5 причини защо кучето драска по стените ви

куче стена Снимка: iStock

В ъпреки че драскането е поведение, което свързваме повече с нашите котешки приятели, много кучета също имат това злополучно (за стопаните и имуществото им) хоби. Подобно разрушително поведение е колкото разочароващо, толкова и объркващо, особено ако е дошло от нищото. Защо, може би се питате вие, въпреки всички играчки, които има, домашният ми любимец сякаш целенасочено иска да разруши дома ни? 

куче стенаСнимка: iStock

Защо кучетата драскат по стените?

Има много причини защо четириногият ви другар драска по стените. Предлагаме ви да разгледаме пет от тях:

  • Тревожност

Тревожността при кучетата, за съжаление, е често срещана. Всъщност, според последни изследвания, повече от 70% от четириногите я проявяват по един или друг начин. Специалистите посочват фактори като силни шумове (гръмотевични бури и фойерверки) за главни катализатори за появата на тревожност при домашните любимци. Страхът от нови хора и животни пък, се нарежда на второ място. Понякога, ако драскането при питомеца ви не е ситуативно, то може да е причинено и от тревожност при раздяла. 

Dogsandcats.bg

Другите признаци на безпокойство при четириногите включват задъхване, лигавене, уриниране и дефекация из дома ви, агресия и разрушително поведение. 

куче стенаСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че тревожността може да има по-фини проявления при някои кучета. Признаци като задъхване и прекомерна вокализация са очевидни, но драскането по стените и по-леките промени в поведението също могат да бъдат признаци, че нещо безпокои животното. 

  • Скука

В миналото кучетата са развъждани за различни дейности. За това и, оставени сами през деня, докато вие сте на работа, домашните любимци могат лесно да се отегчат. 

Въпреки че някои породи са по-склонни към скука от други, всички четириноги се нуждаят от определено дневно количество упражнения, физическа и умствена активност. Когато това липсва, четириногите ни другари често намират свои начини за забавление. И за съжаление, произтичащото от това поведение често е разрушително и включва дъвчене, ровене и драскане. 

куче стенаСнимка: iStock

  • Има нещо в стената, което кучето ви чува

Често кучетата драскат по стените, защото са усетили мишка или друг вредител вътре в тях. Въпреки че за вас звукът от подобно движение е неуловим, това не значи, че косматият ви другар не го чува. Не бива да забравяме, че косматите ни другари имат над четири пъти по-чувствителен слух от хората. Накланянето на главата, лаенето, хленченето, втренчването, ръмженето и душенето на стената подкрепят тезата, че питомецът ви долавя движение вътре в нея. 

  • Опит за привличане на вниманието

Въпреки че кучетата не могат да говорят, те обикновено намират начини да общуват със стопаните си чрез езика на тялото. За съжаление, някои неща са по-сложни за разгадаване отколкото други.

куче стенаСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец драска по стената, той може да се опитва да привлече вниманието ви, за да ви уведоми, че иска нещо. Дали ще е храна, вода, лакомство, игра или разходка – това е все начин животното да ви покаже, че има нужда от нещо. Ваша работа е да разберете какво е то!

  • Неволно подсилвате поведението

Въпреки че вероятно не го правите съзнателно (кой доброволно иска да съсипе стените в дома си, нали?), има съвсем реална възможност да сте насърчили това поведение на домашния си любимец. Ако му обръщате внимание (мъмренето също се брои!) или се опитвате да пренасочите вниманието му чрез лакомства, може да сте научили сами домашния си любимец на този досаден трик. И тогава, защо кучето да не продължи да драска стената, след като това е равно на награда? 

Как да спрем кучето си да драска по стените?

Нека разгледаме няколко основни стъпки за разрешаване на този проблем. 

куче стенаСнимка: iStock

  • Помнете, че кучето ви не се опитва да ви вбеси

Знаем, че е много лесно да погледнете надрасканите си стени и да си помислите, че кучето ви е направило това нарочно. Въпреки тази естествена реакция обаче, трябва да отчетете, че  вторични емоции като злоба и вина са твърде сложни за домашните ни любимци. И колкото и интелектуално сложни да са четириногите, малко вероятно е косматият ви другар да драска стените ви, за да ви разстрои или да си отмъсти за нещо. 

  • Помогнете на тревожното си куче с домашни средства или професионална помощ

Въпреки че точния метод за справяне с безпокойството на кучето ви зависи от причината, има някои начини, по които можете да му помогнете като цяло. 

Ако стресът е причинен от конкретно нещо, в идеалния случай, опитайте се да го премахнете. Когато това е невъзможно, то помислете да се свържете с професионален треньор, който да ви помогне да изготвите план и стратегия срещу плашеща за питомеца ви среда или ситуация. 

  • Осигурете на домашния си любимец физическа (и умствена) стимулация

За щастие има много начини да намалите скуката на кучето си. Упражненията са не само полезни за здравето на животното, но са и много забавен начин да предотвратите отегчението му!

куче паркСнимка: iStock

Дори нещо съвсем рутинно като разходка, може да бъде особено стимулиращо за животното, тъй като то се излага на нови гледки, звуци и миризми. 

  • Вземете нови играчки

Друг лесен начин да забавлявате вашето куче е да подмените репертоара му от играчки. Научно е доказано, че кучетата имат неофилия, което означава вродено влечение към новостите.

Не е задължително да купувате нови играчки на домашния си любимец. Вместо това въртете на ротационен принцип тези, които вече има. 

Интерактивните играчки-пъзели често са отлично средство за борене на скуката, тъй като решаването на проблеми се докосва до центъра за възнаграждаване в мозъка на вашия питомец. 

  • Обогатете социалния живот на кучето си

Като най-добри приятели на човека, кучетата също са социално ориентиран вид. Прекарването на няколко допълнителни минути в игра с друг домашен любимец в близкия парк, може наистина да освежи деня на животното. 

куче разходка паркСнимка: iStock

 

Виж още