7 стъпки за подобряване на увереността на кучето ви

куче стопанин Снимка: iStock

К огато сте взели своя домашен любимец, вероятно сте имали определени виждания за това как ще отгледате питомеца си. Често, в зависимост от породата, те включват изграждане на навици, свързани със смелост и решителност. Куче, което е готово да се изправи срещу света около себе си и да отиде навсякъде с вас. 

Често обаче, нещата в живота не вървят по план. И един ден установявате, че домашният ви любимец не е толкова самоуверен, колкото сте се надявали да бъде. Дори напротив – може да е леко плах и срамежлив, когато се сблъсква с нови ситуации. Може би лае по непознати или други четириноги? Или пък се свива плахо, отказвайки да се впусне в новите преживявания и ситуации, които животът му поднася. 

куче стопанинСнимка: iStock

Не е никак чудно, че идва момент, когато започвате да се чудите дали това е личността на вашето куче, дали няма поведенчески проблем, който сте пропуснали или може би с животното се е случило нещо лошо в миналото, на което не сте обърнали достатъчно внимание… Възможностите са много и ситуацията може да бъде объркваща, особено ако не сте сигурни какъв е проблемът. 

Dogsandcats.bg

Идентифицирането на проблема е важно за разрешаването му. От решаващо значение е да се направи разликата между липса на увереност, страх и агресия. Истинската агресия е рядко срещана при кучетата, макар привидно да не изглежда точно така. Много по-вероятно е домашният ви любимец просто да се нуждае от малко помощ, за да изгради увереността си. 

куче човекСнимка: iStock

Кучета, които се чувстват неудобно или нямат достатъчно самочувствие, често могат да демонстрират някое от тези поведения: 

 • Крият се
 • Свиват се и държат опашката си необичайно ниско
 • Опитват се да изглеждат по-малки
 • Пъхтят
 • Лигавят се
 • Изпускат се случайно
 • Прозяват се учестено
 • Облизват устните си
 • Избягват зрителен контакт
 • Показват често бялото на очите си

Да помогнете на вашето куче да стане по-уверено ще отнеме време и изисква работа от ваша страна, но си струва. Защото така не само ще увеличите доверието на животното към вас, но самото то ще започне да се чувства по-добре, по-спокойно ще възприема нови места и нови хора.

А това са все положителни неща, нали?

куче човекСнимка: iStock

Някои от начините да помогнете за повишаване на увереността на вашето куче включват:

 • Настройте се са успех

Започнете, като изложите кучето си на нови ситуации, които са по-малко заплашителни за него. Например, ако животното става нервно в оживен парк, пълен с шумни хора и други животни, изберете за разходката си по-тихо и спокойно място, където то може да изследва необезпокоявано средата около себе си.

Целта е да направите изживяването възможно най-приятно и забавно за животното. Когато свикне с удобната среда, постепенно до запознайте с различни и по-натоварени места. По този начин ще избегнете пряк сблъсък с причината за проблемното поведение, като същевременно ще дадете на животното да разбере, че няма за какво да се тревожи – излетите са предназначени, за да бъдат забавни!

куче се взира в човекСнимка: iStock

 • Обучение за послушание

Обучението включва много повече от създаването на послушно куче, което изпълнява заповеди по команда. То изгражда доверие и подобрява комуникацията помежду ви, а това ще ви помогне да го водите напред през всяка нова ситуация, с която се сблъсква в живота си. 

Когато кучето се научи да се съсредоточава върху вас и разбере какво очаквате от него, то ще стане много по-уверено – дори и в страховити ситуации. Защото вниманието му ще бъде насочено към вас и то ще започне да вярва, че вие ще го предпазите, показвайки му какво се иска да направи. Това е особено вярно за моментите, когато посещавате ново място, където се налага да се държите по определен начин. В кабинета на ветеринарния лекар, например. 

куче се взира в човекСнимка: iStock

Да знае какво се очаква от него значително намалява стреса и прави новите преживявания много по-приятни за животното. Това му помага да очаква с нетърпение и да посреща без страх всички нови преживявания занапред.

