Каролинско куче

Каролинско куче Снимка: Istock

Други имена

Каролина Динго, Американско Динго, Carolina Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

50 см. 61 см.

Тегло

13 - 18 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Каролинското куче, наричано още Каролинско Динго или Американско динго, е верен спътник на хората от векове насам. Смята се, че представители на породата са охранявали жилищата на американските индианци, помагали им по време на лов и били приятели в разходки и игри. 

През 70-те години на ХХ век породата става особено популярна благодарение на усилията на американския професор Брайсбинг. Поради факта, че ги развъжда в Южна Каролина и близките им сходства с Австралийските динго кучета, тези четириноги получават името, с което са познати и днес.

Външен вид

Това е куче с лека конструкция, характерна за типа Пария. Мъжките представители на породата достигат до височина 61 см и тегло от 18 до максимум 20 кг. Телосложението им е пропорционално, с добре развита мускулатура и едри кости. Муцуната им е заострена и неголяма, в сравнение с тялото. Носът винаги е черен, ушите – с триъгълна форма, изправени, с леко клепнал връх. Очите са бадемовидни, светло или тъмнокафяви на цвят. Гръдният кош е добре развит, а коремът- прибран. Опашката е дълга и се носи завита на гърба. Козината е къса и гъста, с плътен подкосъм. На цвят варира от пясъчно, до златисто, кафеникаво и рижаво. Възможно са и бели петна, разположени по муцуната, гърдите, шията и лапите.

Характер

Каролинското куче е с горд и независим характер, което обаче силно се привързва към стопаните си и е готово на всичко, за да ги зарадва. Не е от най-любвеобилните и макар че трудно ще го видите само да идва при вас за прегръдка или целувка, то по свой начин е лоялно и предано. С перфектни работни качества на пазач, то инстинктивно се отнася с недоверие към непознати и веднага ще алармира собственика си, ако някой се приближи. Тази „загриженост“ обаче, бързо може да прерасне в агресия, за това ранната социализация е особено важна. 

Dogsandcats.bg

Смело, хитро, изобретателно и интелигентно, то има в себе си „упорита“ жилка, която може да направи обучението му една идея по-трудно, особено за хора без опит. Препоръчително е да започнете тренировките още около третия месец, като те не трябва да са по-дълги от 10-15 мин, в противен случай рискувате на кучето да му стане скучно. 

От самото начало трябва да се изградите като лидер в очите на тези животни, тъй като силният им характер би ги накарал да се опитат да „доминират“ над всеки, който им казва какво да правят. В никакъв случай обаче не трябва да прибягвате до физическа сила или силови наказания. Защото ако с добро Американското динго изпълнява само част от командите, които иначе знае, с лошо – нямате шанс да повтори нито една. Въоръжете се с търпение и чрез похвали и лакомства поощрявайте любимеца си при добре свършена работа.

Здраве

Каролинското куче е здрава и издръжлива порода. Сред възможните заболявания, които представителите на породата могат да имат, са тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, кожни алергии, очни и ушни инфекции.

Грижа

Американското Динго би се чувствало най-добре и щастливо, ако живее на двор, където по цял ден да е навън, да тича, играе и изразходва енергията си. Ако го отглеждате в апартамент, задължително трябва да го разхождате по два пъти на ден, минимум по час. Ако имате възможност да го пуснете да потича на воля сред природата – ще по-добре! В градски условия винаги го водете на повод, защото характерната им недоверчивост към непознати бързо може да прерасне в агресия. Помнете, че ако не се измори „качествено“, подобно на други питомци, Каролинското куче може да развие деструктивно и разрушително поведение вкъщи. Отделяйте му достатъчно внимание, играйте си с него и му показвайте, че го обичате.

Козината на тези кучета е специфична поради факта, че почти няма миризма и не се скубе. Това прави поддръжката й особено лесна – достатъчно е два-три пъти седмично да я минавате с влажна кърпа, за да отстраните излишните мъртви косъмчета и тя да стане още по-бляскава. Можете да го разресвате с гъст гребен или четка с естествен косъм. Редовно проверявайте ушите и очите, за да избегнете развитие на инфекции.

Хранене

Американското динго е едно от най-непретенциозните кучета що се отнася до хранене. То с удоволствие ще хапне всичко, което му дадете. Старайте се менюто му да е балансирано, за да получи всички необходими витамини и минерали, от които се нуждае. Можете да комбинирате кучешка храна – суха или от консерва, с натурална храна като различни видове месо и субпродукти, зеленчуци – сурови или сварени, плодове, кисело мляко и нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз, попарени овесени ядки, елда и др. Избягвайте свинско и като цяло мазно месо, тръбни кокали, прясно мляко, тестени изделия, пържено и солено.

Деца и домашни любимци

Тъй като по природа е стадно куче, Американското динго се разбира добре както с деца, така и с други кучета. То има инстинкт да ги „приобщава“ и да се грижи за тях, така че можете да сте спокойни да оставите хлапетата в неговата компания. С по-малки домашни животни обаче, нещата не стоят точно така – Каролинското куче ги приема за плячка и съжителството им не е желателно.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още