Каква е разликата между Коли и Шелти?

Коли и Шелти Снимка: iStock

Ш елти (Шетландска овчарка) и Коли – две кучета, които много си приличат, но и между които има някои съществени разлики. Тези пухкави пастирски четириноги може да изглеждат подобни и често се бъркат едно с друго, но определено не са еднакви. Това са две отделни породи, които имат своята различа и интересна история, темперамент и характеристики. Предлагаме ви да ги разгледаме заедно!

КолиСнимка: iStock

Разликите в размера

Тук се крие и основната разлика между двете породи! Шелтитата са много по-малки от Колитата. 

Типичната Шетландска овчарка е висока около 34 см и тежи между 5 до 10 кг. От друга страна, средното мъжко Коли достига до 47-50 см височина в рамото и тежи между 10 до 15 кг. Освен разликата в размерите на тялото, муцуната на Колито е по-дълга от тази на Шелтито.  

Dogsandcats.bg

Представителите и на двете породи имат двойна козина, отличаваща се с гъст, буен външен слой и гъст мек подкосъм. Цветовете на кожухчетата им също са доста подобни, като обикновено са трицветни, сивкави, мерл или бели с цветни петна.

ШелтиСнимка: iStock

Историята на двете породи

Шетландските овчарки носят името си от Шетланд, шотландския архипелаг, където породата се появява в края на 1800 г. Малките, подвижни кучета са разработени от тамошни овчарки, за да издържат на суровото време и каменистия терен. Смята се, че породата е оформена през XVIII век, в следствие на кръстоски между Кинг Чарлз шпаньол, Гренландски шпиц и някои скандинавски шпицове с овчарски кучета от типа на Колито. 

Колитата произхождат от Шотландия, където породата се появява през 1800 г. и е използвана от фермерите за паша на стада и охрана на добитък. Точният произход на Колитата не е известен и до днес, но се знае, че породата бързо придобива популярност в Англия.

КолиСнимка: iStock

Здраве и продължителност на живота при Шелтитата и Колитата

Както Шелти, така и Коли имат средна продължителност на живота между 12 до 14 години. И двете кучета като цяло са здрави, но са склонни към някои генетични проблеми, включително заболявания на очите, гърчове и тазобедрена дисплазия. При Колитата по-често се наблюдава превъртане на стомаха, докато Шелтитата страдат от по-често от хипотиреоидизъм.

ШелтиСнимка: iStock

Темперамент на Колито и Шетландската овчарка

Шелтитата и Колитата са доста различни що се отнася до темперамента им. И двете породи изискват редовни упражнения, но Шелтитата имат нужда да са заети с нещо, независимо дали става дума за ловкост, паша на добитък или друг вид активност. Оставено без занимание, Шелтито ще започне да скучае и, бъдете сигурни, ще си намери занимание. Което, за съжаление, често може да включва унищожаване на мебелите и имуществото ви.

Шелтитата са умни, обичащи забавленията, лоялни и привързани кучета, но често са резервирани към непознати. Дресурата при тях може да се случи само чрез положително подсилване – те не реагират добре на агресивни тренировъчни практики.

ШелтиСнимка: iStock

Колитата, от своя страна, са по-тихи и резервирани домашни любимци. Това са нежни и интелигентни кучета, които се учат бързо и с радост ще направят всичко, за което бъдат помолени. Но биха били също толкова доволни, ако просто ги оставите да дремват тихо в краката ви! Характерно за Колитата е, че понякога могат да бъдат упорити, така че търпението и положителното подсилване са задължителни по време на обучението.

КолиСнимка: iStock

И Колитата, и Шелтитата са добри с децата и са чудесни семейни спътници, въпреки че може да закачат леко глезените на стопаните си, опитвайки се да ги „пасат“ (типично поведение за овчарските кучета, което им идва инстинктивно).

Независимо дали имате Коли или Шелти, полезно е да знаете разликите между двете породи, за да можете да осигурите на домашния си любимец възможно най-добрата грижа. Да, двете четириноги действително изглеждат сходни, но те се различават по размер, характеристики и темперамент. Която и от двете породи да изберете обаче, няма да сбъркате, защото и двете са прекрасни кучешки компаньони и верни другари. 

 

 

 

Виж още