12 независими породи кучета със силна индивидуалност

Аляски маламут Снимка: iStock

В сички кучета са индивидуални и характеристиките им варират в зависимост от четириного на друго, но има някои породи, които са известни с определени черти. Лабрадор ретривърите, например, са популярни семейни кучета, за които се знае, че обичат водата и са силно привързани към стопаните си. За Английските булдози пък се знае, че не са особено активни кучета и едва ли ще се втурнат да гонят топка в близкия парк, например. А има и породи, които се отличават със своя независим и понякога – дори самодостатъчен характер. Наричат ги и „по-котешки“ ориентирани, но истината е, че тези кучета притежават силна индивидуалност, често бъркана от страна на хората с инат. Предлагаме ви 10 породи, с които да илюстрираме какво точно имаме предвид:

Акита са големи японски кучета, отличаващи се мощна физика, независим характер и силно лоялни към семейството си. Представителите на тази едра японска порода често се използват като полицейски кучета или пазачи в родината си. Причината – силно защитния им характер. Като домашен любимец Акита често са предпазливи към непознати, подхождат резервирано и недоверчиво. 

АкитаСнимка: iStock

Афганската хрътка е голямо, елегантно куче, първоначално използвано за лов. Те са едни от най-древните четириноги, а представителите на породата се отличават с това, че са дистанцирани и горди, относително независими от стопаните си.

Dogsandcats.bg

Чау Чау са средно големи и силни кучета, произхождащи от Китай, където са използвани като работни четириноги за различни дейности. Днес те се отглеждат предимно като домашни любимци и са известни с това, че са независими, сдържани и дори, според някои, с „котешки темперамент“.

Чау ЧауСнимка: iStock

Тези големи работни кучета са били и все още се използват за теглене на шейни и каруци. Свикнали да се справят със суровите зимни условия в далечния север, именно тяхната независимост ги прави ефективни работници. 

Аляски маламутСнимка: iStock

Шиба са малки японски кучета, подобни на външен вид с Акита. Собствениците на тези четириноги отбелязват, че домашните им любимци са много „котешки“ настроени и независими, като често можете да ги видите да мият краката и стъпалата си, както правят мъркащите питомци. 

Шиба инуСнимка: iStock

Вижте още: Акита срещу Шиба ину: Каква е разликата

Керн са едни от най-старите териери и са известни със своето независимо и енергично поведение. Те са много активни кучета, дори и на закрито, и по-скоро не са подходящи за хора, които търсят спокоен домашен любимец. 

Басенджи са известни най-вече като „кучетата, които не лаят“, тъй като в действителност те издават специфични по-тихи звуци. Сдържани и независими четириноги, верни на стопаните си, те имат силно развит хищнически инстинкт, поради което не се препоръчва да ги отглеждате заедно с други по-малки домашни любимци (като зайчета или папагали, например).

басенджиСнимка: iStock

Вижте още: 10-те най-стари породи кучета в света

Шотландските териери са популярни малки кучета, които, верни на териерското си наследство, се отличават с независим дух и силна воля. Те са малки, но здрави, териториални и енергични, често обаче могат да проявят инато поведение, което ги превръща в неподходящ избор за стопани без опит. 

Скоч териерСнимка: iStock

Древна порода, чиито представители също са използвани за лов и състезания. Въпреки независимият си характер, това са много нежни кучета, които са сравнително спокойни и кротки на закрито.

хръткаСнимка: iStock

Най-големият представител на семейството на териерите, Еърдейл е мощна порода със силна и независима воля. Първоначално използвани за лов на видри, те са служили и като военни и полицейски кучета. Независимият им характер идва от ловното им наследство, тъй като са отглеждани и обучавани да ловуват сами.

Еърдейл териерСнимка: iStock

Китайска порода, чиито представители се отличават със силно набръчканата си кожа. Верни пазачи, те са подозрителни към непознати и силно лоялни към своите собственици. Въпреки безрезевната си лоялност обаче, Шар Пей не са привързани, а по-скоро независими четириноги. Ранното обучение и социализация при тях са особено важни, за да се избегнат прояви на агресивно поведение. 

Шар ПейСнимка: iStock

Вижте още: 5 древни китайски кучета, които ще ви донесат късмет през Лунната нова година

Манчестър териерите първоначално са използвани като кучета за лов на плъхове и зайци, а упоритият им темерамент и волево поведение са ценени от стопаните им. Те се считат за една от най-старите породи териери и са независими, но дълбоко лоялни към семейството си кучета. 

 

 

Виж още