10 храни, които никога не бива да давате на кучето си

куче просия храна Снимка: iStock

П онякога, особено ако кучето ни гледа с „онзи“ умолителен поглед, може да се окаже трудно да устоим и да не споделим с него част от закуската си. Преди да го направим обаче, редно е да се замислим дали това, с което се готвим да почерпим косматия си другар, не е вредно за него. От време на време всеки стопанин на четириного има нужда да опресни паметта си, така че нека заедно разгледаме 10 храни, които никога да не даваме на кучето си. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Шоколад

Може би ще се повторим, а и повечето стопани на домашни любимци са наясно, но никога не е излишно да напомним, че по никакъв повод не бива да давате на куче да яде шоколад. Колкото по-тъмен е той, толкова по-токсичен е за четириногите, тъй като в него се съдържат теобромин и кофеин. 

Тези съставки в излишък могат да бъдат силно токсични и понякога – да доведат до фатален край, така че незабавно потърсете ветеринарна помощ, ако кучето ви е погълнало шоколад. 

Dogsandcats.bg
  • Кофеин

Кофеинът, съдържащ се в кафето и чая, е вещество, токсично за кучетата. Те са по-чувствителни към въздействието на този химикал от хората и дори и в малки количества може да е много опасен за четириногите. 

куче шоколадСнимка: iStock

  • Грозде и стафиди

Има собственици, които твърдят, че са давали на кучето си грозде и не наблюдават неприятните ефекти, които се твърди, че оказва то на домашните любимци. Истината обаче е, че няма как да сме сигурни. Защото, що се отнася до гроздето и стафидите, изглежда токсичността зависи от дозата. Което понякога означава, че дори малко количество може да навреди на едно куче, докато върху друго – да няма подобен ефект. Въпреки това е добре да имате предвид, че сред най-тежките възможни последици от консумацията на грозде и стафиди, е остра бъбречна недостатъчност.

  • Ксилитол

Ксилитолът е изкуствен подсладител, намиращ се в дъвките, пастата за зъби и повечето продукти с етикет "без захар", например. Поглъщането му може да доведе до чернодробна недостатъчност и понижаване на кръвната захар, което може да бъде фатално за четириноги от всякакъв размер.

куче шоколадСнимка: iStock

  • Лук, див лук и праз

Доказано е, че всички членове на семейството на лука са опасни за поглъщане от нашите кучета. Чувствителността към тези съставки изглежда варира между породите, но като цяло всички е добре да се избягват

  • Ядки макадамия

Ядките макадамия са умерено токсични за нашите кучета. В зависимост от погълнатото количество, симптомите могат да варират от леко повръщане до временна парализа. Въпреки че причината за неблагоприятното въздействие на тези ядки върху организма на четириногите все още е неизвестна, специалистите подозират, че се отразяват на нервната функция на животните. 

  • Сол

Знаем, че кучетата са всеядни животни, но приблизително 80% от обичайната им диета се състои от протеини. Месото, само по себе си, е доста солена храна, така че всяка добавка на сол е крайно ненужна и дори потенциално опасна за четириногите.

куче хранаСнимка: iStock

  • Сурово тесто с мая

След поглъщане на тесто с мая, топлината на стомаха помага на маята да шупне. Което, от своя страна, води до разширяване на стомаха, което при кучетата може да доведе до затруднено дишане. 

  • Алкохол

Може би сме го споменавали и преди, но не, не е добра идея да оставите кучето си да близне малко бира или друг вид алкохол с идеята, че „от малко няма да му стане нищо“. Всъщност, истината е, че няма как да сте сигурни. Защото алкохолът при четириногите носи риск от тремор, загуба на координация и в екстремни случаи дори може да изпрати косматия ви другар в кома. 

куче просия хранаСнимка: iStock

Алкохолът е нещо, което кучетата не трябва да консумират. 

  • Мухлясала храна

Вие бихте ли яли мухлясала храна? Защо тогава я предлагате на домашния си любимец? Да, факт е, че често домашните ни любимци слагат в уста неща, които не трябва, но това далеч не означава, че трябва да насърчаваме тези им вредни навици, предлагайки им забравени манджи и продукти с изтекъл срок на годност – само, за да не ги изхвърлим. 

Мухълът може да причини повръщане, тремор и гърчове, диария и стомашен дискомфорт. 

куче просия хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата толкова харесват човешката храна

Как да накараме кучето да спре да моли за храна

Виж още