Как да се справим с космите, щом кучето сменя козината си

куче Снимка: iStock

Е дно от нещата, на които всеки собственик на куче може да разчита всяка пролет, е че заедно с настъпването на първите по-топли дни ще започне и смяната на козината на домашния любимец. Или казано с други думи – предстоят дни, в които домът ни ще е покрит с кучешки косми.

Докато четириногият ви другар заменя дебелото си зимно кожухче с лятна козина, вие ще започнете да забелязвате, че постепенно, бавно но сигурно,

космите превземат къщата ви. Да, може да звучи малко като филм на ужасите, но ако имате куче добре знаете, че те имат свойството да изникват на невероятни места - ние сме намирали дори в хладилника! Мебелите ви стават „цвят куче“, а дрехите ви… е, всички знаем кой е Чубака от „Междузвездни войни“, нали? 

Dogsandcats.bg

Има причина кучето ви да се скубе повече през това време на годината. И преди сме споменавали, че при четириногите линеенето най-често се случва именно през пролетта и есента. И въпреки че не можете да направите нищо, за да спрете този процес, има някои стъпки, които да предприемете, за да се справите (поне частично) с бъркотията, която всички тези ненужни косми предизвикват. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучето се скубе повече през пролетта?

Четириногите ни приятели са водени от естествен циркаден ритъм, който казва на тялото им кога е време да се раздели с гъстата козина и да започне да я заменя с лятна. 

Не мислете, че това е просто реакция на температурните разлики през сезоните. Количеството дневна светлина през пролетните и летните месеци е това, което предизвиква процеса на линеене, информират от Американския киноложки клуб. И макар че голяма част от кучетата се скубят през цялата година, това е особено интензивно и забележимо през пролетта. 

кучеСнимка: iStock

Бързаме да ви успокоим, че ако забележите неравномерно падане на козината на любимеца ви (по-плешиви петна), нямате причина за безпокойство. Това е нормален и естествен процес.

Вижте още: Смяна на козината при кучето - какво трябва да знаем

Дали кучето ни не губи твърде много козина?

Ако се притеснявате от прекомерното линеене или смятате, че може би нещо не е наред, има някои неща, на които да обърнете внимание.     

Като начало – опитайте се да сравните (приблизително, разбира се) колко козина е загубило животното при линеенето миналата година в сравнение с тази. Ако по тялото му има плешиви петна, разгледайте ги по-обстойно – забелязвате ли отворени рани, зачервена кожа, обрив? В случай, че отговорът е положителен, може би на лице е медицински проблем, за чието лечение следва да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Прекомерното линеене или липсата му, може да бъде причинено от лоша диета, паразити, инфекции, алергии, реакция към някои лекарства, слънчево изгаряне, контакт с опасни вещества, имунни заболявания, рак, проблеми с черния дроб, бъбреците, щитовидната или надбъбречната жлеза, наред с други неща.

козинаСнимка: iStock

Всичко това следва да бъде проверено от вашия ветеринарен лекар, така че – не губете време да си уговорите час ако забележите необичайни модели при смяната на козината на кучето си. 

Можем ли да спрем пролетното линеене?

Няма как да се борите с природата. Вашето куче ще смени зимната си козина с лятна и вие не само, че няма как да спрете този процес, но и не би трябвало дори да опитвате. Това е здравословно за вашия домашен любимец, за това е далеч по-конструктивно да насочите усилията си към това да му помогнете да се справи. 

Добрата новина е, че има някои начини да намалите количеството косми, които се носят из дома ви. Това може да се случи, ако се фокусирате върху начините да ускорите процеса, така че излишната козина да бъде изхвърлена максимално бързо. Ето няколко съвета как може да стане това:

  • Четкане, четкане и пак четкане!

Когато става въпрос за смята на козината при кучетата, породата е от съществено значение. Четириногите с двойно кожухче имат естествена външна козина, която покрива по-гъстия, подобен на вълна подкосъм. Тези кучета се скубят и най-много. 

