми XY, а женските имат XX хромозоми. X хромозомите носят гените, които определят цвета на козината. Х хромозомата носи гена за оранжевия и черния цвят в козината на трицветните котки. Тъй като женските имат XX хромозоми, те могат да наследят един код за двете, докато при мъжките представители с XY това е невъзможно.

Тъй като котараците могат да имат само една X хромозома, която ще кодира или черно, или оранжево, и Y хромозома без никакво цветово кодиране, шансовете за мъжка трицветна котка са почти невъзможни.

Предполага се, че 99,9% от всички котки от калико са женски.

Съществува ли някъде трицветна мъжка котка

Има генетична аномалия, която рядко може да се появи при мъжки котки, наречена синдром на Клайнфелтер, състояние, което може да се появи и при хората. Характеризира се с това, че мъжка котка наследява допълнителна X хромозома от майка си или баща си, което води до XXY генетичен състав. Състоянието не е наследено, а вместо това е случайна генетична грешка, която се появява след зачеването.

При хората това състояние се счита за болест, тъй като води до някои аномалии. Мъжките котараци в такава ситуация биха били стерилни, така че не могат да се използват за чифтосване с цел развиване на мъжки трицветни котки. В допълнение, те могат да имат някои съпътстващи здравословни проблеми като например отслабена костна структура, когнитивни проблеми и увеличаване на телесните мазнини.

В заключение, трицветните котки са почти 100% винаги женски. Разбира се, в природата не всичко е перфектно и могат да се срещнат аномалии и да се роди някоя мъжка трицветна котка, но това е изключително рядко.

Вижте още:

Защо някои черни котки изглеждат различно на слънце

Котките с шарка таби - произход и любопитни факти

Какъв цвят е котката ми

Виж още