8 трицветни породи кучета, в които ще се влюбите!

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол Снимка: iStock

Т рицветните породи кучета безспорно впечатляват със своята отличителна козина! Тези четириноги ни предлагат визуален празник, улавяйки възхищението на собствениците и любителите на четириноги, където и да отидат!

Уникалната окраска на тези породи не е само въпрос на красота, но и на генетика, която често диктува цвета и шарката на козината им. Трикольорът съществува при различни породи, вариращи от малки до големи, без значение от вида на кожухчето им или от дължината му. Най-често тези четириноги имат основен цвят – черно или наситено кафяво, с бели или по-светли петна, които подчертават муцуната, краката и опашката им, създавайки поразителен контраст.

Бернски зененхундСнимка: iStock

Освен заради отличителния си външен вид, трицветните кучета са популярни и заради разнообразните си способности, включително лов, пастирство и вярна служба в услуга на стопаните си. А сега, нека разгледаме 8 от най-известните трицветни породи кучета, които просто няма как да не останат незабелязани! И които с лекота печелят сърцата на хората по цял свят!

Dogsandcats.bg

Бигълите са една от най-разпознаваемите трицветни породи с класическата си комбинация от черно, кафяво и бяло. Известни с невероятното си обоняние и способности за проследяване, те първоначално са отглеждани за лов на зайци. Дружелюбната им натура ги прави отлични семейни другари. 

бигълСнимка: iStock

Трицветният модел при Бигълите обикновено включва черно на гърба, с кафяви петна над очите, по бузите и краката и бели гърди, крака и връх на опашката.

Бернският зененхунд е голяма, трицветна порода, отличаваща се със своите поразителни черни, бели и ръждиви петна. Произходът на тези четириноги ни отвежда до Швейцария, където в миналото са използвани за събиране и помощ в отглеждането на добитъка. Бернските планински кучета са известни със своя мек темперамент, което ги превръща в страхотни другари и домашни любимци. Дългата им копринена козина изисква редовно подстригване, за да се поддържа красотата й, а отчетливият трицветен модел е характерен за породата, добавяйки още щрихи към величествения им вид. 

Бернски зененхундСнимка: iStock

Австралийските овчарки са средно големи пастирски кучета, известни със своята трицветна козина, която може да включва комбинация от син мерл, черно, червен мерл и червено с бели и кафяви петна.

Изключително интелигентни и енергични, тези овчарки се отличават с послушание, ажилити и други кучешки спортове. Универсални работни четириноги и верни другари, с козина, която изисква редовна поддръжка. Изразителните им очи, които могат да бъдат сини, кафяви или различни на цвят пък, пленяват сърцата на околните!

австралийска овчаркаСнимка: iStock

Кавалерите са малка порода, която често се отличава с красив трицветен модел, известен като „Бленхайм“. Tози модел се състои от богат кестен върху перлено бял фон, с отчетливи маркировки на двете уши и около очите, създаващи сладкото, изразително личице на тези кученца. 

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Кавалерите са привързани, нежни и адаптивни, което ги превръща в отлични спътници както за семейства, така и за отделни хора. Копринената им козина е умерено дълга и изисква редовно подстригване, за да се поддържа в добро състояние.

Колитата са известни с елегантния си външен вид, включително трицветната шарка на козината, която включва черно, бяло и бежово. Известни от литературата и филмите (най-вече от този за Ласи), те са интелигентни, лоялни и се разбират чудесно с децата, което ги прави идеални семейни домашни любимци. Дългата им, буйна козина изисква редовно подстригване, за да се предотвратят възли и заплитания. Колитата се отличават в пастирството и кучешките спортове, демонстрирайки своята гъвкавост и възможност за обучение.

КолиСнимка: iStock

Папийоните, чието име идва от формата на ушите им, подобни на пеперуда, са малки кученца, които се отличават със зашеметяваща трицветна козина. Тя е дълга, фина и копринена, с трицветна шарка, която обикновено включва черно и бяло с кафяви петна, особено в зоната около ушите и очите. 

Папийоните са енергични, интелигентни и нетърпеливи да се учат, което ги прави отлични състезатели в аджилити и послушание. Въпреки деликатния си външен вид, те са здрави и енергични кучета.

ПапийонСнимка: iStock

Шелтитата са малки пастирски кучета, които често се откриват в поразителен трицветен модел. Дългата им двойна козина се отличава с комбинация от черно, бяло и бежово, като тя е по-светла около муцуната и краката им.  

Шелтитата са известни със своята интелигентност, лоялност и гласовитост, което ги прави отлични пазачи. Те се чувстват най-добре, когато общуват – както с членовете на свето човешко семейство, така и с други четириноги. 

ШелтиСнимка: iStock

Басетът, с отличителните си дълги уши и тъжни очи, също може да има палтенце с трицветна шарка. Късата, гладка козина на тези кучета обикновено съчетава черно, бяло и кафяво, подчертавайки уникалната структура на тялото им. 

БасетСнимка: iStock

Басетите са известни със своето мощно обоняние, отстъпвайки само на Блъдхаундите. Те са дружелюбни, спокойни кучета, които се вписват добре в семейния живот, но се нуждаят от редовни упражнения, за да се контролира теглото им. 

 

Виж още