10 от най-големите кучета в света, които са и чудесни домашни любимци

куче Снимка: iStock

Г олемите породи кучета са обичани от мнозина. И има защо – те са страхотни защитници на дома и семейството ви, енергични (е, в повечето случаи!), интелигентни и забавни. Малчуганите умират да си играят с тях, а не е за подценяване и фактът, че са доста пухкави! 

Ако и вие сте сред почитателите на по-едрите породи четириноги, предлагаме ви заедно да разгледаме нашия топ 10 на гигантите в кучешкия свят.

Често наричани „нежните гиганти“, Договете са известни с това, че са спокойни и уравновесени животни. Големият им размери може и да действа респектиращо (и леко плашещо), тъй като мъжките екземпляри започват от 80 см нагоре, женските са малко „по-дребни“ и достигат до около 72 см. Теглото им обикновено е между 80 и 90 килограма. Немският дог е изключително приятелско куче, което е търпеливо и обича хората. Считани за една от гигантските работни породи, тези четириноги, за съжаление, имат сравнително кратка продължителност на живота – приблизително 7-10 години. 

Немски догСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Основният здравословен проблем при Договете се състои в подуване на корема (стомахът им се раздува от излишните газове и се усуква). 

Подобно на Немския дог, и Мастифите също са нежни и лоялни домашни любимци. Мъжките представители на породата обикновено са високи над 79 см и са с средно тегло 75 кг. Женските са малко по-дребни – височина 69 см и тегло от 65-68 кг. Тези четириноги са работни кучета, известни като страхотни пазачи на дома. Изисква се задължително обучение още в ранна възраст, но като цяло не са от най-енергичните породи. Продължителността на живота им е между 6-10 години, тъй като са предразположени към скелетни нарушения и подуване на стомаха. 

кучеСнимка: iStock

Отличителна черта на представителите на породата е набръчканата и кожа. Мъжките представители достигат до 75 см височина и тегло от 60 кг, женките са малко по-дребни – височина около 68 см и тегло от 60 кг. Цялостният външен вид на Неаполитанския Мастиф внушава величие – тялото е едро, с масивна костна система. Смята се, че породата е една от най-старите – датира още от 700 г. пр. н. ера, а според исторически сведения, представителите й са се радвали на широка популярност по времето на Римската империя. 

кучеСнимка: iStock

Мастифите са смели, но и лесни за обучение. По отношение на здравето, тези кучета също страдат от подуване на корема, както и от тазобедрена дисплазия. Въпреки че имат много отпусната кожа, те нямат никакви кожни проблеми.

Репутацията на тези кучета като надеждни планински помощници е съвсем оправдана. Мъжките представители на породата достигат до 85 см височина и тегло от 100 до 120 кг. Женските са малко по-дребни с височина от 75 см и тегло до 90кг.

Чарът на представителите на породата не се крие само в нежната им, мека козина (която сменят два пъти годишно), но и в постоянното им лигавене. Санбернарите имат страхотно обоняние и са отлични в намирането на пътеки, което е и сред причините да се използват като част от спасителни мисии.

кучеСнимка: iStock

Нюфаундленд е внушително и пропорционално куче, с хармонично телосложение и силно развита мускулатура. Мъжките представители достигат до 71 см височина и тегло до 80 кг.

Специфичното при тази порода е, че представителите й се поддават изключително добре на обучение. Неслучайно са си изградили репутация на „куче-бавачка“. Обикновено живеят между 9 до 10 години, а сред заболяванията, характерни за Нюфаундлендите са тазобедрена дисплазия, сърдечни проблеми и образуване на камъни в пикочния мехур. 

кучеСнимка: iStock

В миналото представителите на породата са използвани главно като пазачи на стада овце в планината. В наши дни обаче, това е страхотно семейно куче, търпеливо, сладко и внимателно. Мъжките достигат до 81 см височина, женските – до около 70 см, а теглото варира от 40 до 60 кг. 

Макар да не са толкова тежки, колкото останалите четириноги в класацията ни за гиганти, цялостното излъчване на Пиренейските планински кучета е респектиращо и внушително. 

Както подсказва името му, родина на това куче е Швейцария. Отглеждан главно за охрана на добитъка във ферми, както и защита от хищници, Зененхундът е спокоен и любящ спътник, който ще направи всичко по силите си, за да угоди на стопанина си. Мъжките екземпляри достигат до 70 см височина и тегло от 65 кг. Женските са малко по-дребни – 66 см и 55 кг. Като типична по-едра порода, и продължителността на живота на тези кучета е кратка – обикновено живеят между 7-10 години.

Бернски ЗененхундСнимка: iStock

Смята се, че тази порода е прародител на всички мастифи. Известни като пазители на Хималаите, тези пухкави гиганти имат много силни челюсти и зъби – така че, бъдете внимателни за всички предмети, които оставяте на достъпни за тях места из дома си. Това се много добри кучета-пазачи, които са спокойни и послушни с всички членове на семейството ви. Живеят между 10-12 години, а на височина мъжките представители на породата достигат внушителните 79-80 см, а женските – до 71 см. Теглото им варира между 34-73 кг.

кучеСнимка: iStock

Една от най-високите породи в кучешкия свят, чиито представители достигат до внушителните 88-90 см, а теглото им най-често е между 50-55 кг. В миналото са използвани за лов на вече изчезналия вид ирландски лосове, а по-късно – и на вълци. 

Вълкодавите са мускулести и силни животни, с много добро зрение. По отношение на личността си, те са спокойни и макар да не са непременно най-добрите пазачи, можете спокойно да ги оставите с най-малките членове на семейството си – те са много добри с деца. За съжаление, продължителността на живота им е сред най-кратките – едва между 6-8 години. 

ирландски вълкодавСнимка: iStock

Тази голяма порода е кръстоска между Санбернар и Нюфаундленд, селектирана от Хайнрих Есиг, живял в Леонберг, Германия. Той искал да отгледа куче, достойно за кралски особи и действително – в онези години само знатни личности са можели да си позволят да отглеждат представителите на породата. 

кучеСнимка: iStock

Това, по което ще познаете Леонбергерите, е лъвската им грива. Те са чудесни терапевтични кучета и се използват при лечение на хора с проблеми с психичното здраве. Мъжките представители на породата достигат до 80 см височина и тегло от 80 кг.

 

 

Виж още