Как да подготвим кучето за големи промени в живота си

куче местене Снимка: iStock

Ж ивотът е динамичен и пълен с промени. И въпреки че те могат да бъдат вълнуващи за нас, за домашния ни любимец са по-скоро стресиращи.

Кучетата се радват на рутина и предсказуемост, така че значителни промени в живота ни като преместване в нов дом, започване на нова работа или добавяне на нов член на семейството ни, могат да бъдат предизвикателство за тях. Добрата новина е, че с обмислена подготовка и няколко практични стратегии можете да помогнете на питомеца си да се адаптира по-плавно към тези вълнуващи за самите вас моменти. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Разбиране на гледната точка на кучето ви

Кучетата са създания на навика. Те откриват комфорт в ежедневието и познатата среда. Промените нарушават това усещане за стабилност и могат да доведат до стрес или безпокойство. Разбирането как кучето ви възприема тези промени, може да ви помогне да преминете по-леко през прехода.

Dogsandcats.bg

Ключовите индикатори за стрес при кучетата включват промени в апетита, прекомерен лай или хленчене, разрушително поведение и промени в навиците на изхождане. 

Преместване в нов дом

 • Подготовка преди преместването

Ако е възможно, запознайте питомеца си постепенно с новия си дом. Вземете го на оглед или на гости, а ако има как – пуснете го да изследва новата среда. Това ще му помогне да се запознае с новите гледки, звуци и миризми. 

куче местенеСнимка: iStock

 • Поддържайте рутината

Поддържайте дневната рутина на кучето си възможно най-последователна. Хранете го, разхождайте го и си играйте с него по едно и също време. Тази последователност ще осигури на животното усещане за стабилност сред хаоса на ежедневието му. 

 • Опаковайте бавно

Започнете да събирате багажа си предварително и го правете постепенно. Внезапните промени в домашната среда могат да бъдат обезпокоителни за четириногите. Събирайки малко по малко багажа си ще помогнете на питомеца си да се приспособи към промените по-лесно.

осиновено кучеСнимка: iStock

 • Създаване на безопасно пространство

Веднага щом се преместите създайте безопасно място за кучето си далеч от суматохата. Това може да е тиха стая, където да поставите леглото му, любима играчка и купичката му за вода. Добра идея е и да помолите приятел да гледа кучето ви в деня на премествате, за да сведете до минимум стреса.

 • Постепенно проучване на новото място

Позволете на кучето си постепенно да изследва новия си дом. Започнете с една стая и бавно го запознавайте с останалата част от къщата. Бъдете търпеливи и му дайте време да се приспособи.

Придържайте се към обичайната рутина на питомеца си колкото е възможно повече. Постоянният график за хранене, разходки и игра ще засили чувството за сигурност у домашния ви любимец. 

преместване с кучеСнимка: iStock

Постоянните графици за хранене, разходки и игра ще им помогнат да се чувстват сигурни.

Приспособяване към нова работа и нов график

 • Свикнете кучето си да остава само

Ако новата ви работа включва по-дълги отсъствия от дома, започнете постепенно да свиквате кучето си да остава само. В началото – за по-кратки периоди, като постепенно увеличавате времето. Това ще му помогне да приеме вашето отсъствие, без да се стресира прекалено много.

 • Дейности за обогатяване

Ангажирайте вниманието на домашния си любимец, докато ви няма с пъзели, играчки с лакомство или такива за дъвчене. 

куче нов домСнимка: iStock

 • Наемете човек да разходи кучето ви

Обмислете възможността да наемете човек, който да прави компания и да разходи кучето ви, ако очаквате да ви няма цял ден.

 • Създайте сутрешна рутина

Създайте последователна сутрешна рутина, която включва упражнения и умствена стимулация. Умореното куче е по-малко вероятно да изпита безпокойство при раздяла.

 • Осигурете му допълнителен комфорт

Оставете познати предмети като например стара ваша дреха, за да осигурите комфорт на питомеца си, докато сте далеч.

куче местенеСнимка: iStock

Посрещане на нов член на семейството

 • Десенсибилизация

Ако очаквате бебе, пуснете записи на бебешки звуци и покажете на кучето си стаята, където предстои да настаните най-малкия член на семейството ви. 

 • Обучение за послушание

Освежете основното обучение за послушание. Затвърдете команди като „седни“, „стой“ и „остави го“ – те могат да бъдат много полезни при управлението на домашния ви любимец около бебето. 

 • Положителни асоциации

Създавайте положителни асоциации с новия член на семейството, като предоставяте лакомства и похвали, когато двамата с кучето са в една стая. Това ще помогне на питомеца ви да изгради положителна връзка с новото попълнение.

куче бебеСнимка: iStock

 • Надзор

Винаги наблюдавайте взаимодействието между кучето и бебето, особено в началото. Това ще гарантира безопасността и ще ви позволи да се намесите, ако е необходимо.

 • Обръщайте внимание на домашния си любимец

Уверете се, че кучето ви получава много внимание и обич. Това ще помогне за предотвратяване на чувството на ревност и ще гарантира, че четириногият ви другар няма да се почувства пренебрегнат.

В заключение, не бива да забравяме, че домашните любимци се влияят силно от емоциите на своите стопани. Ако самите вие сте максимално спокойни и позитивни по време на прехода – от каквото и естество да е той, е по-вероятно кучето ви също да не се стресира прекомерно от промените. Бъдете търпеливи с животното – може да отнеме известно време, докато се почувства комфортно в новата ситуация. 

куче и бебеСнимка: iStock

Да, големите промени в живота могат да бъдат предизвикателство за кучето ви, но с внимателна подготовка и обмислен подход можете да му помогнете да се ориентира гладко и да се приспособи успешно. 

 

Виж още