7 признака, че кучето ви може да има ушна инфекция

ушни инфекции кучета Снимка: iStock

И нфекцията на ушите при кучетата може да засегне едното или двете уши на животното, а може да се появи и в различни части от тях. Именно този факт обуславя и видовете симптоми, които вашето куче ще прояви. 

Възпалението във вътрешната част на ушния канал (външен отит) е най-лесно за разпознаване и лечение, информират от VetOrganics. За сметка на това, едва ли за някого би било шокиращо да научи, че отитът на средното ухо и този на вътрешното са една идея по-сложни за диагностициране. Най-опасни, според ветеринарните лекари, са именно инфекциите в областта на вътрешното ухо на кучето, тъй като там се намират нервите за слуха и баланса му. 

ушни инфекции кучетаСнимка: iStock

Кои породи кучета страдат най-често ушни инфекции?

Ако домашният ви любимец има дълги, клепнали уши, той може да е по-склонен към развитие на ушна инфекция, тъй като специфичната им форма спомага за улавянето на мръсотия и влага, образувайки благоприятна среда за размножаване на бактерии. 

Dogsandcats.bg

Кучета, които страдат от алергия, както и тези, които прекарват повече време във водата (главно през лятото), също са по-склонни към ушни възпаления. Въпреки че някои четириноги са по-податливи на този вид инфекции обаче, важно е да знаете, че никой домашен любимец не е напълно застрахован. 

Породите кучета, при които се наблюдават най-често ушни инфекции, включват:

  • Питбул
  • Пудел
  • Кокер шпаньол
  • Шар Пей

Какво причинява ушните инфекции при кучета?

Според д-р Каролайн Уайлд, щатен ветеринарен лекар, дрождите и бактериите са най-често срещаните причини за възникване на ушни инфекции при кучетата. Този вид възпаления могат да се дължат и на паразити, вируси, натрупване на кал или чужди предмети, заседнали в ухото.

ушни инфекции кучетаСнимка: iStock

Често косми, които растат дълбоко в ушния канал също могат да са сред „виновниците“ за поява на болки и дискомфорт. Медицински състояния като нарушения работата на щитовидната жлеза също могат да причинят ушни инфекции при домашните ни любимци. 

Друга често срещана причина са алергиите, включително хранителните. 

Вижте още: 11 признака, че кучето ви страда от сезонна алергия

А ето и седем знака, които могат да ви послужат за индикация, че нещо с ушите на кучето ви не е наред и е време да потърсите помощ от ветеринарния си лекар: 

  • Знак 1: Кучето ви клати глава, при това – много

Ако домашният ви любимец отривисто и сякаш – леко ядосано, клати глава от едната до другата й страна, то може би се опитва да ви подскаже, че има ушна инфекция. Защото въпросната област го сърби, а разклащането е начинът на животното да „почеше“ мястото, което му причинява дискомфорт. 

Това поведение може също да е признак на други заболявания като ушни хематоми или ушен васкулит. Важно е обаче, да не бъркате клатенето на главата с накланянето й.

  • Знак 2: Чеше ушите си

Като се има предвид колко неприятен сърбеж може да предизвика една инфекция в кучешкото ухо, не е особена изненада, че чесането е друг често срещан неин признак.

куче сърбежСнимка: iStock

В опит да открие източника на дискомфорта, вашият питомец може да се чеше активно в областта на ушите, главата и други части на тялото си. Това поведение крие риск животното да си причини отворени рани, за това не губете време да посетите ветеринарния си лекар, ако го забележите. 

  • Знак 3: Плъзга главата си върху килима

Неконтролируемият сърбеж може да накара домашният ви любимец да предприеме поредица от странни движения, силно наподобяващи гимнастика, особено ако имате килим или черга с по-груба текстура. 

Когато кучетата (или котките) страдат от ушна инфекция, те често плъзгат главите си по килима и/или лапат ушите си, за да облекчат дискомфорта. За много животни обаче, това поведение може да доведе до допълнителни проблеми като зачервени, раздразнени или подути очи. 

