Диърхаунд

Диърхаунд Снимка: Istock

Други имена

Шотландска Еленова Хрътка, Scottish Deerhound, Deerhound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

71 см. 76 см.

Тегло

34 - 50 кг.

Живот

7 - 9 г.

Произход

Шотландия

История

Произходът на тази интересна хрътка е доста стар и е свързан с произхода на Ирландския вълкодав. Използвани векове наред за лов на едри животни -главно елени, тези кучета се смятали за признак на аристокрация и били сред любимите любимци на различните шотландски кланове.

През 1892 година породата е официално призната и става популярна в цял свят. Предполага се, че главна заслуга за това имал лорд Дънкан Макнийл, който работил усилено за запазване и усъвършенстване на Диърхаунда през годините. През 1974 година е основан първият клуб на притежателите на Шотландската еленова хрътка, както са популярни тези кучета у нас.

Външен вид

Основната разлика между Диърхаунда и Ирландския вълкодав е във височината и теглото. Мъжките еленови хрътки достигат внушителните 76 дори 78 см височина и тегло от 45 до 50 кг. Женските са малко по-дребни – с височина от 71 см и тегло – около 43 кг. Главата на тези кучета е широка между ушите, муцуната – издължена и се стеснява леко към носа. Носът е черен, ушите – високо поставени, носени назад, подобно на Грейхаунда. Очите са малки, тъмнокафяви или с цвят лешник. Шията е дълга и здрава, тялото – издължено, с добре развити гръден кош и мускулатура. Опашката е дълга и тънка, виси надолу. Козината е твърда на пипане, сравнително дълга, изглежда леко рошава. По тялото, шията и крайниците е по-груба, по главата и гърдите – по-мека. Най-желан сред цветовете е тъмносиво-синият, тъй като се предполага, че колкото по-тъмна е окраската на кучето, толкова по-голяма е вероятността да е от развъдника на лорд Дънкан Макнийл. Срещат се и пясъчно, светло сиво и кафяво.

Характер

Предпочитана от аристократи, породата се слави със спокойния си, уравновесен и приятелски характер. Диърхаунда може да бъде описан като силно, смело, но и много чувствително куче – истински шотландски „рицар“! 

Dogsandcats.bg

Лоялни, предани и тихи, понякога тези хрътки изглеждат меланхолични или замислени, но всъщност просто се наслаждават на компанията на стопанина си, без да му се натрапват. Изключително дружелюбни, за тях агресията, недоверието и подозрителността са напълно непривични. Интелигентни и селектирани за лов, Шотландските еленови хрътки се поддават лесно на обучение. Те бързо и с удоволствие учат нови неща, особено ако включите в дресурата елементи на лов. 

Здраве

Диърхаунда е здрава порода, без генетично обусловени заболявания. Възможни са единствено сърдечни проблеми, както и превъртане на стомаха. Добре е кучето да не се движи активно поне 2-3 часа, след като се е хранило – така ще избегнете тежест и подуване.

Грижа

Основното, около което се въртят грижите за Диърхаунда, е да му се даде възможност да потича. Движението е особено важно за представителите на породата, които, ако се залежат, могат да напълнеят, а това неминуемо да се отрази на общото им здравословно състояние. Най-добре тези кучета биха се чувствали в къща с двор, а ако ги отглеждате в апартамент – уверете се, че имат поне по два часа на ден разходки, които да включват физическо натоварване. В градска среда задължително разхождайте тези хрътки на повод, тъй като ловните им инстинкти могат да ги накарат да се отдалечат, гонейки някое животинче или преследвайки определена миризма.

Редовно разресвайте козината на любимеца си, най-добре с четка с естествен косъм. Къпането не се препоръчва да е прекалено често – 2-3 пъти годишно е напълно достатъчно. Редовно проверявайте очите и ушите на животното за развитие на инфекции.

Хранене

Шотландската еленова хрътка не е придирчива към храната. Добре е менюто й да е балансирано, за да получи всички необходими й витамини, минерали и хранителни вещества. Можете да й давате както кучешка храна, суха или от консерва, така и натурални продукти. За предпочитане е сред тях да има месо, задължително след термична обработка, никога сурово. Нека е пилешко, пуешко, телешко, заешко или дивеч, а не свинско или овнешко. Заложете и на храни с високо съдържание на протеин като извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца. Зеленчуци – пресни или сготвени, както и обезкостена риба също са добър избор. Добре за хрътката е да получава и кокали, с които да поддържа зъбите си – телешки или агнешки, никога пилешки тръбни. Избягвайте и тестени, макаронени изделия, пушени меса, салами, солени и пикантни храни. 

Деца и домашни любимци

Макар да се разбира добре с деца, не се препоръчва да оставяте Диърхаунда в компанията на най-малките без надзор. Тъй като не осъзнава размерите си, в ентусиазма и желанието за игра, Шотландската хрътка може да ги нарани без да иска. С други кучета се разбира добре, а с котки и по-малки животни – само, ако са израснали в едно домакинство. Не е гаранция, че дори да съжителства с котка, няма да тръгне да преследва друга навън. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още