Успокояващи сигнали при кучетата и какво да правим, когато ги видим

куче спи Снимка: iStock

М ного хора си чоплят ноктите, когато нещо ги тревожи или са стресирани. Други мигат по-учестено, когато се опитват да се успокоят. А кучетата облизват устните си, когато са нервни. Но и не само. 

Всички ние си имаме своите успокояващи сигнали. Те са част от езика на тялото ни и ни помагат да съобщим на останалите, че се чувстваме неудобно. Някои са предсказуеми, докато други са изцяло индивидуални, характерни за конкретния индивид. Понякога те могат да бъдат използвани и като механизъм за справяне с определена ситуация.

кучеСнимка: iStock

Какво представляват успокояващите сигнали при кучетата?

Успокояващите сигнали при домашните ни любимци са начин на кучето да съобщи, че се чувства неудобно. Освен като индикатор на стрес, животното ги използва и, за да възвърне душевното си равновесие. 

Dogsandcats.bg

Защо кучетата използват успокояващи сигнали?

Представете си, че домашните ни любимци сякаш казват чрез тях, че:

 • „Не съм заплаха, моля те, не ме наранявай!“
 • „Стресиран съм, хайде да си тръгваме!“
 • „Това беше страшно, не ми хареса“.
 • „Бих искал тази ситуация да се промени“.
 • „Имам нужда да се успокоя“.

Някои сигнали са предназначени, за да предадат ясно смисъла на посланието на животното, докато други може да са по-самоцелни – чрез тях то се освобождава от стреса. 

кучеСнимка: iStock

Как да разпознаем сигналите за успокояване на кучето си и как да реагираме на тях?

Като собственик на домашен любимец е важно да се научите да разпознавате успокояващите сигнали, които питомецът ви използва. Това е най-добрият начин да помогнете за намаляване на ескалацията на дадена ситуация.

Успокояващите сигнали невинаги са нещо лошо и не са непременно индикатор за назряващ проблем. Те са по-скоро един от начините, по които кучетата общуват помежду си. Често животните ги използват по време на по-груба игра – те помагат на четириногите да потвърдят взаимно, че „просто се забавляваме“. Или казано накратко, успокояващите сигнали са невероятно полезно нещо, с което е добре да сте запознати. Тъй като домашният ви любимец не може да ви каже, че е нервен с думи, необходимо е да обърнете внимание на езика на тялото му. 

кучеСнимка: iStock

Сигнали за успокояване на кучетата: Какво да търсим

След като вече знаем какво представляват успокояващите сигнали при кучетата, нека разгледаме някои примери. Важно е да отбележим, че повечето от тези поведения могат да се видят и в други моменти, за това е важно да обърнете внимание на контекста. 

 • Облизване на устни

Това е често срещан метод за успокоение при кучетата. Може да е просто леко движение на езика или напълно и щателно избърсване на устата.

 • Изражение на лицето

Това може да бъде трудно за улавяне. Някои кучета сбръчкват вежди, други имат „напрегната“ физиономия, което ще рече, че мускулите на лицето им не са отпуснати, както е обичайно. 

 • Положение на ушите

Много кучета присвиват уши назад, когато се чувстват стресирани. Разбира се, ключовото тук е да определите коя е „нормалната“ позиция на ушите на животното (тя може да варира според породата и конкретния тип форма на ушите). След като разберете кое е неговото „нормално“, ще можете по-добре да забележите кога има нещо различно.

кучеСнимка: iStock

 • Прозяване

Много кучета се прозяват, когато се чувстват неудобно. Ако не е време за дрямка, то значи се касае за „стресови прозявки“.

 • Повдигане на лапа

Можете да видите това по-често при млади кучета – те просто повдигат лапичка от земята.

 • Китово око

Обикновено не можем да видим бялото на очите на кучето си, а когато това се случва, така нареченото „китово око“ е сигурен признак, че животното се чувства неудобно.

куче лапиСнимка: iStock

 • Отърсване

Кучетата често се отърсват след като ги галим или след по-активна, груба игра. Това им помага да се освободят от стреса и да се отпуснат малко.

 • Потни лапи

Или на вашето куче му е твърде горещо, или се усеща доста стресирано. И двете неща не са приятни за домашния ви любимец. 

 • Отклоняване на погледа

На езика на кучетата избягването на зрителния контакт е нещо учтиво. И обратно – директното взиране обикновено се счита за заплаха. 

кучеСнимка: iStock

 • Прекомерно чесане и драскане

Кучета, които прекъсват играта си и започват отривисто да се чешат (най-често – в зоната около врата си), вероятно използват успокояващ сигнал, за да деескалират определена ситуация. Драскането често е съчетано с отърсване след това.

 • Положение на опашката

Важно е да отбележим, че различните породи изглеждат различно с прибрана опашка. Но това е ясен знак, че животното не се чувства удобно.

куче смешноСнимка: iStock

 • Задъхване

Кучетата се задъхват, когато е горещо, но знаете ли, че същото се случва и ако са стресирани? Ако навън не е горещо или животното не играе/тича, обърнете внимание на това поведение. 

Позиционирането на езика също може да помогне за идентифициране на стресираното задъхване спрямо това, породено от прегряване. Обикновено отпуснатият настрани език е индикатор, че на животното му е топло, докато задъханото тревожно куче има по-твърд, по-издърпан назад език.

 • Ниска поза на тялото

Кучетата приклякват, когато са уплашени. Те също могат да извият гърба си или просто да наведат глава – така те се опитват да бъдат по-малки и да изглеждат по-малко заплашителни.

кучеСнимка: iStock

 • Подсмърчане

Да, подсмърчането може да бъде успокояващ сигнал! Някои кучета отместват поглед от нещо, което ги плаши и забиват нос в земята. Това им помага да се успокоят, а е и демонстрация, че не са заплаха. Тук ключов отново е контекстът.

Какво да направим, когато видим някои от успокояващите сигнали на кучето си

Не забравяйте, че кучето ви не е „виновно“, ако видите някои от успокояващите сигнали, така че в никой случай не бива да му се карате. Вместо това, можете да поработите върху противокондиционирането и десенсибилизацията, за да помогнете на животното да се почувства по-комфортно и да облекчите безпокойството му.

Ако можете да излезете от ситуацията, направете го.

Пренебрегването на успокояващите сигнали на кучето ви и принуждаването „просто да се справи с това“ ще подкопае доверието му във вас и вероятно ще влоши страха му.

Вгледайте се и се вслушайте в питомеца си, а след това направете каквото можете, за да го накарате да се почувства по-добре. 

И отново – никога, никога не наказвайте животното. Това е начинът на животното да каже на света по свой собствен начин, че се чувства неудобно. И то не бива да бъде порицано заради това. Съобразете се с успокояващите сигнали на домашния си любимец, за да не го принудите да действа по друг начин следващия път. Защото най-често кучета, които смятат, че нямат друга възможност, ще хапят или ръмжат, за да държат страшното нещо надалеч. Сценарий, който едва ли ви се нрави.

 

Виж още