Чифтосват ли се котките с братята и сестрите си

две котки Снимка: iStock

К отките са едни от най-популярните домашни любимци по света. С техните сладки и пухкави личности, не е чудно защо хората обичат да съжителстват с тези гальовни животни и да бъдат важна част от семействата им. Но когато две котки от едно котило живеят заедно, ще се чифтосват ли? Оговорът на този въпрос е - да, възможно е котки от едно котило да се опитват да се чифтосват една с друга, когато има възможност. Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите това.

В тази статия ще разгледаме дали котките братя и сестри могат да се чифтосват едни с други и дали това е добра идея.

Ще се чифтосват ли котките, ако са роднини?

две коткиСнимка: iStock

Когато котките са от едно котило, те се считат за братя и сестри и може да имат тясна връзка. Естествено е котките да искат да изследват света около себе си и дори да се чифтосват една с друга, когато има възможност.

Dogsandcats.bg

Със сигурност обаче е разбираемо, ако не искате това да се случи. Въпреки това, няма никакви доказателства, които да показват, че кръвосмешението между животни може да причини сериозни здравословни проблеми.

Има някои противоречиви мнения, когато става въпрос за развъждане на котки от едно котило. Някои източници казват, че е приемливо да се кръстосват и да се регистрират котенцата като чистокръвни, докато други казват, че това не е добра идея.

Но като се има предвид, че котките не споделят същия морал като хората, вие ще трябва да сте този, който ще им попречи да се чифтосват, ако не искате това да се случва.

Как да предотвратим чифтосване на котки братя и сестри

две коткиСнимка: iStock

Ако имате две котки от едно котило и искате да внимавате да не се чифтосват, има няколко неща, които можете да направите.

Една от възможностите е да кастрирате и двете котки преди да навършат шест месеца. Това ще им попречи да се разгонят и ще намали желанието им за чифтосване. Като цяло е безопасно да се стерилизират или кастрират на възраст от осем седмици, но вашият ветеринарен лекар ще може да даде най-добрия съвет въз основа на тяхната възраст, здраве и размер.

Друг вариант е да държите котките разделени и да им осигурите различни тоалетни и съдове за храна в отделни части на къщата. Това ще гарантира, че няма да влизат в контакт едни с други, докато се хранят или използват тоалетната.

Също така е добра идея да осигурите много играчки и занимания за всяка котка, за да не скучаят и да започнат да търсят забавление.

И накрая, ако забележите, че вашите котки се опитват да се чифтосват, най-добре е незабавно да ги разделите.

Котките могат да станат много агресивни една към друга по време на сезона на чифтосване, така че е важно да вземете мерки за безопасност и да ги държите настрани.

Чифтосването между котки братя и сестри не се препоръчва, тъй като може да доведе до котенца с генетични дефекти или дори мъртвородени. Най-добрият начин на действие е да кастрирате и двете котки преди да навършат шест месеца или да ги държите разделени в различни части на къщата. С малко бдителност можете да се уверите, че вашите братя и сестри котки няма да се чифтосват една с друга.

две коткиСнимка: iStock

Виж още