И кучетата могат да имат акне

куче Снимка: iStock

К огато чуем за акне при хората, се сещаме за онези пъпки по лицето, които се появяват по време на пубертета. Това е болестно състояние на кожата, проява на себорея, при което отворите на мастните жлези се запушват, образувайки комедони (черни точки), които се превръщат в зачервени пъпки с гнойни върхове. При хората то се появява предимно по лицето, гърдите и гърба, като често оставя белези за цял живот. Знаехте ли обаче, че и домашните ни любимци могат да страдат от акне?

Акнето при кучетата е възпалително състояние, което възниква, когато косматите фоликули на кучето се раздразнят. Това може да доведе до поява на пъпки и червени подутини – главно около устните и в областта на муцуната. По-често акне се появява при по-късокосмести четириноги, а най-податливи (подобно на тийнейджърите) са по-младите кучета.

Ако забележите признаци, че домашният ви любимец страда от акне, трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар за поставяне на правилната диагноза и курс на лечение. 

Симптоми на акне при кучетата

Акнето при кучетата е състояние, което се характеризира с червени подутини, черни точки и пустули (гнойни пъпчици). В някои случаи може да причини и подуване на долната част на муцуната на кучето. При по-тежките случаи не са изключени инфекции и възпаления. Ако състоянието не се лекува – може да останат белези, точно, както е и при хората. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Причини за поява на акне при кучетата

Все още не е известна точната причина за поява на акне при кучетата. В някои случаи изглежда сякаш това е генетично обусловено състояние, а ветеринарните лекари смятат, че някои породи са по-предразположени от други. Такива са, например:

  • Английски булдог
  • Боксер
  • Немски дог
  • Ротвайлер
  • Немски късокосмест пойнтер

Заедно с възможната генетична предразположеност, някои кучета могат да получат акне и след претърпяна травма в областта на муцуната и брадичката. Потенциална причина са и алергиите, както и други свързани с тях кожни заболявания. 

Лечение на акне при кучетата

Ако забележите, че домашният ви любимец има акне, вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да се справите успешно със състоянието. Специалистът ще извърши физически преглед, за да потвърди, че не се касае за друг вид кожно заболяване. Лекарят ви може да направи тест за трихофития, чиито симптоми наподобяват акне в ранните му стадии. 

кучеСнимка: iStock

Лечението на акне при кучетата най-чести е локално, чрез използване на бензоил пероксид. Може да се използва лосион, шампоан или гел. Ако ситуацията го изисква, ветеринарният ви лекар може да изпише стероиди – при значително възпаление и подуване. Уверете се, че спазвате точните инструкции на ветеринарния си лекар и да завършите целия курс на лечение. 

Никога не прилагайте човешки продукти срещу акне върху вашето куче. 

 

Забелязвали ли сте пъпки или акне по муцуната на вашето куче? Как се справихте с проблема? Споделете ни в коментарите по-долу!

Виж още