кучешка козинаСнимка: iStock

Специфичното и особено важно при тях е, че трябва да ги разресвате всеки ден, тъй като излишната козина може да се закачи и оплете в подкосъма, образувайки възли. Те водят до бучки косми, които постепенно стават по-твърди, трият се в кожата и могат да причинят ожулвания, инфекции и възпаления. 

Макар при кучетата с двойна козина да е ключово, четкането е важно при всички четириноги, особено по време на процеса на линеене. Разресването помага за поддържане на козината и кожата в добра форма, по този начин премахвате опасните възли и заплитания и улавяте много от космите, които иначе биха се „лепнали“ на дивана в хола ви, например. 

  • Изберете правилния вид четка

За да съумеете да уловите максимално количество излишна козина, трябва да изберете правилните инструменти за четкане на вашето куче. 

При дългокосместите кучета най-добра работа биха свършили четките с по-редки зъбци (2-3 реда) или тип гребен, тъй като те ще помогнат за премахване на плътния подкосъм, без да нараняват външната козина. 

При късокосместите четириноги заложете на четка с твърд косъм, последвана от такава с метални зъбци, за да премахнете качествено всичко излишно. Ако се колебаете какво да изберете – консултирайте се с ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 основни вида кучешка козина и какви грижи изискват

  • Не можете да го спрете, но можете да го ускорите

Някои стопани на кучета споделя, че приема на добавки с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини имат благотворен ефект върху козината на домашните им любимци по време на процеса на линеене. Те не предотвратяват скубането, но спомагат за по-добрия и здравословен външен вид на животното. 

Шампоаните и балсамите, специално формулирани за подпомагане на процеса на линеене, също могат да подобрят здравето на козината на вашето куче и да помогнат на козината да се смени по-бързо. Отново – тези продукти няма да спрат скубането, но както уточнихме, никой от нас не иска това, нали?

Вижте още: Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

  • Топла вана помага, но не прекалявайте

Говорейки за шампоани и балсами, топлата вана също би могла да помогне за ускоряване на падането и отстраняване на излишните косми. Въпреки това – не прекалявайте и не къпете животното прекомерно, тъй като това може да доведе до дразнене на кожата или суха, чуплива козина. 

кучеСнимка: iStock

За максимална ефективност изчеткайте кучето си преди къпане, за да се отървете от мъртвите косми, останали по козината му, а след банята – подсушете добре (ако се налага, използвайте и сешоар).

  • Ролките за мъх са вашите приятели

През това време на годината е особено важно да имате на ваше разположение армия от ролки за мъх. Това ще ви помогне да напуснете дома си, без да изглеждате сякаш до сега сте се прегръщали с върколак!

Поставете ги на видно място – до вратата и в банята, за да могат и гостите ви да ги използват. Повярвайте ни - всички ще са ви благодарни за това!

кучеСнимка: iStock

  • Бъдете в крак с почистването на къщата

Колкото и да сте усърдни в разресването и поддържането на козината на кучето си здрава, все пак няма как да минете без косми из дома си. Пускайте редовно прахосмукачка и сменяйте филтрите редовно. 

Един съвет от нас: При почистване на килими освен прахосмукачката, можете да използвате гумена метла с влакна. С нейна помощ се съберете повече косми.

  • Одеяла и калъфи за мебелите

Ако любимото място за дрямка на вашето куче в върху дивана в хола ви, решението на проблема с линеенето е просто – снабдете се с одеяло или покривало за мебели, което лесно се почиства в пералня. Поставете го там, където животното обича да си почива и ще пощадите мебелите си поне малко от бурята от косми. 

кучеСнимка: iStock

Смяната на козината на домашния ни любимец е процес, колкото здравословен и естествен за кучето, толкова и дискомфортен за стопаните му. За това – погрижете се до колкото можете да помогнете на питомеца си да се отърве от зимното си кожухче – само така отново ще можете да излизате навън спокойни, че от портфейла ви няма да изпадне топка кучешки косми!

 

Вижте още:

5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

 

Виж още