10 храни, които никога да не давате на за кучето си

куче Снимка: iStock

В секи собственик на куче иска любимото му животно да е щастливо, да го обгрижва и да го радва. В това, разбира се, няма нищо лошо! Понякога обаче, да си добър и отговорен стопанин на домашен любимец значи и точно обратното – да го предпазваш от определени здравословни проблеми, като го лишаваш от неща, който той много би искал да си хапне. 

Представяме ви 10 от най-вредните храни за вашето куче. Някои от тях могат да му причинят наистина сериозни здравословни проблеми, дори и да му ги давате в съвсем малки количества.

  • Шоколад 

Освен, разбира се, ако не е кучешки, специално разработен за домашни любимци и закупен от зоомагазин или ветеринарен лекар. Любимо лакомство за нас - хората, шоколадът е силно токсичен за нашите любими домашни любимци. Причината е съдържанието на теобромин – една от основните му съставки, която е и стимулант, нарушаващ метаболизма на кучето ни. 

куче шоколадСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-високо е неговото съдържание в черния шоколад и шоколадовият кувертюр (шоколад за готвене). В зависимост от количеството, което консумира, домашният ви любимец може да получи диария, повръщане и да се обезводни. Най-лошият сценарий включва проблеми със сърдечния ритъм, гърчове или дори смърт. За това – по-добре запазете сладкото за себе си!

Вижте още: Ще ослепее ли кучето ни, ако яде шоколад

  • Бекон и мазни меса

Храните с високо съдържание на мазнини като тлъсто „шарено“ месо, шунка или бекон, могат да причинят на кучето ви панкреатит, както и различни стомашни неразположения. Това е така, тъй като в обработените колбаси, пърженото, панираното и сланината има големи количества сол, които влияят много зле организма на любимеца ви. Освен това, подобно на ефекта на тези храни при хората, така и при кучетата редовната им консумация води до затлъстяване, а това от своя страна – до различни здравословни проблеми, свързани с работата на вътрешните органи.

  • Солени храни

Различните „гризинки“ като чипс, претцели или гевреци са вредни за кучето ви само, ако са осолени. Прекомерното наличие на тази подправка може да причини на любимеца ви състояние, наречено отравяна с натриеви йони, както и обезводняване, прекомерна жажда и твърде често уриниране. Негативните ефекти върху здравето на кучето ви при консумация на твърде много сол, включват повръщане, диария, висока телесна температура, гърчове, подуване на корема (какъвто е случаят с консумацията на мазни меса). Неслучайно старите хора наричат солта „бялата смърт“ – в големи количества тя не е полезна за хората – представете си как се отразява на любимото ви куче!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Можем ли да даваме на кучето човешки снаксове

  • Лук и чесън

Две от любимите и неизменни съставки на добре сготвеното ястие – лукът и чесънът, са колкото полезни за нас, толкова и вредни за нашия домашен любимец. Независимо дали са обработени или сурови, те могат да увредят червените кръвни клетки на кучето ви, което да доведе до развитие на анемия. Дори и в малки количества, тези продукти са токсични, а симптомите, по които ще познаете, че четириногия ви приятел е хапвал от тях включват слабост, повръщане, задух, липса на апетит и отказ от хранене. 

лук и чесънСнимка: iStock

Вижте още: Защо лукът и чесънът са опасни за кучето ни

  • Мляко, сметана и млечни продукти

Консумацията на парче кашкавал или сирене не е фатална за вашето куче, но е силно нежелателна. Това е така, защото домашните ни любимци нямат необходимите ензими за разграждане на млечната захар. Това означава, че организмът им не може да преработи продуктите от краве мляко, сметана или сирене качествено.

Освен това, при някои кучета има наличие на непоносимост към лактоза. При тези четириноги консумацията на млечни продукти може да причини диария, повръщане и развитие на стомашно-чревни заболявания. Високото съдържание на мазнини в тях пък, може да доведе до панкреатит. 

  • Храни с изкуствени подсладители

Основното, което прави продукти като дъвки, бонбони и фъстъчено масло, опасни и токсични, е наличието на една тяхна съставка, наречена ксилитол. Той причинява моментален скок на инсулина в тялото на вашето куче, което от своя страна води до спад в кръвната захар и развитие на чернодробна недостатъчност.

куче шоколадСнимка: iStock

Вижте още: Ксилитол – опасният изкуствен подсладител за кучетата ни

Важно е да държите прибрани или извън обсега на любимеца си всички храни, които съдържат ксилитол, за да не ги изяде по погрешка. Ако това се случи докато ви няма, то можете да познаете по специфичните симптоми, които включват летаргия, повръщане, загуба на координация, гърчове, а понякога – дори смърт. 

  • Грозде и стафиди

Макар да са много полезни за хората, тези плодове могат да доведат до сериозни здравословни проблеми при нашите домашни любимци. При кучето гроздето и стафидите могат да доведат до бъбречна недостатъчност, причинявайки повръщане, летаргия и дори мигновена смърт в следствие на внезапна криза. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ни не трябва да яде грозде

  • Сладко

Всички сладки храни, които имат високо съдържание на преработена захар, са вредни не само за хората, но и за кучетата. Ако домашният ни любимец ги консумира, това може да доведе до затлъстяване, диабет и проблеми със зъбите.

  • Кофеин

Може и да не можете да се събудите без любимото си кафе, но съдържащият се кофеин в него няма същия ефект при домашния ви любимец, както при вас. Кучетата са много чувствителни към това вещество, а консумацията му може да им причини обезводняване, неприятно усещане, дискомфорт, хиперактивност, неконтролируемо треперене и дори гърчове.

  • Авокадо

В авокадото се съдържа вещество, наречено персин. То е концентрирано в месестата част, семената, кората и ядката на плода. Във високи дози той е токсичен, може да причини гърчове, диария и повръщане.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Безопасно ли е да почерпим кучето с авокадо

Сред другите продукти, които не са непременно токсични, но могат да бъдат доста вредни за домашния ни любимец са сурово месо с дрождисемена и костилки от плодовесурови картофиварени костисърцевината на ябълкатаалкохол и някои човешки лекарства без рецепта (за настинка и грип).

Избягвайте да давате на кучето си тези храни, колкото и жално да ви гледа то, докато си ги похапвате. Най-добре е да се придържате към диета, одобрена от вашия ветеринарен лекар, както и да проучите с какви здравословни натурални продукти можете да обогатите менюто на любимеца си. А следващият път, когато кучето ви погледне жално, докато похапвате шоколад – по-добре го приберете обратно в шкафа, по-здравословно за вас и фигурата ви и абсолютно безопасно за четириногия ви приятел!

Виж още