5 породи кучета с необичайни хранителни навици

куче яде Снимка: iStock

К учетата, с тяхната разнообразна гама от породи, имат и своите индивидуални хранителни навици. Въпреки че повечето четириноги с нетърпение ще хапнат всичко, което се изпречи пред погледа им, някои домашни любимци имат своите предпочитания, които могат да озадачат дори и най-опитните стопани. 

Тези особени хранителни навици варират от начина, по който ядат, през видовете храни, които предпочитат, до времето, когато избират да похапнат. Разбирането им не е просто ценен аспект, свързан с отглеждането на домашния ви любимец. Това е от съществено значение, за да сте спокойни, че кучето ви се храни правилно и получава добре балансирана диета, съобразена с начина му на живот, породата и възрастта му. 

куче ядеСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме пет породи кучета, които са известни със своите доста необичайни хранителни навици. Защо етикетът им на хранене толкова се откроява от този на останалите? Нека разберем заедно:

Dogsandcats.bg

Хрътките са известни със своята елегантна физика и невероятната скорост, която развиват. Освен странните пози на сън, които заемат, тези кучета са имат и своите уникални хранителни навици, свързани най-вече с физиката им. Дългите вратове на Грейхаундите, в съчетание с дълбоките им гърди, правят навеждането при хранене неудобно и неестествено за тях. За това много собственици на хрътки използват повдигнати купички за хранене, с чиято помощ облекчават този дискомфорт. 

куче ядеСнимка: iStock

Освен това хрътките често предпочитат дневната си дажба храна, разделена на няколко по-малки хранения, вместо на две – сутрин и вечер. Чувствителната храносмилателна система на тези четириноги ги прави и придирчиви към яденето, изисквайки от стопанина да им осигурява само висококачествена храна, за да се избегнат стомашно-чревни проблеми.

Ши Тцу, с тяхното кралско потекло, често показват аристократично поведение към храната си. Те могат да бъдат доста придирчиви по отношение на това, което слагат в уста, както и да вирват нос демонстративно нос при вида на гранулите, ако не им допадат. Някои от по-своенравните представители на породата дори предпочитат да ги хранят от ръка, изисквайки по този начин допълнително внимание от страна на стопаните.

куче ядеСнимка: iStock

Може да се наложи да експериментирате с различни видове храни и методи на поднасяне, за да ги поддържате питомеца си щастлив и здрав.

Далматинците имат уникална пикочна система, която ги прави предразположени към образуване на камъни. Което, от своя страна, влияе пряко върху диетичните им нужди и хранителни навици. Те изискват специална диета с ниско съдържание на пурини (съдържащи се в някои меса и храни), за да се предотвратят възможни здравословни проблеми.

Далматинците често се нуждаят от внимателно подбрана диета, която може да изглежда необичайна в сравнение с други породи, включително – по-висок прием на зеленчуци и зърнени храни. Наблюдението и управлението на приема на вода също е от решаващо значение, тъй като поддържането на хидратация помага за предотвратяване на образуването на камъни в пикочния мехур.

куче ядеСнимка: iStock

Булдозите са известни със своята симпатична, спокойна природа, но също така имат някои от най-необичайните хранителни навици в кучешкия свят. Тяхната брахицефална лицева структура ги затруднява да дъвчат и дишат едновременно. Това води до откровено предпочитание към мокра храна или по-малки гранули, които са лесни за преглъщане без много дъвчене. Булдозите са известни и с това, че ядат доста бързо, което често води до лошо храносмилане и газове. Собствениците често използват специални купи за бавно хранене, за да насърчат питомците си да хапват по-бавно, което донякъде смекчава този проблем. 

куче ядеСнимка: iStock

Пуделите са много интелигентни кучета, които често проявяват някои уникални поведения при хранене. Известно е, че са придирчиви към храната си, предпочитат разнообразна диета. Освен че е трудно да се задържи вниманието им върху самото хранене, често можете да видите Пуделите да носят съдържанието на паничката си далеч от нея – в съседната стая или на двора (ако имат достъп до такъв), за да я изядат там. Поведение, което ги връща назад към инстинктите на техните диви предци.

куче ядеСнимка: iStock

Ще ви е необходима голяма доза креативност, за да задържите вниманието на Пудела си към яденето. Можете да опитате с хранилка с пъзел или редовна промяна в диетата на животното.

Виж още