Може ли тиктакащ часовник да помогне на кученцето да заспи

кученце Снимка: iStock

А ко наскоро сте отворили дома и сърцето си за кученце, то знаете, че първите дни с новото ви приятелче могат да се окажат известно предизвикателство. Често кутретата хленчат и плачат през цялата нощ, а стопаните им преминават от цяла палитра от емоции, чудейки се къде е бутонът „изключване“.

И тъй като не можете да обвините бедното същество – да бъде в нов дом е стресиращо, вероятно майка му, братята и сестрите му липсват, предлагаме ви някои неща, които да опитате, за да успокоите четириногото и всички да успеете да подремнете през нощта!

кученцеСнимка: iStock

Разбиране на стреса при кученцата

Преместването в нов дом е стресиращо събитие за всяко куче. Представете си, че сте изложени на нови гледки, миризми и звуци, а след това трябва да свикнете с хора, които никога до момента не сте срещали. Добавете към това липсата на майка ви и имате идеалната рецепта за стресирано животинче, което ще прояви нещастието си чрез плач, хленчене и лай. 

Dogsandcats.bg

Предотвратяване на стреса при кученцата

Вашето ново приятелче има нужда от известно време, за да се приспособи към новия си дом, да си създаде рутина към която да се придържа. Би помогнало да обособите една от стаите в дома си, която да е обезопасена и да е на негово разположение, вместо да му давате достъп до всички помещения. И въпреки че със сигурност сте нетърпеливи да поканите цялото си семейство и приятели, за да се запознаят с животното, най-добре би било да изчакате няколко дни, докато то се поуспокои и свикне малко с вас. 

кученцеСнимка: iStock

Ухание на нещо познато

Много развъдчици съветват хората, които наскоро са се сдобили с домашен любимец, да оставят нещо познато, което мирише на тях, докато кученцето е само у дома. Дали ще е стара тениска или пуловер – решението е ваше. Важното е животинчето да има достъп до него, за да се почувства по-спокойно и по-малко самотно. 

Пиковият момент на носталгия при кутретата е през нощта, когато домът ви става тъмен и тих. В този случай тиктакащ часовник, увит в одеяло, могат да имат ефективен, успокояващ ефект. 

кученцеСнимка: iStock

Осигуряване на заместители на мама

Топлината на бутилка с вода имитира тази, произвеждана от майката, братята и сестрите на кученцето ви. И тъй като домашният ви любимец вероятно никога не е спал сам до момента, с този трик ще му помогнете да се почувства по-комфортно, за да може да заспи. 

Тиктакащият часовник, от друга страна, създава положителна асоциация у малкото, имитирайки сърдечния ритъм на майка му, Взети заедно, и двете мерки могат да имат така жадувания успокояващ ефект върху четириногото, носейки му усещане за нещо познато на новото място.

Намаляване на самотата

Въпреки че са ефективни, топлата бутилка и тиктакащият часовник невинаги са достатъчни. Бъдете подготвени, че първите няколко нощи малкото кученце ще има нужда от вас, за това не би навредило, ако поставите леглото му в близост до собствената си спалня. Така то ще се чувства по-малко само, а ако хленчи, уверете се, че няма нужда да отиде до тоалетна, от вода или е гладно, че не му е студено или че не е мокро.

Ако всичките му нужди са задоволени, тогава можете да му поговорите с нежен глас, да го погалите или погушкате. И макар една-две вечери рядко да могат да доведат до формиране на навик, все пак бъдете внимателни – не си правите услуга, ако научите питомеца си да хленчи за внимание, предупреждават ветеринарни лекари.

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: 

5 най-чести грешки при стопани на кучета без опит

5 съвета при социализиране на малкото кученце