7 сбръчкани породи кучета, които ще пленят сърцето ви

Неаполитански мастиф Снимка: iStock

К учетата, които имат бръчки по муцуната и тялото си, притежават особен чар. И рядко оставят среден вариант – или човек се влюбва в тях, или не му допадат изобщо!

Ако сте от хората, за които няколко бръчки в повече носят по-скоро очарование, отколкото други емоции или се умилявате при вида на куче, чиято муцунка е порядъчно сбръчкана, предлагаме ви заедно да разгледаме някои от най-известните четириноги с бръчки, както и няколко съвета, как да се грижите за тях.  

Когато мислим за набръчкани породи кучета, Шар Пеите са една от първите породи, която изниква в ума ни. Тези четириноги са покрити с бръчки от носа до пръстите на краката си, като буквално покриват всеки сантиметър от тялото, чак до очарователните им лапи. Освен силно набръчканата муцуна, сред „запазените знаци“ на породата е и гърбът им, който е буквално набразден от бръчки. 

Шар ПейСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Известни като лоялни, независими и спокойни, Шар Пей имат продължителност на живота между 8-12 години. 

Бръчките на тези ниски, здрави кучета, са ситуирани главно в областта на муцуната и врата им. А една от най-очарователните от тях е точно на върха на носа им! Кожата, която се спуска над него, придава на представителите на породата неустоим чар! Ако планирате да споделяте леглото си с Булдог обаче, имате предвид, че тези кучета имат репутацията на силно хъркащи. Муцуните им са къси, така че те са предразположени и към проблеми с дишането. 

Малко са породите, които да са толкова сладки и изпълнени с кураж като Мопсовете! Известни с голямата си личност и смел характер, тези кученца са сред най-сладко набръчканите домашни любимци, с които можете да се сдобиете! Мопсовете са палави малки същества, които са водени от желанието да обичат и да бъдат обичани. Нищо чудно, че са толкова страхотни спътници! Бръчиците при представителите на породата са разположени главно на гърдите и лицата, като понякога са дори по-изразителни в тези области, отколкото по муцуната. 

кучеСнимка: iStock

Блъдхаундът има бръчки по лицето, особено в зоната около очите. Те, от своя страна, са увиснали и леко отпуснати. Невъзможно е да погледнете някое от тези кучета, без да бъдете запленени от нежния му, леко премрежен поглед! Големите висящи уши несъмнено допринасят за цялостния ефект. 

блъдхаундСнимка: iStock

Предпочитани за лов заради острото си обоняние, те се считат за най-добрата порода за намиране на изгубени хора. Отлични служебни и работни кучета, но не по-малко ценени домашни любимци!

Дори и самото присъствие на Мастифа вдъхва респект и предпазва дома и семейството му от потенциални натрапници и нежелани гости. В миналото тези кучета са използвани като пазачи поради внушителния си размер и уникални физически характеристики. Днес Неаполитанският мастиф е леко мнителен към непознати, но любящ и нежен към семейството си. Бръчките покриват почти цялото тяло на тези четириноги, а увисналите очи и масивната челюст им придават различен и очарователен облик. 

Неаполитански мастифСнимка: iStock

Тази едра порода с отпусната кожа придоби популярност след излизането на филма с Том Ханкс „Търнар и Хуч“ от 1989 г. Големите им, силно набръчкани (особено около носа и очите) глави, не могат да се сбъркат! 

Дог БордоСнимка: iStock

Породата Дог Бордо е най-старата френска порода, предхождаща създаването на самата държава. Тези нежни гиганти са прекрасни кучета-компаньони, които са готови винаги да защитят семейството си. 

Френчитата са една от най-популярните породи кучета по целия свят. Техните характерни набръчкани муцуни и подобни на прилеп уши, ги правят лесно разпознаваеми, придавайки им неустоим чар! 

По-дребните размери и социалната им природа ги правят добър вариант за всеки стопанин, който обича да води питомеца със себе си, където и да отиде. Те се адаптират добре в градска среда и с удоволствие ще ви придружат навсякъде! 

френски булдогСнимка: iStock

Съвети за грижа за вашето набръчкано куче

Да имате у дома порода куче с бръчки означава, че ще трябва да полагате специални грижи за кожата на животното, за да избегнете проблеми. Защото гънките и бръчките, които карат сърцето ви да се умилява от сладост всеки път, щом погледнете питомеца си, са перфектна среда за размножаване на бактерии, както и за събиране на боклуци. Да, бръчките несъмнено са очарователни, но ако от тях идва странна миризма… Е, нещата не са чак толкова сладки.

Как да избегнем кожни инфекции, неприятни миризми и дискомфорт? Като извършвате редовно почистване и грижи. Колко редовно? Експертите споделят, че най-добрата превенция е, ако това се случва всеки ден. Въпреки това, всяко четириного е различно и има своите индивидуални нужди. Някои домашни любимци имат по-чувствителна кожа, което изисква ежедневно почистване, докато при други няколко пъти седмично е съвсем приемлив вариант. 

Използвайте бебешки или кучешки кърпички, за да избършете нежно вътрешните гънки и бръчки. След като приключите с тях, завършете процедурата с чиста кърпа. 

Създайте си навика всеки ден да проверявате за кожни раздразнения като зачервяване, лющене, рани или неприятна миризма. И не на последно място – не се колебайте да се консултирате с ветеринарния си лекар всеки път, когато нещо ви тревожи. 

Набръчканите породи кучета са едно напомняне, че привлекателността и чара имат различни форми и размери. За нас може да е трудно да го разберем – все пак полагаме толкова усилия, за да поддържаме кожата си без бръчки! Но само един поглед към някое от кучетата в този списък е достатъчен, за да си напомним, че и бръчките не са чак толкова лошо нещо!

 

Виж още