7 съвета къде трябва да спят котките през нощта

котка спи Снимка: iStock

Д окато котките водят предимно нощни животи, много от тях обичат да съобразяват графиците си, за да прекарват повече време с нас! Ако това звучи като вашата котка и тя често спи през ноща, може да се питате - кое е най-доброто място, където може да спи? В тази статия ще ви дадем няколко идеи къде може да спи мъркащият домашен любимец през нощта.

1. Осигурете високо място

котка спиСнимка: iStock

Котките обичат високи места, така че ако се опитвате да им осигурите добро място за сън през нощта, ще искате да добавите малко височина. Намерете няколко места нависоко в дома си и вижте дали не можете да поставите леглата им там. Това може да бъде с висока котешка кула или можете да използвате други по-високи елементи в дома си.

2. Дайте им опции

Котките обичат да имат различни зони за сън, така че ако им настроите само една зона за лягане, ще ги откриете да спят на други места през цялото време. Но ако може да им осигурите няколко опции, те ще са по-склонни да изберат една от тях.

Dogsandcats.bg

3. Помислете за котешко легло

Въпреки че не се нуждаете от котешко легло и котката ви може да не използва такова, добра идея е да имате едно или две стратегически разположени в дома си. Котките обичат изолирани и меки пространства, така че ако поставите леглото в зона, която им харесва, може и да го използват.

котка спиСнимка: iStock

4. Потърсете зони тихи места в дома си

Когато котките спят, те не обичат хората постоянно да ги събуждат, тъй като преминават наоколо. Така че изберете тихо място, на което котката ви ще се чувства комфортно.

5. Дайте им пространство, от което да наблюдават

Котките обичат да наблюдават света около себе си и понякога мързелуват наоколо, преди да заспят. Ако им дадете нещо, което да гледат и да им се наслаждават, преди да заспят, е по-вероятно те да използват това легло отново в бъдеще.

6. Направете леглото удобно

Всеки иска удобно място за спане и вашата котка не е изключение. Осигурете им меко място с много изолация и се опитайте да го предпазите от течение или студ. Колкото по-удобно го направите за котката ви, толкова по-вероятно е тя да се върне и да го използва отново.

котка спиСнимка: iStock

7. Осигурете скривалище

Котките могат да бъдат малко плахи и когато се опитват да спят, могат да се чувстват особено несигурни. Ако дадете на котката си няколко скривалища, където може да се гушне и да заспи, е по-вероятно те да използва това място.

Трябва ли котките да спят във вашето легло?

Котките са социални същества и може да откриете, че искат да спят в леглото ви. Ако случаят е такъв, има плюсове и минуси да ги оставите да спят в леглото ви. Има емоционални предимства да оставите котката си да спи в леглото ви, включително повишено чувство за сигурност и емоционално благополучие.

Съществува обаче и справедлив риск от опасения за физическото здраве, които може да причини. Някои от тези опасения включват потенциални паразити и проблеми с дишането, особено ако страдате от алергия. От вас зависи да балансирате потенциалните плюсове и минуси и да вземете най-доброто решение за вас и вашата котка!

котка спиСнимка: iStock

Сега, след като знаете малко повече за това как и къде трябва да поставите места за спане за вашия гальовен приятел всичко, което остава, е да го направите! Не забравяйте, че котките се нуждаят от множество места, така че създайте няколко различни зони за вашата котка и я оставете да избере любимите си!

Виж още