7 тихи породи кучета за спокойни домакинства

Уипет Снимка: iStock

В уютната атмосфера на едно спокойно домакинство присъствието на тихо куче може да бъде блажено допълнение. Ако предпочитате комфорта на дома си, не сте почитатели на шумните компании и цените тишината, то за вас е подходяща именно порода, чиито представители въплъщават спокойствие и не лаят много.

Тихите породи кучета често се отличават с нежно поведение, не са шумни или склонни към ненужен лай, обикновено се отличават със спокойно присъствие, което хармонизира със средата на живот, която обитават. Тези четириноги варират по размер, различават се по характер и вид на козината, но споделят една обща черта – те са сравнително кротки спътници, което ги прави идеални за всеки, които търсят любящата дружба на куче, която не бива прекъсвана от честия му лай. Предлагаме ви заедно да разгледаме 7 породи кучета, които са известни със способността си да се адаптират към спокойни домакинства, осигурявайки на стопаните си комфорт и радост без шум. 

Басенджи са известни като кучетата, които не лаят. Породата произхожда от Централна Африка, където представителите й са ценени заради ловните си способности, включващи тихо преследване. Тази уникална порода не лае в традиционния смисъл, вместо това те издават различни специфични звуци.

басенджиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Басенджитата обикновено са тихи и резервирани, което ги прави идеални за спокойни домакинства. Те са малки до средни по размер, с лъскава, къса козина, която изисква минимална поддръжка. Интелигентни, независими и с игрив характер, те са специалисти в това да изразят емоциите си и какво искат чрез езика на тялото. 

Кавалерите са известни със своя мил, нежен и привързан характер. Тези четириноги са много адаптивни и са олицетворение на „куче за скута“ – търсещо комфорта и близостта на своя човешки спътник. Кинг Чарлз шпаньолите рядко лаят без причина и често избират да съобщят нуждите си с тихо скимтене или просто – като застанат близо до собствениците си. Техният дружелюбен и непринуден темперамент ги прави отлични домашни любимци за семейства, възрастни хора и такива, които търсят тих, любящ другар.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Хрътките, една от най-бързите породи кучета в света, са изненадващо и една от най-тихите. Въпреки състезателното си наследство, те са изключително спокойни и нежни, когато са си у дома. Грейхаундите притежават достоен и сдържан характер, лаят рядко и не вдигат ненужен шум. Имат нужда от умерени упражнения, а най-често ще ги заварите да се излежават на различни места из къщата ви. 

хръткаСнимка: iStock

Произхождайки от кралската китайска линия, Ши Тцу е малка порода, известна със своята общителна и привързана личност. Въпреки тенденцията да бъдат живи и бдителни, тези кученца не са твърде шумни. Те предпочитат да са в компанията на стопаните си, предлагайки им тиха дружба и лоялност. Ши Тцу са много адаптивни и се чувстват добре в различна среда, като винаги дават приоритет на близостта със своето човешко семейство пред предизвикването на ненужна врява. 

Ши ТцуСнимка: iStock

Уипетите са средно големи хрътки, които въплъщават грация и спокойствие. Те споделят много от характеристиките на по-големите си братовчеди Грейхаундите, включително и любов към спринта. И също толкова силна любов към качествената релаксация! 

УипетСнимка: iStock

Уипетите са известни с нежното си поведение и минимален лай, което ги прави отлични домашни любимци за мирни домакинства. Те са привързани към семейството си и могат да бъдат донякъде резервирани към непознати, но в никакъв случай не биха го проявили с досаден лай. Нуждаят се от редовни упражнения, за да задоволят инстинкта си за тичане, но през останалото време са доволни да се свият и почиват тихо до собственика си. 

Бернските планински кучета са големи, величествени животни, известни със своето спокойно и нежно поведение. Въпреки размера си, те са сравнително тихи и лаят рядко, освен ако няма основателна причина. Първоначално отглеждани като селскостопански кучета в Швейцария, техният търпелив и приятелски характер ги превръща във фантастични семейни домашни любимци, които се разбират с деца и други животни.

Бернски зененхундСнимка: iStock

Бернските зененхунди са лоялни защитници, които поддържат тихо присъствие. Те ценят редовните упражнения на открито, които им позволяват да прекарват качествено време със семейството си.

Вижте още: Защо Бернският зененхунд има толкова кратък живот

Борзая, известна още като руска хрътка, е порода, която съчетава в себе си елегантност и спокойно поведение. Първоначално отглеждани за лов от руските благородници, тези кучета се отличават с дългите си, стройни тела и грациозни движения. Тези хрътки притежават спокоен и сдържан характер, като лаят рядко, освен ако няма сериозна причина. Борзая обичат да прекарват време сами, което ги прави по-малко склонни от тревожност при раздяла. Въпреки големия си размер, те са относително нискоенергийни на закрито и се задоволяват с ежедневни разходи. Разбира се, биха се зарадвали на възможността за случайни спринтове, задължително – в безопасна, затворена зона.

БорзаяСнимка: iStock

В заключение, за тези от вас, които търсят спокойната компания на куче, което не се чувства длъжно да лае при всеки шум, тези седем породи притежават качества, които ги правят особено подходящи за мирни домакинства. Изборът на домашен любимец, който отговаря на нечий начин на живот и желание за спокойствие, може да доведе до хармонична и пълноценна връзка, гарантирайки, че домът остава уютно убежище за всички негови обитатели. 

Виж още