 • Запознаване с нови хора

Някои хора се страхуват, че ако домашният им любимец свикне да се държи дружелюбно и приятелски с околните, то той няма да бъде добър защитник или пазач. Това не е вярно, дори напротив – с подобно мислене можете да създадете страшно (на пръв поглед) куче, което е уморено от непознати.

Не е важно косматият ви приятел радостно да поздравява всички хора или животни, които срещне на улицата по време на разходка. Ключовото е да знае как да се държи с непознати и да може да си взаимодейства с тях спокойно, без страх. 

куче се взира в човекСнимка: iStock

Уверените кучета не са агресивни, когато се срещат с нови хора. За това е добре да започнете срещите с ваши приятели – близки, на които имате доверие. Щом веднъж се научи как да ги поздравява спокойно, можете да започнете да водите питомеца си и на места, където има и непознати. Това не означава, че трябва да позволите на всеки да се приближи и да погали питомеца ви – абсолютно не. 

Вашата цел е да научите животното, че когато сте сред нови хора, това е положително изживяване. И колкото по-добре се държи то, толкова по-често ще го взимате със себе си. Добрата социализация включва косматият ви другар да бъде изложен на всички типове, форми, размери и полове. Той трябва да знае, че лаенето, гоненето, подскачането и ръмженето по тях не са разрешени. 

 • Обучете го да не реагира на други кучета

Някои кучета обичат да се забавляват със себеподобните си, докато за други подобни взаимодействия са напълно излишни. От вас зависи дали на домашния любимец ще му бъде позволено да ходи в парка или не. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Необходимо е да вземете под внимание личността на вашето куче, когато става въпрос за други четириноги. Ако животното няма желание за подобни запознанства – не го насилвайте. Въпреки това, излагането му на други кучета в контролирана среда през времето, когато е още кутре, ще му помогне да гледа на тези срещи като на част от ежедневието си. 

 • Десенсибилизация

Ако вашето куче се страхува от нещо конкретно, десенсибилизацията е чудесен начин да изградите увереността му. Този метод работи по следния начин: награждавате питомеца си за това, че не реагира негативно на нещо. Важно е процесът на излагане на стресиращия фактор да се случва бавно и постепенно, с ниска интензивност и на малки интервали, така че четириногото да не реагира със страх и паника на обекта. Бавно увеличавайте експозицията, докато въпросното нещо вече не представлява проблем.

куче човек щастиеСнимка: iStock

 • Контракондициониране

Подобно на десенсибилизацията, контракондиционирането помага за повишаване на увереността на вашето куче чрез привикване към нещо, към което то е реагирало по негативен начин до момента. Например, ако кучето ви лае като лудо щом чуе прахосмукачката, целта ви е да го научите да мълчи, когато уредът е включен - в помощта на много похвали и лакомства.

Контракондиционирането използва положително подсилване, за да отбележи и възнагради желаното поведение или реакция, докато то напълно не замени настоящото. Отнема време, защото се случва бавно, а и е необходимо да анализирате и наблюдавате внимателно, за да установите точно кой момент отключва реакцията на кучето ви. Дали то започва да лае още, щом види прахосмукачката, когато я включвате в контакта или когато чуе рева на двигателя? Това е важно, тъй като трябва бързо да прекъснете текущата реакция на животното и да го възнаградите за послушанието му. 

 • Социализация

Общуването на вашето куче с други хора и кучета е важно, но от не по-малко значение е излагането му на нови ситуации, места и дейности. Необходимо е да започнете да социализирате косматия си другар веднага, щом го доведете у дома (и премине ваксинационния си курс). Това ще му помогне да израсне уверен и да се наслаждава максимално на живота. Общуването изгражда доверие и укрепва връзката помежду ви.

човек кучеСнимка: iStock

И не забравяйте – винаги да възнаграждавате положителното поведение на четириногото с много лакомства и похвали. Времето, посветено на дресурата и изграждане на навици трябва да бъде специално за вас – основата, върху която се изгражда цялата ви връзка.

 

Виж още