куче сърбежСнимка: iStock

  • Знак 4: Миризливи уши

Гъбичните и бактериалните инфекции, натрупването на мъртви кожни клетки и ушна кал – всичко това може да причини неприятна миризма, особено ако домашният ви любимец има дълги, клепнали уши. Ако приближите нос към тях, веднага ще я усетите – аромат, силно напомнящ на мая, влажна пръст или оцет. Според Pet MD обаче, миризмата от ухото сама по себе си не винаги показва наличието на ушна инфекция, за това – направете проверка при ветеринарния си лекар. 

  • Знак 5: Мръсен секрет от ухото

Течност, която изтича от ухото на вашето куче, е сигурен знак, че в него се случва възпалителен процес. В някои случаи може дори да не забележите този секрет, освен ако не почистите внимателно ушния канал (работа, която е най-добре да поверите на ветеринарния си лекар, за да избегнете вариант, при който да причините болка на животното, като междувременно увредите самия канал).

ушни инфекции кучетаСнимка: iStock

При гъбични инфекции секретът обикновено е кафеникав/черен, а при бактериални – варира от жълт до тъмен. „Ако погледнете надолу в ухото, то може да забележите, че то изглежда пълно с тъмни или многоцветни восъчни остатъци“, обяснява Сара Очоа, ветеринарен консултант към DogLab.

Без значение какво го причинява – секретът, свързан с инфекция на ушите при кучетата, може да бъде и източник на неприятна миризма. 

  • Знак 6: Възпаление и подуване

Ако някъде в ухото на домашния ви любимец има инфекция, то цялата му вътрешност може да изглежда яркочервена, подута и възпалена. В този случай – не отлагайте посещението при ветеринарен лекар. 

ушни инфекции кучетаСнимка: iStock

Знак 7: Кучето явно изпитва болка

Инфекцията в ухото може да боли, както и да сърби. Ако проблемното място се намира във вътрешното или средното ухо на животното, то болката може да обхване не само цялото ухо, но и главата му. 

И преди сме споменавали, че домашните ни любимци са изключително умели що се отнася до това да скрият от стопаните си, че нещо ги боли. За това и може дори да не разберете, че четириногото не се чувства добре, докато не го почешете зад ухото или не се опитате да го гушнете. Тогава, обикновено, следва или скимтене, или по-лошо – ръмжене и дори хапане.

Знаем, че това поведение на любимия ви космат другар може да нарани сърцето дори повече от ръката ви, но се случва. Не го приемайте лично – дори и най-кроткото куче може да ръфне леко стопанина си, ако го докосне неволно по място, което го боли. 

ушни инфекции кучетаСнимка: iStock

Сериозни състояния, за които да внимавате

Ако не се лекуват, ушните инфекции при кучетата могат да ескалират, да станат болезнени и тежки. Ето защо при всеки признак, че нещо тревожи домашния ви любимец, е добре да уговаряте посещение до ветеринарния си лекар. 

Ушният канал при кучетата е много различен спрямо този при хората и това ги прави по-податливи на инфекции в тази зона. При това до такава степен, че проблемите с ушите са сред първите пет здравословни състояния, наблюдавани от ветеринарните лекари в САЩ, коментира д-р Даниел Бернал, ветеринарен лекар към Wellness Natural.

„Тъй като причините за появата на ушни възпаления варират, клиничните признаци също са различни. Когато те не се лекуват, инфекциите могат да прогресират.

Например, понякога в ухото може да се образува голям кръвен мехур, наречен ушен хематом, причинен от отривистото клатене на главата и чесането на кучето с цел да облекчи дискомфорта си“, допълва специалистът. 

Излекувайте го, преди да е започнало!

кучеСнимка: iStock

Поддържането на ушите на домашния ви любимец чисти е най-добрият възможен начин да избегнете животното да получи ушна инфекция. Вашият ветеринарен лекар може да ви информира за различните методи и продукти, които можете да използвате за целта. Освен това, не забравяйте да преглеждате ушите на питомеца си поне веднъж седмично за признаци или симптоми на инфекция. Това е особено важно, ако вашето куче има дълги, клепнали уши. 

Вижте още: 

10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

Защо кучето ни присвива уши назад

Виж още