6 признака на деменция при кучетата

старо куче Снимка: iStock

Ч ували сте, че деменцията засяга най-вече възрастните хора, но може би не знаете, че това важи и за домашните ни любимци. Както при хората, това заболяване уврежда паметта, фокуса, възможностите за комуникация и неминуемо влияе на цялостното поведение и качество на живот на кучето ни. 

Обикновено признаците на заболяването настъпват при по-възрастните животни, но понякога можем да не забележим някои от тях, защото настъпват постепенно и са много фини. Освен това, при кучетата на лице е допълнителното предизвикателство, че те не могат да ни кажат сами, че нещо не е наред. 

Най-доброто нещо, което като стопани на куче можете да направите е, да обръщате повече внимание на кучето си, особено, когато навлезе в последния етап на живота си. Всяка промяна в поведението, ежедневната рутина, външния вид или апетита на домашния ви любимец, колкото и незначителна да изглежда, е важна. А консултацията с ветеринарния ви лекар, относно здравето на животното никога не е лоша идея – в най-добрия случай той ще ви увери, че няма за какво да се притеснявате, нали?

Dogsandcats.bg

старо кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 6 потвърдени от специалисти ранни признаци на кучешка деменция. Сами ще видите, че те се препокриват и с други заболявания, което прави диагностицирането й още по-сложна задача. 

  • Дезориентация

Ако забелязвате, че кучето ви все по-често се затруднява да „намери“ пътя си из дома ви, обърква се къде е местонахождението на познати неща като купичките му за храна, които са винаги на едно и също място, това може би е ранен признак за деменция. 

Както при хората, така и при животните, болестта често засяга частта от мозъка, която е свързана с ориентацията. Възможно е кучето ви да започне да губи концепцията си за пространствено осъзнаване, да гледа безразлично в стената или във въздуха, да се блъска в мебели и да изглежда объркано защо се намира на определено място.

  • Нарушения на съня

Мозъкът на куче с деменция е склонен да обърква обичайния цикъл на сън-събуждане, който животното е установило до момента. Това значи, че кучето ви, което спокойно е дремвало през нощта, внезапно може да се събуди и да стане нервно, да лае без причина. Ако будуването и тревожността продължат – консултирайте се с ветеринарния си лекар за подходящи успокоителни медикаменти.

старо кучеСнимка: iStock

  • Взаимодействие с хора и други кучета

Ако реакциите на домашния ви любимец към определени неща като хора и други четириноги се променят драстично, това може да е знак, че нещо не е наред. Често кучетата могат да „забравят“, че вече са виждали даден човек и изведнъж да станат раздразнителни и дори агресивни срещу него. Възможно е питомецът ви да спре да се интересува и от неща, които преди да го вълнували – да спре да ви посреща, когато се прибирате или да не се радва толкова, когато му предстои разходка. 

Тази промяна в поведението на кучето може да е опасна, защото е внезапна и го прави непредсказуемо. И тъй като тези реакции могат да са причинени и от други заболявания – важно е още при първите им прояви да се свържете с ветеринарния си лекар, за да установите възможните причини за това поведение. 

  • Инциденти с изпускане вкъщи

Това е още един специфичен за редица неща симптом, който обаче е сигурен индикатор, че нещо не е наред с домашния ви любимец. Независимо за кое заболяване става въпрос – помнете, ако кучето ви има изградени хигиенни навици и започне да се изпуска в дома ви – за това си има причина. 

старо кучеСнимка: iStock

Важно е да не се карате на животното, защото може би инцидентите вкъщи не са по негова вина, а са признак на деменция. Болестта влияе на способността на кучетата да контролират телесните си функции. Не губете време да заведете четириногия си приятел на ветеринар. Лекарят ще изключи чрез тестове други възможни здравословни проблеми и състояние като инфекция на пикочните пътища, бъбречни проблеми или диабет.

Ако кучето ви започне да се изпуска на балкона, а преди това дълго се взира в стъклената врата, това може да се дължи на факта, че е загубило разбирането дали се намира вътре или навън.

  • Липса на енергия

Още един симптом, за чиято поява може да има множество причини. Нормално е нивата на активност на кучето да намаляват с възрастта. Но липсата на енергия, особено придружена от липса на интерес, може да е знак за когнитивни проблеми. Иначе любопитното животно може вече да не се интересува от разходката си, няма желание за игра, рядко размахва опашка и предпочита да си подремва. Или може да ви изглежда сякаш напълно губи фокус и се дезориентира по време на тренировка или игра.

  • Повтарящо се или обсесивно поведение

В допълнение към промяната в активността на кучето, можете да забележите, че то започва да прави някои неща по-често, отколкото други. Домашният ви любимец може да прави повтарящи се движения като: клатене на главата, обикаляне в кръг, безпричинен лай, а краката му могат да започнат да треперят често. Тези действия са свързани с когнитивната дисфункция или дегенерация на мозъка на животното. 

старо кучеСнимка: iStock

Как можем да помогнем на куче с деменция?

За съжаление това заболяване не може да бъде „излекувано“, но при ранно диагностициране може да бъде забавено, а симптомите му – да станат управляеми.

  • Промени в диетата

Вярвате или не, промените в диетата могат да помогнат за подпомагане и подсилване на когнитивната функция на вашето куче. Разбира се, те задължително трябва да се обсъдят с ветеринарния ви лекар, който и следи състоянието на домашния ви любимец. Най-полезни за храните, богати на Омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, тъй като те поддържат клетките здрави.

  • Игри за раздвижване на мозъка

Заниманията, целящи психично стимулиране, могат да бъдат много полезни за куче, страдащо от деменция. На пазара има специални пъзели и играчки, които са чудесен начин да поддържате ума на косматия си приятел активен. Не забравяйте да го възнаграждавате с лакомства всеки път щом се справи добре.

възрастно кучеСнимка: iStock

Важно е ако кучето ви все още се интересува от игри с други четириноги да му дадете възможност да продължи да общува. Дори и на каишка – заведете го в парка, нека се социализира. Влошаването на болестта може да се забави, ако кучето се поддържа физически и психически активно. Точно, както е и при хората.

  • Лекарства и добавки

Ако домашният ви любимец е диагностициран с деменция, има определени лекарства и добавки, които вашият ветеринарен лекар ще изпише. Редовните прегледи, вярваме няма нужда да ви казваме, че са задължителни за проследяване на напредъка и състоянието на животното. 

Не забравяйте – колкото повече знаете за състоянието на четириногия си приятел, толкова по-добре ще можете да му помогнете!

възрастно кучеСнимка: iStock

Когато си вземем куче - това е ангажимент за цял живот. И макар да е трудно да наблюдаваме как здравето на домашния ни любимец, когото възприемаме като член на семейството ни, се влошава, ние сме длъжни да направим всичко, за да му осигурим най-добрия възможен живот до самия му край. С много любов, знание за симптомите и тяхното адекватно управление можете да помогнете на косматия си приятел да се чувства по-комфортно и щастливо в последните дни от живота си. 

 

Забележка: Тази статия има само информационен характер. Единственият сигурен начин да проверите дали домашният ви любимец страда от някое заболяване е след преглед при ветеринарен лекар. 

 

Виж още