Знаете ли точно колко зъба има кучето ви?

куче човек Снимка: iStock

Г рижата за денталното здраве на домашните любимци често се пренебрегва от собствениците на кучета. За това, решихме да обърнем внимание на различните кучешки зъби и тяхното предназначение – за да разберете по-добре анатомията на четириногия си другар. 

куче зъбиСнимка: iStock

Както може би знаете или се досещате, питомецът ви има различни видове зъби, които имат и своето конкретно предназначение и цел. 

Колко зъба имат кучетата?

Dogsandcats.bg

Кучетата имат по 42 постоянни зъба, които започват да се появяват, когато кутрето е на възраст между 3 и 7 месеца. 20 от тях са разположени на горната, а 22 – на долната им челюст. 

При възрастните четириноги има 4 различни вида зъби. Всеки от тях изпълнява различна задача и помага на кучето ви да смачка храната и да я сдъвче добре.

куче зъби миенеСнимка: iStock

Четирите вида зъби, които има всяко куче са:

  • Резци
  • Кучешки зъби
  • Премолари/предкътници
  • Кътници

куче с оголени зъбиСнимка: iStock

  • Резци

Зъбите, които са разположени отпред, се наричат резци. Както долната, така и горната челюст на кучето има по 6 резци. Те служат главно за хващане на предмети и храна, но могат да се използват и за дъвчене. Тези зъби са малки и всеки от тях има по един корен. 

  • Кучешки зъби

Това са може би най-известните кучешки зъби и всеки може да ги разпознае. Те са и най-дългите зъби в челюстта на кучетата. Всяко четириного разполага с два кучешки зъба в долната и два – в горната си челюст. Както може би сте забелязали, тези зъби са извити, за да осигурят по-добър захват на животното. Подобно на резците, те също имат само по един корен. 

куче с оголени зъбиСнимка: iStock

  • Премолари

Зад кучешките зъби са разположени премоларите. Всяко възрастно куче има общо 16 предкътника – 8 в долната и 8 в горната челюст. Използват се за хрускане и дъвчене на храната. За разлика от резците и кучешките зъби обаче, предкътниците могат да имат дори троен корен. 

  • Кътници

Кътниците се намират в задната част на устата на кучето. Горната челюст се състои от 4 кътника, а долната – от 6. Четириногите ги използват, за да смачкат храната на по-малки парченца, които са и по-лесни за преглъщане и смилане. Подобно на предкътниците, моларите също могат да имат дълбоки и разклонени корени.

куче зъбиСнимка: iStock

Защо е важно да се грижим за зъбите на домашния си любимец?Основната причина защо е важно да почиствате редовно зъбите на кучето си, е свързана с неговото здраве. Според резултатите от последни проучвания, почти 80% от четириногите на възраст под три години показват – в по-малка или по-голяма степен, признаци на пародонтоза. 

Другата основна причина е лошият дъх, който е по-осезаем и по-често срещан при кучета, които имат зъбен камък или плака. И не на последно място – редовната дентална грижа ще намали риска от преждевременна загуба на зъби в следствие на някакво заболяване. 

Вижте още: 

Как естествено да освежим дъха на кучето си

10 съвета за поддържане на зъбите на вашето куче здрави

 

 

 

Виж още