Най-добрите породи кучета, ако живеете в апартамент в града

куче апартамент Снимка: iStock

Ж ивотът с домашен любимец в апартамент носи много предизвикателства. Най-практично и умно от ваша страна би било да изберете порода куче, която се адаптира добре към живота в по-малко пространство, включително такава, която има по-малка нужда от упражнения, не особено гласовита (помислете за съседите!) и по възможност – по-социална (освен ако цялата сграда не е ваша, разбира се!). 

Ето някои страхотни малки кучета, които оглавяват класацията за най-подходящи за отглеждане в апартамент в града. 

Дружелюбна и привързана порода със среден към малък размер, чиито представители се адаптират чудесно към живота в апартамент. В лицето на едно Френчи ще имате верен другар – имайки предвид, че в исторически план тези четириноги са отглеждани именно като компаньони. 

куче апартаментСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Любимо кученце на кралските особи, Кавалер Кинг Чарлз шпаньолите се справят повече от чудесно с живота в по-ограничени пространства. Те са чудесен избор за семейства с деца – винаги нетърпеливи да угодят, играят или демонстрират научените нови трикове! Тези кученца се наслаждават с еднаква сила на поход в планината, случайни спортни изживявания или кротко разтриване на коремчето, докато си почиват на килима в хола ви. 

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Въпреки че мнозина смятат, че породата идва от далечен Китай, всъщност тя произхожда от Тибет. Считани са свещени, тези симпатични мъници били верни компаньони на монасите по време на медитация. В днешно време можете да видите представителите на породата гордо крачещи по улиците на всички големи градове. Считани за едни от най-подходящите домашни любимци за отглеждане в апартамент, техният непринуден характер ги прави идеален избор. 

куче апартаментСнимка: iStock

Въпреки че Бишоните имат малко по-специфични нужди що се отнася до груминга, тези мъници са чудесни за отглеждане в апартамент по няколко причини. Те са дружелюбни и умни, обичат да учат нови трикове и команди. Важно е да имате предвид обаче, че имат нужда от достатъчно време за игра и физическа активност. Избягвайте да ги оставяте за дълго сами, защото могат да се отегчат бързо. 

бишон фризеСнимка: iStock

Ако търсите малка и умна порода, то Померан е точно за вас! Тези кучета се адаптират добре към живота в апартамент. Да, нуждаят се от малко допълнителни упражнения, но пък са верни компаньони и се привързват изключително силно към стопанина си. Нещо повече, знаете ли, че Помераните са страхотни служебни кучета, които могат да бъдат обучени за откриване на пристъпи (при хора с медицински проблеми, които нямат възможност да отглеждат Лабрадор, например). 

ПомеранСнимка: iStock

Смело можем да кажем, че Йоркитата са нещо като емблематична порода за градския живот – не само у нас, но и по целия свят. Едва ли можете да се разходите в близкия парк, например, без да се натъкнете на някое от тези малки, но много смели четириноги. Дружелюбни, енергични и много игриви, те са порода, която се нуждае от малко повече упражнения извън апартамента ви. Добрата новина е, че Йоркито ви винаги ще е нетърпеливо да се разходи из квартала заедно с вас. 

куче апартаментСнимка: iStock

Отгледани, за да бъдат нещо като по-малка версия на Бултериерите, тези кучета бързо се издигат в редиците като една от най-популярните малки породи в САЩ към днешна дата. Умни, нежни, дружелюбни кучета, които се адаптират добре към живота в апартамент и са готови на всякакви щури забавления, стига семейството им да участва в тях!

бостън териерСнимка: iStock

Малтийската болонка е древна порода, която е редом до човека от хиляди години. Малки, но за сметка на това силно привързващи се и адаптивни кучета, което ги прави чудесен избор за отглеждане в апартамент. Въпреки че имат някои по-високи изисквания що се отнася до упражнения, те се поддават лесно на обучение, което прави грижата за тях лесна. 

малтийска болонкаСнимка: iStock

Заключителни мисли

Теоретично всяко куче може да се адаптира към живот в апартамент. И въпреки че изброените по-горе породи се считат за едни от най-добрите по определени показатели, важно е да запомните, че всяко куче е индивидуално. Някои имат по-високи, други – по-ниски енергийни нужди. За това винаги е добре да отделите време, за да проучите породата, която сте харесали – за да сте сигурни, че ще имате възможност да задоволявате всички нужди на животното, включително физически, умствени и обучение. Без значение къде точно живеете. 

 

 

 

 

 

 

Виж още