10 страшни кучета: Сладки породи с груб външен вид

куче Снимка: iStock

З наем, че кучетата са редом до хората от хиляди години. През всички тези десетилетия, четириногите са изпълнявали различни задачи, но функцията им на пазачи на дома и имуществото на стопаните, може би е една от най-старите, запазили се и днес. Някои от тези животни са отглеждани за защита и охрана, докато други дори са използвани като бойни кучета. И всичко това, благодарение на страшния им външен вид. 

С подходящо обучение, обич, внимание и напътствия, всяко от тези четириноги може да се държи съвсем нормално. Всъщност, някои от тях са известни с търпеливия си и нежен нрав, включително – и с толерантност към деца. За съжаление, несправедливата им репутация, категоризираща ги като „агресивни“ или с „опасен темперамент“, произтича от страха, който внушават, както на натрапниците, така и на хищниците. Или иначе казано – на плашещия им външен вид и респектиращо присъствие.

Някои от тези кучета се отличават със забележително силна захапка, мускулесто тяло или са плашещи просто, защото имат силен лай. И да, те безспорно са сред най-добрите защитници на дома и семейството си. Но тези четириноги могат да дадат много повече на стопаните си!

Dogsandcats.bg

Разгледайте списъка ни по-долу, за да се уверите в това!

Как се класифицират страшните кучета?

Както споменахме, някои породи кучета се смятат за „страшни“ поради плашещия им външен вид. Те често са едри, високи, мускулести и бдителни, може да имат силен и респектиращ лай, който отблъсква всеки, който има намерение да влезе неканен в дома им. Обикновено това са породи, отглеждани за лов и защита, често такива четириноги се обучават за пазачи и полицейска работа.

кучеСнимка: iStock

За съжаление, тези качества и характеристики са създали лоша репутация на някои от породите и те често са етикетирани като „страшни“. А истината е, че в по-голямата си част това са нежни и любящи четириноги, които се привързват силно към стопанина и семейството си. Стига да им се даде подходящо обучение и социализация.

Това, че едно куче изглежда „страшно“ на пръв поглед, не означава, че по своята същност е по-опасно или агресивно от всяка друга порода. Развъждането на животни с цел охрана изисква подобен респектиращ външен вид. Но под тази опасна обвивка често се крие куче с нежен и лоялен темперамент, готово на всичко, за да защити членовете на семейството си. 

10 породи кучета със страшен и респектиращ външен вид

За съжаление, питбулите имат репутацията на агресивни кучета, поради което мнозина ги намират за страшни. Този етикет, останал от времето, когато тези животни са участвали в кучешки битки, кара много хора да подхождат с предубеждение към тях. Въпреки че са мускулести и мощни, питбулите не са по-опасни от другите породи. 

Добрата новина е, че благодарение на различни кампании в световен мащаб, обществото става все по-наясно с истинската природа на тези кучета. И колко интелигентни, лоялни и любящи домашни любимци са те. 

кучеСнимка: iStock

Питбулите не са подходящи за всеки, особено за хора, които не са в състояние или не желаят да отделят достатъчно време за обучение и социализация на питомеца си. Американският питбул териер е фантастичен другар за децата. Това са нежни, приятелски настроени и изключително интелигентни животни. Те са много енергични и се радват да участват в различни семейни дейности.

Вижте още: Кои са 5-те вида питбули и какво трябва да знаем за тях

Кане Корсо е порода, която мигновено изниква в ума ни, когато говорим за страшни кучета. И това е съвсем разбираемо – това са големи, силни и респектиращи животни, които някои намират дори за ужасяващи. Освен големите размери на тялото, Кане Корсо имат и огромна глава, будно изражение и мускули, показващи се зад късата им, твърда козина. Произходът на породата ни отвежда назад до римско време, а латинското име на породата се превежда като „куче бодигард“. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че изглеждат опасни, всъщност Кане Корсо са привързани животни. Стига да бъдат правилно обучени. Ако смятате да си вземете подобно куче у дома, то трябва да сте готови да отделите достатъчно време за дресура. Кане Корсо са отлични кучета-пазачи, естествено предпазливи към непознати, силно териториални и защитни. В същото време, те са невероятно лоялни към стопаните си, интелигентни и нетърпеливи да угодят.

Немските овчарки са големи, мощни кучета. Често се използват в полицейските сили, можете да ги видите и по летищата, както и на значими събития. Характерно за тези кучета е, че са леко дистанцирани, пазят се от непознати, имат естествено силен хищнически инстинкт и защитна природа. Все качества, които оставят у мнозина идеята, че това са „страшни“ четириноги. 

кучеСнимка: iStock

Всъщност, Немските овчарки са изключителни кучета, които освен като пазачи, ако са правилно отгледани, социализирани и обучени, се вписват във всяко семейство. Те не са плашещи, освен ако не почувстват нужда да бъдат. 

Ротвайлерите често се отглеждат като кучета-пазачи поради техния уверен, респектиращ и плашещ външен вид. Освен внушителния им размер, тяхната лъскава, къса черна козина с характерни петна от ръжда и силни мускулести задни части, допълнително засилват впечатлението за внушителна сила. Или с други думи – Ротвайлерът е куче, с което по-добре да си нямате работа!

