10 грешки в грижите за кучето ви, които да не допускате

куче тъжно Снимка: iStock

К учетата са наши верни спътници, които внасят радост и безусловна обич в живота ни. И като отговорни собственици наша задача и отговорност е да гарантираме благополучието и щастието им. Понякога обаче, дори и водени от най-добри намерения, можем несъзнателно да извършим някои „престъпления“ срещу косматите ни спътници. Тези грешки могат да повлияят на тяхното здраве, поведение и цялостно качество на живот. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 често срещани начина, по които можете неволно да навредите на домашния си любимец. От пренебрегване на умствената стимулация до неправилни хранителни навици – разпознаването и справянето с тези проблеми ще ви помогне да станете по-добър и по-информиран собственик.

  • Прехранване

Една от най-честите грешки, които собствениците на домашни любимци правят, е да прехранват кучетата си. Въпреки че може да изглежда като акт на обич, това може да доведе до затлъстяване, което е свързано с множество здравословни проблеми като диабет, ставни и сърдечни заболявания. Помнете – кучетата се нуждаят от балансирана диета, съобразена с възрастта, размера и нивото им на активност. 

Dogsandcats.bg

куче наднормено теглоСнимка: iStock

  • Пренебрегване на денталната грижа

Здравето на зъбите е от решаващо значение за кучетата, но често бива неглижирано от собствениците им. Пренебрегването на зъбната хигиена на домашния ви любимец може да доведе до натрупване на плака, заболяване на венците и дори загуба на зъби. При по-тежки случаи проблемите със зъбите могат да засегнат сърцето, черния дроб и бъбреците на кучето ви.

Редовното четкане, дъвчене на дентални лакомства и професионално почистване са от съществено значение, за да поддържате зъбите и венците на питомеца си здрави. Включването на денталната грижа в рутината на питомеца ви може да предотврати болезнени и скъпи проблеми в бъдеще.

куче тъжноСнимка: iStock

  • Липса на достатъчно упражнения

Всяко куче се нуждае от редовни упражнения, за да бъде здраво и щастливо. Заседналият начин на живот може да доведе до затлъстяване, поведенчески и различни здравословни проблеми.

куче скукаСнимка: iStock

Различните породи имат индивидуалните си нужди що се отнася до движение и физическа активност, така че е важно да бъдете адекватни и да съобразите ежедневното натоварване спрямо персоналните му нужди.

  • Непоследователно обучение

Непоследователното обучение може да обърка кучето ви и да доведе до поведенчески проблеми. Четириногите се чувстват най-добре с рутина, която включва ясни граници, така че е важно да сте последователни с командите, правилата и наградите. 

  • Подценяване на нуждата от ментална стимулация

Менталната стимулация е също толкова важна, колкото и физическата активност за кучетата. Без нея домашните ни любимци бързо могат да се отегчат, да станат тревожни и да придобият разрушително поведение. Предоставянето на играчки, пъзели и интерактивни игри ще задържи ума на питомеца ви ангажиран. Обучителните сесии, новите преживявания и социалните взаимодействия също допринасят за психическото благополучие на четириногите ни другари.

куче скукаСнимка: iStock

  • Използване на сурова дисциплина

Използването на сурови методи за дисциплина, като викове, удряне или инструменти за контрол, които причиняват болка на животното, може да навреди на доверието и връзката помежду ви. Тези способи водят до поява на негативни емоции като страх, безпокойство и агресия. От друга страна, положителните методи за подсилване, като лакомства, похвали и награди, са далеч по-ефективни и хуманни начини да тренирате домашния си любимец. 

  • Пропускане на редовните посещения при ветеринар

Редовните ветеринарни прегледи са от решаващо значение за поддържане на здравето на домашния ви любимец. Пропускането на посещенията може да доведе до невъзможността специалистът да диагностицира рано признаците на различни здравословни проблеми и да предприеме курс на лечение. Годишните прегледи, ваксинациите и превантивните грижи са от съществено значение, за да се хванат потенциални проблеми навреме.

  • Оставяте го сам за твърде дълго

Кучетата са социални животни и могат да изпитат безпокойство при раздяла, ако остават сами за продължителни периоди от време. Прекомерната изолация може да доведе до деструктивно поведение, прекомерен лай и емоционален стрес. 

куче скукаСнимка: iStock

Ако трябва да отсъствате от дома си за дълги периоди от време, помислете дали да не наемете гледач, да заведете кучето си на дневна грижа или да уредите приятел или член на семейството да ги посети. 

  • Не приемате нуждата от груминг сериозно

Пренебрегването на грижи за външния вид на кучето ви като четкане, къпане, подрязване на ноктите и почистване на ушите може да доведе до дискомфорт и здравословни проблеми. Разработете си груминг рутина, която отговаря на типа козина и нуждите на домашния ви любимец. Така не само поддържате питомеца си в най-добрия му възможен вид, но и предотвратявате проблеми като сплъстяване, инфекции и враснали нокти. 

куче тъжноСнимка: iStock

  • Игнориране на езика на тялото му

Кучетата общуват предимно чрез езика на тялото. Пренебрегването на признаци на дискомфорт, страх или стрес може да изостри тези чувства и да обтегне връзката ви. Научете се да разпознавате често срещани признаци на кучешки стрес, като прозяване, облизване на устни, свиване или прибиране на опашката. Правилният отговор на тези сигнали показва на кучето ви, че разбирате и уважавате нуждите му. 

 

 

 

Виж още