Бостън Териер

Бостън Териер Снимка: Istock

Други имена

Boston Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

38 см. 43 см.

Тегло

9 - 12 кг.

Живот

10 - 14 г.

Произход

САЩ

История

Бостънският териер се появява през 1875 година в САЩ, като смесица между Aнглийски булдог и териер. Наследило гените на предците си, това куче е едновременно масивно, с къси крайници, но и много активно. Породата получава името си от града, в който е създадена – Бостън, а през 1878 година официално представена на изложение.

Външен вид

Енергично и жизнено куче, Бостънския териер е среден по размер, към дребен, като представителите на тази порода достигат между 38-43 см височина и тегло между 9 и 12 кг. Главата им е с квадратна форма, широко чело, муцуната е къса, завършваща с голям нос с широки ноздри. Очите са големи, раздалечени, с кръгла форма, ушите – неголеми, изправени. 

Челюстта е масивна, захапката – два вида – права или обратна “тип булгог”. Гърбът следва права линия, краката са ниски, предните – успуредни един на друг. Опашката е разположена ниско. Козината е къса и мека при допир. Възможни са три разцветки: черно с бяло, червеникаво с бяло и тигрова окраска с бяло. Почти при всичи представители на породата гърдите, шията и муцуната са покрити с бяла козина.

Характер

Дужелюбно и добронамерено, Бостън териерът е изключително лоялно куче, което силно се привързва към семейството си и се чувства най-добре в компанията на стопаните си. Въпреки че е изключително енергично, то може с часове да дремва спокойно на дивана до вас, без дори да усетите присъствието му. Вродената му недоверчивост и резервираност към непознати го правят добър пазач, макар че някои екземпляри са изключително приятелски настроени и към непознати. 

Dogsandcats.bg

Ранната социализация е особено важна при тази порода, защото сред “наследството” й от страна на булдозите може да се наблюдава известна агресия към други кучета. Имено за това е добре да извеждате животното с вас от малко по оживени пакове, градинки, нека свиква с различни шумове, хора и картини. 

Обучението на Бостън териера може да започне още след третия месец, като трябва да се използа само метода на поощрение – с похвала или лакомство. В никакъв случай не бива да повишавате тон или да викате на кучето, те са изключително сензитивни и чувствителни. Ако го нагрубите, рискувате силно да го засегнете и е възможно да не прояви интерес към по-нататъчни тренировки.

Здраве

Честите заболявания и общо състояние са сред основните минуси на породата. Поради специфичната си брахицефална форма на черепа,Бостън териерите често страдат от респираторни проблеми. Ще ги чуете да хъркат, смъркат, хриптят и издават звуци, все едно, че се давят. Затрудненото им дишане често налага по-бавни разходки, придружени с чести почивки. При раждане често има проблеми и се стига до оперативна намеса, тъй като кученцата се раждат с твърде големи глави.

Грижа

Козината на Бостън териера е къса, разресване един път седмично е достатъчно. Основните грижи при тези кучета са свързани с муцунатаНеобходимо е всеки ден да почиствате бузите, около очите и устата на любимеца си за остатъци от храна, засъхнали лиги или други нечистотии. Тъй като не е сред най-активните кучета, Бостънът понякога не може сам да “изпили” ноктите си и се нуждае от посещение при ветеринар, който да ги подреже. 

Представителите на породата се чувстват чудесно в апартамент, като разходки по два пъти на ден, достатъчно продължителни, ще удолетворят физическите им нужди. Това не е порода, селектирана за лов, така че тези кучета нямат особено висок праг на издръжливост на студено и топло време. Зимата разходждайте четириногия си приятел задължително с палто, а лятото – в по-хладните часове от деня, избирайки сенчести маршрути.

Хранене

Склонни към напълняване и поради невъзможността за активен начин на живот при някои представители на породата, менюто им следва да е балансирано. Бостън териерите имат сравнително малък стомах, така че най-добре е да се хранят по няколко пъти на ден, на по-малки порции. Ако им давате кучешка храна, нека тя да е висок клас, за да си набавят всички им необходими витамини и минерали. Като добавка към менюто може да се дава обезкостена риба, сварена или на пара, месо – немазно, пилешко, пуешко или телешко, но да е в съотношение 40% от общата дневна дажба ядене най-много. В противен случай рискувате да “прехраните” кучето. Можете да му давате и яйца, нискомаслена извара и зеленчуци.

Деца и домашни любимци

Бостън териерът се разбира добре с деца и с други домашни любимци. Възможно е при среща на двама мъжки да възникне определено напрежение – отново “наследство” от булдозите, за това добре е да разхождате любимеца си на каишка в градска среда.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още