От колко сън имат нужда малките кученца

бебе куче Снимка: iStock

М оже би сте чували от познати с деца или ако самите вие имате новородено, че за новите родители сънят бързо се превръща в мъглив и неясен спомен. Дали обаче същото се отнася и до домашните ни любимци?

Бебетата кученца растат и съзряват много по-бързо в сравнение с новородените човечета. И като говорим за скорост, нещата горе-долу изглеждат така: когато доведете кутрето у дома, то е на поне 8 до 12 седмици, нали? Е, до този момент то вече е научило доста неща както от майка си, така и от останалите си събратя в котилото.

бебе кучеСнимка: iStock

И докато вашето безпокойство като нов стопанин тепърва започва, улисани в нещата от „контролния списък“ като избор на храна, играчки за дъвчене, легло и други, може би не се замисляме толкова дали косматото ни приятелче получава почивката, от която се нуждае? Въпреки изтощението от всички нови отговорности, няма как да не се запитаме: Какво можем да очакваме, когато става въпрос за навиците за сън на малките кученца? Колко дълго спят кутретата и къде е най-добре да положат малките си главички?

Dogsandcats.bg

Колко дълго спят кученцата?

Когато си представяме едно малко кученце у дома, винаги в ума ни изниква образа на една сладка топчица обич, която е заредена с неизчерпаеми количества енергия, нали? Да, свикнали сме да възприемаме целодневната дрямка по-скоро като присъща на по-зрелите и дори – възрастни четириноги. 

кученцеСнимка: iStock

Но едва ли е възможно да сме по-далеч от истината в тези си предположения. Защото,

независимо от породата си, типичното кутре спи между 16 до 18 часа на ден. И като всяко новородено бозайник – колкото по-младо е то, толкова повече време прекарва в царството на сънищата.

Защо това е така?

Основната отговорност на бебетата от всеки вид е да се хранят и да растат. Родителят или в конкретния случай – собственикът на животното е отговорен за осигуряването на качествена храна и сигурност по време на продължителната почивка. 

Растежът изисква енергия, която се допълва чрез постоянно хранене, докато кученцето е будно, а по време на сън то се възстановява. Вероятно знаете, че правилната и качествена почивка е от решаващо значение за всички нас, независимо от вида, а при кутретата тя е още по-определящ фактор за физическото, умственото и емоционалното им развитие. 

малко кученцеСнимка: iStock

Къде трябва да спи кученцето през първите дни от съвместния ни живот?

Всеки, отглеждал кученце или прекарвал достатъчно време в съзерцание над сладки фотоси на спящи кутрета в мрежата, знае, че едно кученце може да задреме… навсякъде! За целите на домашното обучение, разбира се, е важно колкото се може по-рано да привикнете животинчето да си дремва на определено място. Желателно е то да е по-уединено – кътче, където четириногото ще се чувства комфортно и може да си почива непрекъснато. 

Подобно на човешките бебета, внезапни звуци или постоянен шум могат да нарушат съня на кутрето, увеличавайки шансовете то да стане по-раздразнително, непослушно и да се държи лошо през времето, когато е будно. 

Инвестирайте в добро кучешко легло, което животинчето харесва, допълнете комфорта му с меко одеялце или възглавничка – всичко това е важно, за да му гарантирате спокойна почивка. 

бебе кучеСнимка: iStock

Добре ли е кученцето да спи в леглото до нас?

Ние не бихме го препоръчали или поне не и докато кученцето не свикне с домашното обучение. И не поради факта, че по този начин ще предпазите от напикаване леглото си, а защото пропуските и несъответствията в обучението могат да повлияят на поведението на домашния ви любимец занапред. 

Как да помогнем на кученце да спи по-добре?

Безспорно една от най-големите грижи на всеки родител – било то и на човешко бебе или на новородено кученце, са съмненията, че то не спи достатъчно и е твърде дълго в будно състояние. А бъдете сигурни, че когато кутрето започне да скимти жално през нощта, това няма как да не повлияе и на вашия сън. Как обаче да се справим с кученце с проблеми в съня и какво можем да направим, за да осигурим пълноценна почивка и на него, и на себе си?

кученце спиСнимка: iStock

Напикаването в леглото, например, е сред водещите и съвсем нормални неща, които се случват при едно кученце, което все още развива своята мускулатура, включително тази й част, отговорна за контрола над пикочния мехур. Ако животното редовно мокри постелята си, по-малко вода преди лягане и възможност да се облекчи (кратка разходка), са сред възможните решения на проблема.

Що се отнася до съня през нощта, установяването и придържането към определени навици и рутина е от ключово значение. Упражненията трябва да са толкова редовни, колкото и времето за хранене.

Въпреки че може да е неприятно, нощното будуване на кутрето не бива да ви тревожи. Далеч по-притеснително би било, например, ако кученце, което изглежда си дремва съвсем нормално, става внезапно по-летаргично по време на будното си време. Ако случаят е такъв, прегледайте устата му, по-точно – венците. Изглеждат ли ви бледи или сиво-бели? Ако това е така, може да се касае за симптом на анемия – състояние, свързано с кръвта, което отнема енергия и кислород.

Разбира се, в идеалния вариант кученцето ви спи много – и през деня, и през нощта. Това е страхотно и несъмнено е знак, че то расте и се развива добре, а вие безспорно се справяте чудесно подкрепяйки го!

Вижте още: 

Ето защо всички се умиляваме при вида на малко кученце!

Виж още