Всъщност, повечето погрешни схващания за ротвайлерите се дължат на недобросъвестна човешка намеса и липса на ранна социализация. Представителите на породата имат силни защитни инстинкти и стремеж към плячка, но по природа са трудолюбиви животни, които искрено искат да са в полза на стопанина си.

кучеСнимка: iStock

Добре възпитаният и правилно отгледан Ротвайлер е нежен другар в игрите и спокоен, смел и привързан семеен другар. Те са много интелигентни и лоялни, готови да защитават семейството си с най-голяма преданост.

Доберманите са едни от кучетата, най-често и систематично етикетирани като агресивни, нападателни и опасни. За това спомага и леко плашещият им външен вид – те са здрави, мускулести и компактни, с пронизващ поглед и остри, изправени уши, които излъчват безстрашно и враждебно поведение.

Силната връзка, която Доберманът формира със своя собственик и общата му резервираност към непознати допринасят за „страшната“ им репутация. И е факт, че това е една от най-добрите защитни породи в цял свят. Ако са социализирани и обучени добре обаче, Доберманите се отпускат, ориентират се към хората и се превръщат в любящи спътници. И макар че по-голямата част от представителите на породата създават тесни връзки само с един човек, те са отдадени на своето семейство и са добри и с децата.

кучеСнимка: iStock

Мастифът е смело, изключително силно и тежко куче. Колосалният им ръст е съчетан с мощно мускулесто тяло. Директен сблъсък с тази голяма, плашеща порода, може да бъде плашещ. Като добавим към това и техния нисък, дълбок лай, разбираме защо много хора ги намират за страшни. Въпреки това, Мастифите са мили, търпеливи, будни и приятелски настроени другари, които реагират добре, стига да се подходи към тях с търпение и нежна дисциплина. 

Мастифите са отдадени на семейството си, но тъй като по природа са предпазливи към непознати, ранната социализация и обучение са от решаващо значение. Тези нежни гиганти са чудесни домашни любимци, но отглеждането им изисква сериозен ангажимент.

кучеСнимка: iStock

Когато са нащрек, Боксерите могат да изглеждат доста плашещи. Наред с набитите им, мускулести тела, те често имат тъмни муцуни и очи, които сякаш се взират дълбоко в душата ви... И тази комбинация ги прави лесно възприемани като страшни кучета. 

Историята на Боксерите ни отвежда до Германия, където породата възниква през 19-ти век. Тогава те се използват за примамка на бикове, а по-късно – за помощници на месарите за управление на добитъка в кланиците. История, която им също спомага за ореола на агресивна порода, който те имат и до днес.

кучеСнимка: iStock

Истината е, че Боксерите са весели, забавни и са много добри с децата! Те приемат сериозно ролята си на семейни защитници и пазачи, смело се изправят пред опасностите и могат да се държат повече от добре, стига да са социализирани рано и обучени правилно.

Защитата на далечни южноафрикански чифлици от жестоки хищници – това е мястото, където Бурбулите са научили „занаята“ си на проницателни пазачи. Те са властни и самоуверени кучета, а безмилостното им излъчване ги поставя в категорията на страшните четириноги. 

кучеСнимка: iStock

Всъщност обаче, подобно на други породи в този списък, и могъщият Бурбул (потомък на древното семейство на молосите), е отдаден на защитата на дома и семейството си. Ранната социализация и обучение са от съществено значение. Необходимо е да се утвърдите като лидер, тъй като природата на тези кучета е силно доминантна. 

Огромните Нюфаундленди са силни работни кучета с тежки кости и благородна стойка, която (зависи от гледната точка), може и да е доста плашеща. Най-значимата, ценена и любима черта на представителите на породата, е тяхното нежно поведение. Спокойният и бдителен Нюфи е известен с това, че е привързан спътник и често се използва като „куче-бавачка“ за деца, поради своя приятен нрав. 

кучеСнимка: iStock

Нюфаундлендите се поддават лесно на дресура, изграждат връзка на доверие със стопанина си и реагират добре на положително подсилване. Тези великолепни кучета са сред най-големите в света. Добре е да имате предвид, че да вземете домашен любимец, който тежи повече от вас, може да бъде известно предизвикателство. 

Дог Бордо е много мускулесто куче-пазач, наподобяващо Мастифа. Представителите на породата имат голяма глава със сравнително малка челюст (по което си приличат с Булдозите), изразителни очи и силно набръчкано чело. Тялото им е набито, мускулесто и разположено близо до земята. За това не е изненадващо, че всички тези характеристики придават на Дог Бордо страшен и заплашителен вид. 

кучеСнимка: iStock

Добре отгледани, тези кучета проявяват своя мил, спокоен и чувствителен характер. Въпреки че са лоялни към членовете на семейството си без значение от възрастта им, те могат да бъдат упорити и ще доминират над собственици, които не са последователни и стабилни в обучението.

 

Виж още