Планинско гонче

Планинско гонче Снимка: Istock

Други имена

Mountain Cur

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

45 см. 66 см.

Тегло

16 - 29 кг.

Живот

10 - 16 г.

Произход

САЩ

История

Типично американско ловно куче, Планинското гонче е сравнително нова порода, чиито стандарт е установен през 1957 година, а едва през 1998 г. официално е признат от Американския Кенел клуб. 

Упорити и безстрашни, тези кучета са използвани от ранните заселници за охрана на семейството и добитъка от диви животни, сред които дори пуми. Били разпространени и развъждани главно на територията на днешните Кентъки, Вирджиния и Тенеси. 

Външен вид

Планинското гонче е средно по големина куче, с правоъгълен формат и мускулесто тяло. Мъжките представители на породата достигат до 66 см височина и тегло от около 29-30 кг. Главата е пропорционална на тялото, муцуната – издължена, носът – черен, с широки ноздри. Очите са с бадемовидна форма, светло или тъмно кафяви, а ушите – големи и триъгълни, стоят клепнали. Крайниците са дълги и атлетични, а опашката права и дълга, често се купира. Козината на Планинските гончета е малко по-дълга спрямо тази на другите късокосмести гончета, на допир е друба. Окраската варира от тигрова, през черна с подплащници и рижа в различни оттенъци. 

Характер

Планинското гонче е безстрашен, интелигентен и верен пазач, който би дал всичко, за да защити територията си и тези, които живеят на нея. Тези кучета се привързват силно към всички членове на семейството, към непознати са предпазливи и резервирани. Едва ако усетят, че стопанинът им е добре предразположен към новодошлите, те започват да се държат една идея по-приятелски. Не обичат да стоят много време сами, а скуката е възможно да пробуди у тях деструктивно поведение или обратното – апатия и липса на апетит

Dogsandcats.bg

В основата си това е типично ловна порода, чиито представители имат нужда да се чувстват полезни и да са „заети с нещо“. Ранната социализация би им се отразила добре, тъй като по природа не са особено общителни към други четириноги.

Умни и схватливи, но с доминантния и свободолюбив нрав на „работни“ кучета, Планинските гончета се поддават лесно на обучение, стига преди това да сте се издигнали в очите им до позицията на лидер. С увереност, търпение и всеотдайност – в никакъв случай чрез физическо насилие или наказания. След като сте спечелили уважението на кучето, то ще направи всичко, за да ви зарадва! Най-добре е дресурата да е под формата на игра, включваща в себе си различни ловни похвати, за да използвате добре развитите инстинкти на животното.

Здраве

Планинското гонче е сравнително здрава порода, селектирана, за да оцелява в тежкия живот в планините. Въпреки това представителите й имат някои здравословни проблеми и най-често страдат от кожни алергии и възпаления, тазобедрена 

дисплазия, дисплазия на лакетната става, болки в ставите, както и артрит. В ушите им често се събират прах и восък, а това може да доведе до ушни инфекции.

Грижа

Планинското гонче е много енергична и активна порода, чиито представители се нуждаят както от физическа, така и от психическа стимулация, за да се чувстват добре и във форма. Най-добре за тях е да живеят в къща с двор, трудно биха се адаптирали затворени между четирите стени на апартамент. Ако все пак изберете да ги оглеждате в градска среда, то трябва да им осигурите поне по две по-дълги разходки на ден, съчетани с игри и забавления на открито. Тези кучета с лекота ще се научат да тичат с вас в парка или докато карате колело, обичат излетите и подходите в планината – на тях им трябват хора, свикнали с динамичен начин на живот, за да се чувстват ангажирани с някаква дейност.

Козината на Планинското гонче е къса и не се нуждае от ежедневно разресване. Достатъчно е веднъж на няколко дни да я почиствате с ръкавица или влажна кърпа, за да премахнете мъртвите косъмчета. Честото къпане не се препоръчва – 2-3 пъти годишно е напълно достатъчно. Редовно подрязвайте ноктите на кучето ако започнат да „щракат“ по пода, следете за устната хигиена, проверявайте ушите и очите, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Планинското гонче е много енергично куче, което има нужда от добре балансирано меню, за да получи всички необходими му витамини и минерали. Добре е да заложите на високопротеинова кучешка храна, суха или от консерви. Храненията трябва да са две на ден, като можете да допълвате диетата на любимеца си с различни меса – телешко, дивеч, агнешко, заешко, телешко или пилешко, техните субпродукти, шийки и хрущяли, задължително преминали термична обработка. Спокойно давайте на кучето различни зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко, веднъж седмично – обезкостена сготвена морска риба – наличието на Омега-3 ще подобри състоянието на козината и очите. Не се препоръчват мазни меса като свинско и дреболии, пържено, тестено или сладко.

Деца и домашни любимци

Планинското гонче е чудесно семейно куче, което се разбира добре с малко по-големи деца, с които може спокойно да тича и играе. Не съжителства добре с други домашни животни като котки, зайчета или порове, и не се препоръчва да се оставя насаме с тях поради силния си ловен инстинкт. Към други кучета представителите на тази ловна порода са по-скоро резервирани и дори да са израснали заедно няма гаранция, че ще се „разберат“ добре. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още