Котон Де Тулеар

Котон Де Тулеар Снимка: Istock

Други имена

Мадагаскарски котон, Coton de Tulear

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 32 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

Мадагаскар

История

Това бишоноподобно четириного е създадено в южните части на о. Мадагаскар от кучета, пренесени още през 1665 година. Поради ограничената популация на породата, се наложили кръстоски и вливане на кръв от малтийската болонка, която да стабилизира типа на Котона. 

Смята се, че името на кученцето идва от Тулеар, пристанищен град от югозападната част на острова, където се е развъждало. Официално породата е призната от Международната федерация по кинология през 1970 г. и това спомогнало популярността й значително да нарасне. 

Външен вид

Представителите на породата Котон Де Тулеар приличат много на близките си родственици Бишон Фризе, но все пак съществуват и някои различия. Те са малки кученца, като средната им височина не надвишава 32 см, а теглото им е около 5-6 кг. Очите са малки и тъмни на цвят, носът и устните – също. Ушите са с триъгъглна форма и са поставени високо, а опашката – бухнала и подвижна. Най-отличителната характеристика, дала и името на кучето „котон“ – „памук“ от анг., е козината. Тя е дълга и нежна, със структура на памук. Подкосъм липсваПо стандарт са чисто бели, но се срещат и екземпляри с петна с цвят шампанско или черно.

Характер

Dogsandcats.bg

Мадагаскарският котон, както още е познат този симпатичен дребосък, е весело, игриво и нежно куче, което силно се привързва към семейството си и трудно понася отсъствието на който и да е било негов член. Те лаят рядко, главно, за да алармират, че някой идва, но и защото това по-скоро е интересно за самите тях, отколкото водени от защитнически подбуди. Към непознати искрено дружелюбни, разбират се чудесно и с други кучета. 

Женските представители на породата демонстрират по-независим и доминиращ характер спрямо мъжките. Въпреки това обучението, независимо от пола на кученцето, е лесно и приятно. Най-добре е да е съчетано с лакомства и игри – така би дало най-добър резултат. Котон де Тулеар ще направят всичко, за да ви зарадват, за това не ги натоварвайте с прекалено високи очаквания що се отнася до дресурата. 

Здраве

Породата се отличава с добро общо здравословно състояние, като сред срещаните проблеми, които представителите й могат да имат, са пателарна луксация, тазобедрена дисплазия, вродена слепота или прогресивна атрофия на ретината, както и различни видове артрити.

Грижа

Издръжливо и игриво куче, Контонът би се чувствал добре както в апартамент, така и в къща с двор. Това кученце винаги иска да спи при стопанина си и близостта до семейството му е особено важна за него. Разходките е добре да са две на ден, като не е необходимо да са повече от 30-40 мин. Добре е да са съчетани с игри, а защо не и с плуване – тези симпатични дребосъци са чудесни плувци и искрено обичат водата. Тъй като породата е сравнително рядка и съответно – доста скъпа, представителите й често са жертва на кражби. Имайте го предвид, ако оставяте по цял ден кучето само на двора. 

Красивата козина на Мадагаскарския котон трябва да се разресва с подходяща четка ежедневно, за да не се сплъстява и да бъде все така бляскава. Добре е веднъж на няколко месеца, според това колко бързо расте, да водите любимеца си на фризьор, който да я подкъсява малко. Редовно проверявайте ушите и очите, за да избегнете възпаления и инфекции. 

Хранене

Малки кученца с бърз метаболизъм и завиден апетит, Котон Де Тулеар е добре да се хранят с по-малки порции и на по-често. Най-добре е да им давате висококачествена кучешка храна, премиум клас, подходяща за дребни и мини породи. Само така ще сте сигурни, че менюто на любимеца ви е максимално балансирано и богато на минерали, витамини и хранителни вещества. Заради малката муцуна със специфична форма е добре да изберете по-внимателно паничката на мъника, за да му е удобно. 

Деца и домашни любимци

Котон Де Тулеар са добри с децата, ако децата са добри с тях. Разбират се по-добре с вече порасналите – над 6-7 годишна възраст, които се отнасят с уважение към самите тях. Към по-малките подхождат резервирано, могат дори да се крият от тях, тъй като често хлапетата забравят, че кучето е живо, а не плюшено и могат да го наранят или ритнат в играта си. С други кучета и домашни животни съжителстват без проблем, макар че като цяло предпочитат човешка компания.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още