Когато най-добрият приятел на човека е твърде дружелюбен...

куче качване Снимка: iStock

Н еслучайно наричат кучетата „най-добрите приятели на хората“ – титла, която четириногите са спечелили безапелационно заради своята безусловна любов, приятелство и лоялност. Но какво се случва, ако косматият ви другар е малко прекалено дружелюбен. Или, казано недотам деликатно, практикува смущаващо поведение на обществени места, демонстрирайки своите симпатии към... нечий крак, например. Досетихте се за какво говорим, нали?

куче неприлично поведениеСнимка: iStock

Може би възглавниците на дивана ви, любимата плюшена играчка на детето ви или новото ви кресло вече са станали жертва на неконтролируемото поведение на домашния ви любимец. В началото може да ви се струва забавно, но е добре в даден момент, когато видите, че животното се „сближава“ изключително със случайни минувачи или гости, да предприемете нещо, за да ограничите това леко унизително и със сигурност – обезпокоително поведение. 

Какво може да се направи?

Тъй като няма такова нещо като „Анонимни кучета, които не могат да се контролират“, от вас зависи да направите нещо, за да ограничите желанието на питомеца си да се качва върху всичко. Ето няколко стъпки как да го направите, като за да ги предприемете като начало е важно да накарате четириногия си приятел да слезе и да се успокои. А след това:

Dogsandcats.bg
  • Кажете твърдо „не“ или „спри“

Уведомете кучето си кой е шефът и направете устна корекция, за да разбере, че поведението му „не е добро“. Може да привлечете вниманието на питомеца си, като плеснете с ръце шумно. Не забравяйте никога да не удряте домашния си любимец, за да прекъснете или да се отървете от нежеланото поведение, тъй като това само би предизвикало у него страх, както и негодувание към вас. 

куче неприлично поведениеСнимка: iStock

  • Разберете къде се корени проблема

Изучаването на причините за неудобното поведение на кучето ви е необходимо, тъй като то невинаги е сексуално по природа. И не е характерно само за мъжките кучета. Качването може да е проява на доминация, игра или просто възхищение. 

  • Разсейте кучето си

Качването се счита за инстинктивна реакция. Променете фокуса на питомеца си и той със сигурност ще се въздържи от прояви на подобно поведение в бъдеще. Насочете вниманието му към любима играчка или лакомство, например. 

  • Мълчаливо игнориране

Тъй като кучетата обичат вниманието, нещо толкова просто, колкото игнорирането на поведението може да свърши работа. Направете това, като напуснете стаята без предупреждение. 

Пренебрегването ще му позволи да осъзнае, че качването не печели вашето одобрение.

куче качванеСнимка: iStock

  • Кастрирайте кучето си

Кастрацията или стерилизацията не само регулира популацията на домашните любимци, но и намалява желанието на кучетата да се качват на почти всичко, изпречило се на пътя им. 

  • Осигурете на кучето си много движение

Тъй като ежедневната физическа и умствена стимулация помагат за освобождаване на натрупаната енергия, агресията, стреса и желанието на животното да се качва, извеждайте питомеца си на дълга, активна разходка, като включвате в нея упражнения и игри. 

  • Потърсете съвет от ветеринарния си лекар

В някои случаи прекомерното качване може да е резултат от хормонален дисбаланс. Консултацията с ветеринарния ви лекар никога не е излишна, за да се идентифицират всички възможно основни заболявания като хипотиреоидизъм, например. 

Виж още