Баварска планинска хрътка

Баварска планинска хрътка Снимка: Istock

Други имена

Bavarian Mountain Scent Hound, Bavarian Mountain Hound, Bayrischer Gebirgsschweisshund

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

44 см. 52 см.

Тегло

20 - 25 кг.

Живот

10 - 14 г.

Произход

Бавария, Германия

История

Баварската планинска овчарка, наричана още кръвоследник, е селектирана в Германия като куче, чиято работа е да ходи по хладна диря и да открива ранения дивеч. Това животно обединява в себе си ловните качества на различните гончета в Бавария. За най-вероятни негови предци се смятат Хановерският кръвоследник и Тиролското гонче. “Баварецът”, както го наричат, по правило не живее в глутница, а “работи” самостоятелно. Породата официално е призната и записана през 1912 година.

Външен вид

Макар да прилича много на Хановерския кръвоследник, тази хрътка е забележимо по-лека и компактна. Това му позволява да бъде достатъчно издържлив, без да отстъпва на събратята си със своята чудесно развита мускулатура. Мъжките екземпляри достигат до 47-52 см, а женските 44-48 см. Главата е силна, черепът – средно широк, муцуната - удължена, със солидни челюсти, носът – черен или тъмночервен.Ушите са високо поставени, висят “тежко” на главата. Вратът е средно дълъг, гръдният кош е добре сложен, средно широк. Козината е къса, гладка и прилепнала. На цвят е жълто-кафява до яркожълта, както и тигрова. Стандартът задължава черна маска на муцуната.

Характер

Тихо и кротко куче, с уравновесен характер и много привързано към стопаните си. Безстрашно, енергично, бързо и подвижно – с много добро обоняние и силно развит ловен инстинкт. Ходенето по следа, гонене на птици и котки – всичко това доставя голямо удоволсвие на тези кучета, които по време на лов буквално не губят от очи стопанина си. И докато невероятното им обоняние и ловна страст ги правят незаменим помощник по време на лов, вкъщи те са спокойни пазачи, които ще защитават семейството си с цената на всичко.

Умни, но с доста доминиращ характер, “баварците” са изключително свободолюбиви и трудно се поддават на обучение, различно от това, свързано със заложените им ловни инстинкти. Необходим е опитен треньор, а физическите наказания и грубости са абсолютно забранени.

Dogsandcats.bg

Здраве

Баварската планинско куче се слави със своето добро здраве. Възможно е обаче да страда от някои генетични предразположения, сред които: тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. Не са изключени различни видове инфекции на ушите, проблеми с очите, различни кожни заболявания, сред които демодекоза и дерматит.

Грижа

Макар да е ловна порода, Баварската хрътка се възприема като член на семейството. За това, ако отглеждате това куче в двор, задължително го прибирайте за през нощта вътре. Изключително любвеобилно животно, то би понесло трудно самотата навън. Ако се гледа в апартамент, дългите разходки, съчетани с физическо натоварване са задължителни, като трябва да му се дава възможност да потича на воля.

Хранене

Баварската хрътка има нужда от висококачествена храна, премум клас, за поддържа добрата си физическа форма и да си набавя необходимите витамини и минерали. Можете да допълвате менюто й с натурални продукти като месо, нискомаслена извара, риба на пара и варени зеленчуци. В никакъв случай да е й се дава прясно мляко, пикантни и мазни храни, пилешки тръбни кокали или тестени изделия.

Деца и домашни любимци

Баварската хрътка се разбира с деца от всички възрасти, но най-добре е да не я оставяте сама с най-малките, защото в желанието си да играе, тя може да ги нарани. Към други домашни любимци и кучета, “баварецът” е по-скоро резервиран, но с подхдяща социализация би могло да се спогоди дори с котки. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още