5 породи кучета, които се държат повече като котки

куче вкъщи Снимка: iStock

В животинското царство кучетата и котките често се разглеждат като полярни противоположности по отношение на поведение и личност. Въпреки това, линиите се размиват при определени породи, които проявяват черти, обикновено типични за мъркащите домашни любимци. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Тези четириноги имат типично котешки черти на характера – от независима личност до навици за поддържане на чистотата и външния си вид до отношение към околния свят и социални взаимодействия.

Те често се отличават с тиха, сдържана личност и за разлика от стереотипа на вечно ентусиазираното, търсещо внимание куче, са по-склонни да демонстрират привързаност според своите условия.

Dogsandcats.bg

А това често включва по-проницателен и погледнато от страни – дистанциран поглед към общуването. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно пет породи кучета, които се държат повече като котки, за да вникнем заедно в уникалните характеристики и поведение, които ги отличават. 

Басенджи са порода, чиито представители са известни с котешкото си поведение. Тези кучета са склонни към прояви на независимост, спазват определена дистанция с непознати (подобно на типична котка!). Басенджи не лаят, но издават свои уникален звук, поради необичайно оформения си ларинкс. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Освен това Басенджи са и придирчиви по отношение на личната си чистота. Подобно на котките, те често почистват лапите и езиците си. Предпочитанията на тези четириноги относно поддържане на лична хигиена, съчетано с техния независим и сдържан характер, ги правят една от породите кучета, които най-много приличат на котки. 

Шиба са малка, но енергична порода, произхождаща от Япония. Тези кученца имат някои котешки качества, които няма как да останат незабелязани от собствениците им. Известни със своята независима и леко отчуждена природа, те често се свързват със семейството си, но остават (понякога откровено) безразлични към непознати. Шиба са известни и със своята чистота – те се грижат за себе си и дори – за другарите си, подобно на котките. Освен това, тези четириноги притежават грациозна, пъргава походка и често им допада да се настанят на някое по-високо място, откъдето могат да наблюдават заобикалящата ги среда. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Сякаш описахме котка, скрита в тялото на куче, нали?

Уипетите са друга порода, чиито представители показват по-скоро котешко, отколкото кучешко поведение. Тези четириноги са тихи, резервирани и предпочитат да се наслаждават на собственото си пространство. Известни са със своята чистота и липса на типичната за кучетата миризма (черта, високо ценена от собствениците им), Уипетите са нежни и неконфликтни. Характерно за тях е, че обичат топлината и комфорта – привличат ги слънчевите места около и в дома ви, където могат да се сгушат. Е, ако такива няма, то няма да възразят и да се мушнат под любимото ви одеяло – поведение, което силно напомня котешки навици. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Италианските хрътки, със своя елегантен външен вид и грациозни движения, проявяват няколко котешки качества. Те са привързани, но независими, радват се на внимание, но според условията си (поразително подобно на начина, по който мъркащите домашни любимци си взаимодействат с човешките си спътници). Италианските хрътки са известни с любовта си към катеренето и позиционирането на високи места. Те имат силно желание за топлина и комфорт, за това и често могат да бъдат намерени свити в някой уютен ъгъл или под топло одеяло. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Макар и малки, Папийоните крият голяма личност, която отразява независимостта и дързостта, които често се срещат при котките. Те са жизнени и игриви, но със същата сила се наслаждават и на личното си пространство. Тези кученца са известни със своята интелигентност и могат да бъдат доста проницателни в отношенията си. Техните подобни на пеперуда уши и изящен външен вид им придават уникална елегантност, подобна на тази на котка. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Тези пет породи кучета, със своя уникален набор от характеристики, предлагат завладяваща комбинация от кучешкия и котешкия свят. Тяхната независимост, навици на почистване и предпочитания да дремват на високи места, ги отличават от себеподобните им. За тези от вас, които се възхищават на независимостта и темперамента на котките, но ценят компанията на кучетата, тези породи представляват идеалното средно положение. 

Виж още