10 породи кучета, които са независими компаньони

Еърдейл териер Снимка: iStock

В сяко куче притежава своя индивидуалност и чар. И голяма част от характеристиките на дадена порода варират между представителите й. Въпреки това, има някои четириноги, които са известни с определени черти. Лабрадор ретривърите са популярни като почитатели на водата и привързани към семействата си, а Английските булдози – като леко мързеливи и глуповати. А някои породи са известни и със своята независимост. 

Кучетата, които сме събрали за вас в този списък, се отличават със своя индивидуалност, самостоятелност и по-скоро „котешки нрав“. Какво имаме предвид? Четете по-долу, за да се уверите сами. 

Акита е голямо японско куче, мощно, независимо и силно лоялно към семейството си. Има две вариации на породата – японска и американска, но независимият, леко дистанциран характер на животните е характерен и за двете. 

Афганската хрътка е голямо и елегантно куче, използвано в миналото за лов. Смята се, че това е една от най-древните породи, на която можем да се радваме и днес. Дистанцирани и с подчертано достойнство, те са относително независими от стопаните си, но са известни с това, че понякога могат да са силно защитни.

Dogsandcats.bg

Средно голяма порода, произхождаща от Китай, чиито представители в миналото са използвани като работни кучета с общо предназначение. Днес те се отглеждат предимно като домашни любимци и са известни с това, че са независими, сдържани и дори – е леко котешки темперамент. 

Това голямо работно куче е било и все още се използва за теглене на шейни и каруци. Те се справят чудесно със суровата зимна среда на далечния север, а тяхната независимост ги прави ефективни в различните задачи, с които се заемат. Смята се, че поради техния произход, те имат темперамент, донякъде примитивен в сравнение с други съвременни породи. 

Шиба ину е малко японско куче, подобно по външен вид на Акита. Собствениците на подобни домашни любимци отбелязват, че представителите на породата са като „котки, заклещени в кучешко тяло“ – силно независими и самодостатъчни си. А приликата им с мъркащите домашни любимци стига до там, че Шиба мият краката и стъпалата си, точно, както го правят котките. 

Керн са една от най-старите породи териери, известни със своето независимо и енергично поведение. Те са много активни кучета, дори и на закрито, което ги прави неподходящи за тези, които търсят домашен любимец, който спокойно да си дремва у дома. 

Басенджи са средно голяма африканска порода кучета, известна с това, че представителите й не лаят. Сдържани и независими четириноги, те са дистанцирани – черта, която погрешно ги етикетира като глупави. 

Шотландският териер е популярно малко куче, което, вярно на териерското си наследство, е относително независимо и със силна воля. Те са дребни, но здрави, териториални и енергични кучета, които често не са най-добрият избор за стопани без опит.

Най-големият от териерите, Еърдейл са мощна порода кучета, отличаващи се със силна воля. Първоначално използвани за лов на видри, те са служили и като военни, и като полицейски кучета. 

Техният независим характер се свързва с ловното им наследство, тъй като в миналото са отглеждани и обучавани да ловуват сами. 

Шар Пей е китайска порода кучета, която се отличава с бръчките по цялото си тяло. Първоначално използвани като кучета-пазачи, те са подозрителни към непознати и същевременно – силно лоялни към своите собственици. Независимата им личност има нужда от ранно обучение и социализация, за да се избегнат проблеми с агресията на по-късен етап. 

Виж още