Холандска овчарка

Холандска овчарка Снимка: Istock

Други имена

Dutch Shepherd

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

55 см. 62 см.

Тегло

25 - 30 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Нидерландия

История

Произходът на Холандската овчарка, известна още като Холандско Пастирско куче, е свързан с този на Белгийската овчарка. Смята се, че холандските овчарски кучета са преки наследници на белгийските и са наследили всичките им чудесни работни качества. 

И Холандската овчарка се дели на три вида по отношение структурата на косъма – късокосместа, дългокосместа и твърдокосместа. В миналото тези кучета са помагали на холандските фермери, грижейки се за стадата и охранявайки имотите им. За първи път Холандската овчарка е представена на изложение в Амстердам през 1878 година, като веднага след това набира популярност в цяла Европа. Тези кучета са високо ценени заради добрите си работни качества, съчетани с благ и спокоен нрав.

Външен вид

И трите разновидности на Холандското овчарско куче се оценяват по един стандарт, разликата е единствено и само в структурата на козината им. Мъжките представители на породата достигат до 62 см височина и тегло от около 30 кг, женските са малко по-дребни – височина до 55 см и тегло до 25 кг. Главата е пропорционална на тялото, дълга и широка. Очите са бадемовидни, обикновено тъмно кафяви на цвят, а ушите – високопоставени, с триъгълна форма, стоят изправени. Челюстите са силни и здрави, зъбите – едри. Шията е със средна дължина, доста силна, гърбът е прав и здрав. Опашката е леко завита на страни. Козината на тези кучета може да е дълга, къса или много къса, с твърд косъм. Оцветяването е тигрово, в различни нюанси на сивото, жълтото, сребристото или златистото.

Характер

Dogsandcats.bg

Холандските овчарски кучета са известни със своята интелигентност, спокоен нрав, ловкост и вярност. Те са отлични пазачи, подхождат резервирано, недоверчиво и дори леко нападателно към непознати. Привързват се силно към всички членове на семейството си и не обичат да остават разделени от тях за дълго – честите отсъствия на стопаните им искрено ги натъжават, могат да ги направят апатични и дори да загубят апетит. 

Холандските овчарки са чести помощници на полицаи, детективи и граничари в родината си. Смята се, че можете да ги научите почти на всичко! А и което е по-важното – те искат да ви угодят и ще направят всичко, за да сте щастливи. Макар да са селектирани като ловна порода, те по-скоро имат качествата на охрана и компаньон, което ги прави лесно податливи на дресура. Трябва във ваше лице да виждат уверен треньор, който може да поставя ясни граници и съумява да задържа вниманието им с разнообразни команди. Използвайте само позитивен подход – чрез похвали и лакомства за добре свършената работа. Физическото насилие и наказания ще имат точно обратния ефект и могат освен да откажат любимеца ви от дресурата като цяло, да го направят недоверчив и мнителен дори към стопанина си.

Здраве

Холандската овчарка е здраво и издръжливо куче. Въпреки това представителите на породата са предразположени към развитие на тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, заболявания на сърдечно-съдовата система и стомаха, както и кожни проблеми. За да избегнете подуване и превъртане на стомаха, ограничете физическата активност на любимеца си след хранене.

Грижа

Холандската овчарка е активно куче, което има нужда от ежедневно физическо натоварване и много тичане. За това породата е най-подходящо да се отглежда в къща с двор. В апартамент тези кучета биха се адаптирали добре само, ако им се осигурят дълги разходки – поне две на ден от по над час и половина, дори два. Породата е подходяща за хора, които обичат излети и преходи в планини и гори, спортуват или като цяло водят динамичен начин на живот.

Необходимо е да държите във форма не само физически, но и психически тези кучета – с упражнения, игри и различни предизвикателства, само така ще оползотворите пълния потенциал на породата. Ако не се изморяват качествено, тези овчарки са склонни към развитие на деструктивно поведение, трупане на излишни килограми, всеобща апатия и дори депресия.

Козината на Холандската овчарка, независимо от вида й, е гъста и с плътен подкосъм, а това изисква разресване най-малко през ден, за да не се сплъстява. Честото къпане не се препоръчва, за да не се увреди структурата на косъма – 4-5 пъти годишно е напълно достатъчно. Проверявайте редовно ушите и очите, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Активно куче с бърз метаболизъм, Холандската овчарка има нужда от балансирано меню, богато на хранителни вещества, витамини и минерали, за да се чувства добре. Най-добре е да комбинирате кучешка храна, висококачествена или премиум клас, с натурални продукти. Подходящи са всички крехки меса и субпродукти, хрущяли, дреболии – преминали задължително термична обработка, обезкостена морска риба, зеленчуци, твърдо сварени яйца, варени ориз и елда, попарени овесени ядки. Не се препоръчва да давате на тези кучета свинско, овче или сурово месо, пушени или солени салами и колбаси, сладки, пържени и тестени храни, тръбни кокали или прясно мляко.

Деца и домашни любимци

Холандската овчарка е любвеобилно куче, което се разбира с деца от всички възрасти. Разбира се, добре е да научите и привикнете хлапетата към някои основни правила, по които да се държат с домашния ви любимец, за да е максимално безопасно съжителството им. Обикновено тези овчарки се разбират добре с други кучета или котки, като ранната социализация е ключова.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още