Брадавици при кучетата – какво трябва да знаем

брадавица Снимка: iStock

Б радавиците при кучетата са доброкачествени тумори, които се появяват по кожата на домашните ни любимци. Причината за появата на малките образувания са папилома вируси, а медицинският термин за тях е „папиломи“. Те могат да се предават от едно куче на друго, но не и от четириноги на стопаните им. 

Понякога малките папиломи се изчистват сами, тъй като имунната система на животното се бори активно с вируса, който ги е причинил. Но в случай, че забележите, че кучето ви има брадавица, която не само не изчезва, но става и по-голяма, пречейки му да извършва ежедневните си дейности, може да се наложи ветеринарният ви лекар да ги отстрани хирургично. 

куче с бълхиСнимка: iStock

Консултацията с ветеринарния ви лекар при наличие на папиломи по кожата на косматия ви другар, ще ви насочи към точен курс на лечение. Ето какво трябва да знаете за симптомите, причините и лечението на брадавиците при кучетата.

Dogsandcats.bg
  • Симптоми при поява на брадавици при кучетата

Както споменахме по-горе, папиломите са доброкачествени тумори, които се появяват по кожата на домашния ви любимец. Най-често това се случва в областта на лицето и между пръстите на краката, но може да се появят и навсякъде по тялото на четириногото. В някои случаи по-големи брадавици около ануса или между възглавничките на краката могат да нарушат ежедневните движения на любимеца ви. 

Брадавиците се появяват сравнително по-често при по-млади кучета, както и такива с нарушена имунна система. Някои породи са по-предразположени от други – това се отнася за брахицефалните кучета катоМопс и Английски булдог, както и за Кокер шпаньолите

  • Причини за появата на брадавици при кучетата

Причините за брадавиците при кучетата са папилома вируси. Често те се предават от заразено животно на друго при контакт с наранена кожа или по-активна игра. 

брадавицаСнимка: iStock

  • Лечение на брадавици при кучетата

Ако забележите, че домашният ви любимец страда от брадавици, посетете ветеринарния си лекар, който ще назначи точна диагноза и подходящо лечение, за да се справите със състоянието. 

куче с бълхиСнимка: iStock

В някои случаи неравностите просто ще се изчистят сами. Но ако по кожата на кучето има много голям брой папиломи, които го дразнят, може да се наложи хирургична процедура за отстраняването им. Тя се извършва с лазер, скалпел или чрез замразяване/изсушаване на брадавицата. 

В общия случай няма защо да се притеснявате ако забележите брадавица по кожата на косматия си спътник. Въпреки че е доброкачествено образувание обаче, следете развитието на папилома и ако забележите, че пречи на домашния ви любимец – преминете към стъпки по отстраняването му. 
Виж още