Котките имат ли душа - какво казват науката и религиите

котка в близък план Снимка: iStock

А ко някога сте гледали дълбоко и напрегнато в очите на вашата котка, идеята, че тя има душа, вероятно ви е минавала през ума. Концепцията за това, че гальовните животни както и всички останали да имат душа е сложна, която отдавна е изследвана и теоретизирана от философи и теолози. Истината е, че не знаем със сигурност дали котките имат душа, тъй като това просто се свежда до лични, религиозни и културни вярвания.

Всички собственици на домашни любимци могат да се свържат с това огромно чувство на скръб, когато техният любим домашен любимец и най-добър приятел почива. И ни носи голяма доза утеха да мислим, че той живее щастливо и без болка някъде наоколо.

Идеята, че душата на нашия домашен любимец е освободена и живее в духа, е нещо, което ни помага в процеса на скръб. Но въпросите и разногласията често са около това къде отива душата след смъртта.

котка в близък планСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

По целия свят различните общности и религии имат различни вярвания за това дали животните имат душа или не и какво означава това. За тези, които нямат религиозни наклонности, това може да бъде объркващ научен въпрос. Така че нека проучим някои от тези вярвания и идеи малко по-дълбоко.

Какво казва философията за душата

Без да навлизаме твърде философски, нека разгледаме накратко разликата между духовете и душите. Често използвани взаимозаменяемо, двете думи имат сходни, но различни значения. Много философи и религиозни последователи биха казали, че без душата няма Аз.

Аристотел смята, че душата е принципът на живота в живото същество - това е, което ви прави живи, а не мъртви. Докато духът е аспект на душата, който е нематериален и ни дава способности за разсъждение и вземане на решения. Така че, за да има дух, човек трябва да има душа.

Тъй като котките, както и всички останали животни, са живи същества със способността да вземат решения, основани на разума, можем да приемем, че душата и духът съществуват в животинското царство точно както при хората.

Котките и техните девет живота

Всички сме чували старата поговорка „котката има девет живота“. Това означава ли, че котките имат девет души? Не съвсем. Котката, както всяко друго живо същество, има само една душа. Когато говорим за идеята котките да имат девет живота, това всъщност е мит, който се отнася за котка, която избягва преживяванията, близки до смъртта, през целия си живот.

Какво се случва с душата на котката, според различните религии?

За мнозина това, което вярваме, че се случва с нашите домашни любимци, след като починат, е много лично нещо. Можем да базираме нашите мисли и вярвания на религия или културни идеи, докато други се доближават до науката или всякаква комбинация от тези вярвания. Истината е, че не знаем и вероятно никога няма да знаем, така че зависи от отделните собственици на домашни любимци да изберат вярването, което им носи най-голям комфорт по време на скръбта им.

1. Християнство

котка в близък планСнимка: iStock

Душата се обсъжда много подробно в Библията и се появява за първи път в Битие, първата книга на Библията, където Бог създава човека с жива душа. Темата за душите на животните всъщност е противоречива в цялата Библия и вярванията се различават в различните религии.

Битие 1 предполага превъзходството на човешките същества над животните, но това е опровергано след това, тъй като се посочва, че съдбата на животните е равна на човешката и всички ние отиваме на едно и също място.

Много християни вярват, че животните нямат душа, тъй като не са равни на хората. Докато други вярват, че животните наистина имат душа, но вярванията за това дали тази душа може да отиде в рая отново са догатки. През годините различни лидери в рамките на религията са изказвали своите мисли по този въпрос.

Папа Франциск дава своето мнение по темата и изглежда вярва, че всички Божии създания са добре дошли на небето. Докато неговият предшественик папа Бенедикт XVI вярва в обратното. Папа Йоан Павел II също казва, че животните имат душа и наистина отиват на небето. Дебатът остава постоянен по тази тема в християнството.

2. Юдаизъм

На юдаизма му липсва яснота относно съществуването на ада, но повечето равини биха казали, че котките и другите животни наистина могат да отидат в рая.

3. Будизъм

Будистите гледат на животните като на съзнателни живи същества, които могат да се раждат отново – цикълът на прераждане за всички живи същества продължава, докато човек достигне Нирвана. Със сигурност в будизма се вярва, че животните могат да се прераждат като хора и обратното, а също така има много вярвания относно значението на тези прераждания и техните връзки с кармата.

4. Ислям

Мюсюлманите вярват, че душата е вечна, независимо дали това е човешка или животинска душа. Но за да отиде в рая, едно живо същество трябва да бъде съдено от Бог – някои вярват, че животните са съдени еднакво с хората, но други не.

Няма яснота по този въпрос, но Коранът гласи, че когато човек отиде в рая, може да донесе всичко, което пожелае, което разбира се може да включва домашен любимец.

5. Индуизъм

котка в близък планСнимка: iStock

За разлика от други религии, тук налица са силни вярвания за задгробния живот и прераждането, както и дълбоко уважение към всички живи същества. Казва се, че животните наистина имат души и че преминават през същия цикъл на прераждане като хората. Вярва се, че животинската душа може да влезе в човешкото тяло по време на прераждането, за да се доближи до Бога.

В цялата история и религия има набор от теории и вярвания за съществуването на човешката душа и дали животните изобщо притежават душа или не. Тези, които вярват, че животните притежават душа, имат различни вярвания за това какво се случва с душата, след като техният домашен любимец почине, повлияни от комбинация от наука, религия и култура.

Няма ясни отговори и човек трябва да вярва в това, което носи най-голяма утеха във времена на скръб и е в съответствие с неговия културен и религиозен произход.

Виж още