11 най-популярни представители на семейството на териерите

териери Снимка: iStock

А ко имате териер или някога сте имали шанса да сте близо до някой от представителите на тази група кучета, то добре знаете, че това са животни, отличаващи се със своя упорит, на моменти – своенравен нрав. В различни размери и форми,

териерите са обичани домашни любимци по целия свят заради своята смелост, енергия и голямо сърце! Дори и най-малките представители на това знаменито семейство са големи по дух (и самочувствие, бихме добавили ние!). 

Често може да чуете, че териерите не се препоръчват за стопани без опит в отглеждането на домашни любимци. Попаднали в правилния и любящ дом обаче, те могат да са изключителни активни другари. Буйни кучета, спечелили сърцата на мнозина – те ще намерят ключа и към вашето – стига да им позволите! 

Dogsandcats.bg

териериСнимка: iStock

Предлагаме ви да се запознаем заедно с 11 от най-популярните породи териери.

Шнауцерите са работна порода, която произлиза от Германия, а тяхната мини версия е селектирана от фермери, които имали нужда от куче, което да им помага с лова на плъхове. И така – те кръстосали шнауцери с по-малки породи териери, за да създадат четириного, което прилича на Стандартен шнауцер, но е абсолютен териер по нрав. Дружелюбни и интелигентни, те са бдителни, енергични и много игриви животни!

мини шнауцерСнимка: iStock

Уест Хайленд Уайт териер (Уести) е шотландска порода, известна с бялата си козина. Но и не само! Това са активни и независими кученца, които обичат да прекарват време със семейството си, а игрите са сред любимите им занимания! Обикновено не се препоръчват за семейства с деца или други малки животни, но с подходяща дресура и социализация, могат да се превърнат в страхотни спътници на всяко хлапе! 

териериСнимка: iStock

Една от, признаваме си – най-любопитните породи за нас в класацията, може би поради факта, че не е често срещана у нас. Мекокосместият пшеничен териер е ирландска порода, известна най-вече с еднослойната си козина, което ги прави добър избор за хора с алергии. Използвани като универсални селскостопански кучета и помощници за пастирство, лов и охрана на добитък, те са енергични, игриви и много социални четириноги. А това ги прави чудесен избор за семейни кучета за хора от всички възрасти. 

териериСнимка: iStock

Има няколко любопитни неща, свързани с тази порода. Едното от тях е, че те имат уникално наследство – създадени са чрез кръстосване на булдози и териери, за да участват както в контрола на вредителите, така и в кървави спортове, като стръв за бикове и мечки. Днес Бултериерите са активни, любящи и силно привързани компаньони, които са страхотни с деца от всички възрасти.

териериСнимка: iStock

Най-голямата от породите териери, Еърдейл териерът е английска порода, използвана за лов на видри. Заради своята смелост и лоялност към близките си, те са „преквалифицирани“ и като военни помощници, водачи на слепи хора и полицейски кучета. Независими и интелигентни домашни любимци, те са дълбоко лоялни към семейството си.

териериСнимка: iStock

Скоч териерите както още ги наричат, са любима порода на много известни личности, включително президентите на САЩ Франклин Д. Рузвелт и Джордж У. Буш. Те са бдителни, териториални и бурни кучета, притежаващи традиционната леко-ината личност на териерите. Въпреки че са своенравни и често дресурата им се оказва истинско предизвикателство, те са изключително верни и лоялни на стопанина си.

териериСнимка: iStock

Керн са една от най-старите породи териери, идващи от Шотландия. Тези малки кученца са се използвали за лов на плъхове и се отличават с бдителна, енергична и интелигентна личност. Справят се чудесно в активни семейства, които водят динамичен начин на живот, но не се препоръчват за стопани без опит, тъй като могат да бъдат трудни за обучение. Те са упорити мъници, които, макар и независими, обичат да прекарват времето си с любимите си хора.

териериСнимка: iStock

Тези четириноги имат лоша репутация заради миналото си. Първоначално използвани в битки, като стръв за бикове и мечки, когато тези кървави спортове са забранени, те стават популярни домашни любимци. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

Въпреки силното си, мускулесто телосложение, Стафордширските бултериери са една от най-добрите породи за семейства с деца. Често наричани „кучета-бавачки“, тези четириноги са активни, социални и обичащи забавленията. А като бонус – търпението им към малчуганите е безгранично!

Йоркитата са една от най-малките породи кучета, но не се подлъгвайте по размера им – в тях се крие куче с голяма личност и характер. Предпочитани домашни любимци от семейства по целия свят, те смятат, че са господарите на къщата и често могат да бъдат упорити, когато става въпрос за правила и обучение.

Йоркширски териерСнимка: iStock

Йоркитата са шумни животни, които искат винаги (буквално и преносно) гласът им да бъде чут, но са и отлични компаньони. Въпреки чудесните си качества обаче, са по-склонни да бъдат колебливи около деца и непознати. 

Бостъните са средна порода кучета, която първоначално е била отглеждана за боеве. Днес те са сред най-милите и любвеобилни четириноги, нежни, привързани и, разбира се, игриви! Въпреки че не са толкова големи, нивата им на енергия са забележително високи. Бостън териерите се адаптират добре към нова среда, дори и към по-малки апартаменти, но все пак имат нужда от достатъчно пространство за игри.

териериСнимка: iStock

Джак Ръселите са английска порода териери, които са отглеждани в миналото за лов на лисици. Макар днес да е забележителна рядкост да видите някой от представителите на породата, заровил муцуна в дупката на някоя лисица, тези симпатични мъници все още имат енергията да преследват плячката си с пълна скорост!

териериСнимка: iStock

Джаковете се привързват силно към стопанина и семейството си, следвайки ги буквално навсякъде. Колкото и да са любящи обаче, типичният инат на териерите не им е чужд. За това и представителите на породата се нуждаят от много време за игра и обучение – в противен случай няма как да контролирате високите им енергийни нива. И да, може да се наложи да прекарате часове в игри на хвърляне и носене на топка, но ще бъдете възнаградени с много допълнителни гушкания!

Виж още