Пули

Пули Снимка: Istock

Други имена

Унгарско водно куче, Puli, Hungarian Puli, Hungarian Water Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

36 см. 45 см.

Тегло

10 - 15 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Унгария

История

Пули е една от пастирските породи кучета, които предците на съвременните унгарци донесли със себе си от азиатските земи при преселението си в Европа в края на IX век. На външен вид напомня силно на Комондора, като разликата най-вече е в размера. Представителите на породата са използвани за охрана и насочване на стада овце. 

Пули, известно още като Унгарско водно куче, много обича водата и плува с удоволствие. През 1930 година за първи път участва на изложение в САЩ, а малко след това породата е официално призната. Днес тези кучета са обичани заради атрактивния им външен вид и добрия си, отзивчив характер.

Външен вид

Пули е куче със среден размер, компактно тяло и добре развита мускулатура. На височина мъжките представители достигат до 45 см и тегло от 15 кг, а женските – височина до 42 см и 13 кг. Главата е пропорционална на тялото, шията къса, но силна, муцуната – леко заострена. Очите са изцяло покрити с дълги кичури, а ушите са клепнали, със заоблени краища. Дългата шнуроподобна козина е нещо като запазена марка на тази порода. Тя е гъста, водонепроницаема и се спуска плавно по целия гръб на кучето. На цвят най-често е черна, сива или черна с рижави петна. Благодарение на нея Пули са издръжливи на всякакви температурни амплитуди – структурата на козината им буквално ги изолира от влиянието на околната среда.

Характер

Пули е забавно, внимателно и спокойно куче, което се привързва силно към семейството си. За него няма нищо по-хубаво от това да е заобиколено от хората, които обича. По природа не е общително и особено социално, а към непознати се държи мнително и резервирано, което го прави добър пазач. И макар рядко да подхожда с агресия, бъдете сигурни, че ще ви уведоми със силен лай за всичко, което сметне за важно.

Dogsandcats.bg

Въпреки дружелюбното си, леко и весело отношение към живота, Пули са с доста доминантен характер. За това при обучението е необходимо да сте твърди и уверени. В никакъв случай обаче не проявявайте физическо насилие, не е добре дори да повишавате тон – това може да обиди тези чувствителни четириноги, да ги направи неуверени и плашливи. С похвала и лакомство бихте могли да постигнете далеч по-добри резултати.

Здраве

Пули са много здрави и издръжливи кучета. Въпреки това сравнително често имат проблеми със зрението. Страдат и от заболявания на сърдечно-съдовата система, както и от различни кожни възпаления и дерматити.

Грижа

Пули е активно куче, което има нужда да изразходва качествено енергията си. Независимо дали живеете в апартамент или в къща с двор, дългите разходки са важни за добрата физическа форма на кучето. Игриво по природа, то с радост ще прескача препятствия, ще лови топки и фризби в парка. Важно е да отделяте достатъчно време на любимеца си, за да расте той щастлив и спокоен.

Козината на Пули е доста трудна за поддръжка и изисква специфични грижи. Тя в никакъв случай не трябва да се разресва – ако забележите, че по някой от шнуровете има полепена мръсотия, най-добре е да ги почистите с влажна кърпа. Не се препоръчва къпане повече от 2-3 пъти в годината, защото освен, че съхне бавно заради дебелия си и плътен подкосъм, качеството на козината може да се увреди. Редовно проверявайте очите и ушите, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Пули са много непретенциозни що се отнася до хранене. Те с радост ще похапнат както кучешки гранули или консерви, така и натурални продукти. Добре е менюто им да е богато и разнообразно, за да получат всички витамини и минерали, от които имат нужда. Препоръчително е да храните Пули с чисто, немазно месо като пуешко, пилешко, заешко, телешко или дивеч, различни сготвени субпродукти, шийки, дреболийки и морска обезкостена риба, веднъж седмично. Добавяйте зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара, попарени овесени ядки, варени ориз и елда.

Деца и домашни любимци

Пули се разбира добре с деца и може да играе с часове с по-големите от тях. Търпелив и всеотдаен, той буквално може да ги остави да му се качат на главата без да реагира с раздразнение или агресия. С други кучета и домашни животни съжителства добре, ако са израснали заедно. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още