Защо кученцата дишат учестено, когато спят

кученце спи Снимка: iStock

П ървите дни с малко кученце у дома обикновено са радостно и изпълнено с много емоции време. Въпреки това, има много ситуации, с които стопаните се сблъскват, предизвикващи безпокойство и загриженост. Една от тях е учестеното дишане на четириногото, докато спи. Дали е нормално за кутретата да дишат по-бързо, докато си дремват и имаме ли причини да се тревожим? 

кученцеСнимка: iStock

Разбиране на дишането при кученцата

Преди да можем да кажем, че едно кученце диша „твърде бързо“, важно е да знаем какво е нормалното дишане при кутретата. Нормалната дихателна честота на кутретата в покой е между 15 до 40 вдишвания в минута. За сравнение, при възрастните четириноги тя е между 10-30 вдишвания в минута в състояние на релакс. 

Кученцата дишат по-често, докато спят, в сравнение с възрастните си събратя, защото растат и се нуждаят от повече кислород, за да подхрани бързия им метаболизъм и клетъчен растеж. 

Dogsandcats.bg

За това и най-добрият начин да оцените честотата на дишането на вашето кученце е, докато то спи. Акцентираме, че дремването е нещо различно в сравнение с легналото положение – важно е животното действително да спи. 

За да измерите с приблизителна точност честотата на дишане на кучето си, задайте си таймер от 60 секунди и пребройте колко пъти гърдите му се повдигат и спускат, докато си поема въздух. 

кученце спиСнимка: iStock

Защо кученцето ми диша учестено, докато спи?

Ако честотата на дишане на кученцето ви е между 15 и 40 вдишвания в минута, тя се счита за нормална и няма за какво да се тревожите. Ако тя е над средния диапазон, има няколко възможности защо това се случва. Част от тях – напълно безвредни, докато други може да изискват преглед при ветеринарния ви лекар. 

Нормални причини за учестено дишане при кученцата

  • Скорошни упражнения или игра

Най-честата причина кученцето да диша бързо, докато си почива, е скорошна игра. Ако домашният ви любимец току-що е приключил борбата с нова играчка, да ви гони из хола или да скача по вас, той се нуждае от повече кислород от нормалното, за да освободи целия натрупан въглероден диоксид и да възстанови клетките си. Това е нормална и безгрижна причина за учестено дишане на кутретата и ако това е причината, то ще забележите, че дихателната му честота ще започне да се забавя, докато си почива – обикновено през първите 10-15 минути.

кученцеСнимка: iStock

  • Температура

Ако вашето кученце спи навън в топъл ден, почива си в близост до източник на топлина като печка или камина, или ако в дома ви е горещо, животното може да диша бързо, за да се охлади.

  • Сънува

Може би най-сладката причина защо кученцата дишат бързо, докато си дремват, е сънуването. Да, малките ни космати другари сънуват точно като нас! Техните сънища се появяват по време на REM фазата, а заедно с по-честите вдишвания може да забележите и други физиологични промени, като например увеличаване на сърдечната честота, потрепване, скимтене или вой. 

  • Страх или безпокойство

Не е необичайно за малките кученца да са по-стресирани през първите си дни в нов дом. Кутретата може да изпитват и леко безпокойство – все пак съвсем наскоро са били отделени от майка си, братята и сестрите си… Всички тези емоции водят до повишаване на кортизола – хормон, който може да повиши сърдечната честота, което води и до по-учестено дишане. Обикновено реакцията на стрес ще отшуми, след като животното заспи дълбоко и след време свикне с новата си среда. 

кученцеСнимка: iStock

Необичайни причини за учестено дишане на кученце

След като разгледахме нормалните причини кученцето да диша по-бързо, докато спи, нека обсъдим и някои причини, които могат да бъдат причина за безпокойство и изискват намеса на ветеринарен лекар. 

  • Болка

Кученцата са доста тромави в своето очарование и често се нараняват. Могат да паднат, да се подхлъзнат, да бъдат изпуснати случайно, ритнати или настъпени поради дребния си размер. Ако кутрето ви изпитва болка, то ще диша по-бързо, а заедно с това може да забележите накуцване или подута област.

  • Сърдечно заболяване

Понякога кученцата се раждат с вродени сърдечни дефекти. Това може да доведе до шум и недостатъчен сърдечен ритъм, а някои четириноги могат да имат и необичайно тесни съдове и/или спукани/слаби сърдечни клапи. 

кученцеСнимка: iStock

Недостатъчният сърдечен ритъм може да доведе до лошо насищане на кръвта с кислород, което води до по-бърз сърдечен ритъм и по-учестена дихателна честота в опит да се набави повече кислород. 

Кученцата с вроден сърдечен дефект обикновено са по-слаби, уморяват се лесно и винаги ще имат по-висока честота на дишане от нормалното. Тези дефекти могат да бъдат смъртоносни и посещението при ветеринарен лекар е задължително.

  • Болест на дробовете

Кученцата имат по-слаба имунна система от възрастните четириноги. Поради това те са по-податливи на инфекции на дихателните пътища и заболявания като пневмония, грип, кашлица и други. Тези състояния възпрепятстват обмена на кислород и въглероден диоксид в белите дробове. 

Впоследствие кученцата с белодробно заболяване трябва да дишат по-бързо, за да компенсират намаления прием на кислород, който получават с всяко вдишване. Колкото по-тежки са тези инфекции, толкова по-трудно е дишането на животното. 

кученце спиСнимка: iStock

Кученцата с белодробно заболяване обикновено показват и други признаци като летаргия, кашлица, секреция от носа и намален апетит. 

  • Анемия

Червените кръвни клетки са необходими, за да пренасят кислорода в тялото на животното и да го разпределят според нуждите. Ако животното има ниски нива на червени кръвни клетки, състояние, известно като анемия, то организмът му ще трябва да работи по-усилено, за да компенсира. Това ще натовари допълнително сърцето и белите дробове, което ще доведе до повишаване на дихателната честота на животното. 

  • Тежка дехидратация (хиповолемия)

Друг компонент на кръвта, който е важен за транспортирането на кислород, е обемът. Знаем, че голяма част от кръвта е вода и ако кученцето се дехидратира, това ще повлияе на процеса на циркулация на чревните кръвни клетки, които разпределят кислорода. 

кученце хигиенни навициСнимка: iStock

Малките кученца лесно се дехидратират от болест, топлина, твърде много игра и др. Уверете се, че домашният ви любимец винаги има достъп до прясна питейна вода, помнете – кутретата се нуждае от 3-4 пъти повече живителна течност, отколкото възрастните си събратя. 

  • Диафрагмална херния

Друга вродена аномалия, с която кученцата могат да се родят, е вид диафрагмална херния, наречена перитонеално-перикардна диафрагмална херния (PPDH). Това се случва, когато диафрагмата, която разделя корема от белите дробове, не се развива правилно. Коремни органи, каквито са черният дроб и тънките черва, могат да се промъкнат през дефекта на диафрагмата и да притиснат белите дробове на засегнатите кученца. Това води до учестено дишане, което обикновено не отшумява с времето. Състояние, което може да бъде животозастрашаващо.

Кученцето диша бързо: нормално ли е?

През по-голямата част от времето учестеното дишане на малките кученца, докато спят, е нормално и нямате поводи за безпокойство. Това е особено вярно, ако то продължава само няколко минути и не се случва всеки път, когато животното подремва. Въпреки това има някои случаи, които са по-тревожни и изискват посещение при ветеринарен лекар. 

Вижте още:

Защо малките кученца са толкова пухкави

Виж още